G4Media.ro

Proiect USR pentru ca în diaspora să se voteze mai multe zile…

Proiect USR pentru ca în diaspora să se voteze mai multe zile la alegerile parlamentare

Senatorul USR Radu Mihail va depune, în zilele următoare, un proiect legislativ pentru ca românii din diaspora să beneficieze, la alegerile parlamentare, de regulile și procedurile aplicate la alegerile prezidențiale din 2019, între care desfășurarea votării în mai multe zile, program prelungit la secțiile unde sunt alegători la ora 21.00, liste electronice ale alegătorilor.

Radu Mihail, senator de Diaspora, consideră că alegerile parlamentare de anul acesta nu pot avea loc în condiții optime fără modificarea urgentă a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

“Românii din străinătate vor pierde toate beneficiile de la prezidențiale, datorită cărora au fost eliminate cozile uriașe de la secțiile de votare, dacă legislația electorală nu va fi urgent actualizată”, subliniază Radu Mihail, într-un comunicat de presă.

Modificările propuse prin proiectul de lege:

 • Desfășurarea votului în străinătate pe mai multe zile;
 • Liste electronice în străinătate și semnătura alegătorilor direct pe tabletă;
 • Votarea după ora 21.00 unde există alegători la coadă;
 • Dreptul partidelor la câte un reprezentant și doi supleanți în fiecare secție de votare, aceștia având posibilitatea să facă schimb între ei în zilele de votare;
 • Posibilitatea creșterii numărului membrilor secției de votare în străinătate până la 15, în caz de necesitate;
 • Abrogarea prevederii conform căreia alegătorii care nu se înregistrează online pot vota doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.
 • Reducerea pragului de semnături de la 1% la 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședința în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

„În afară de încurajarea masivă a votului prin corespondență, este foarte important să avem același număr de secții de votare deschise în străinătate ca la alegerile prezidențiale. Acest lucru va încuraja ieșirea românilor la vot, le va asigura condițiile necesare pentru a vota în siguranță în această perioadă plină de incertitudini, cu riscuri importante de restricții legate de pandemie. Nu ne putem permite în niciun caz înghesuiala la cozi la ambasade și consulate sau în puține secții de votare. Românii din Diaspora trebuie să poată vota ușor la cele mai importante alegeri din ciclul electoral, cele parlamentare, unde pot avea un cuvânt greu de spus în transformarea României”, conchide senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

Sursa foto: Ambasada României în Danemarca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. MAFIA PSD SE VA ÎMPOTRIVI!

 2. Cheia e sa ai doua personalitati , una ascunsa usor accesibila dar in adormire. La suprafata ramane cea initiala naturala. Reactiile sunt cele innascute. Provoaca hazul celor din jur.

  Nimeni nu o sa creada ce am scris acum.

 3. Nu am nimic cu usr.
  Dar treaba nu merge cu rahaturi din astea. Daca ma gandesc ce ministrii ar pune astia ma doare capul instantaneu.

 4. O petarda electorala aruncata de USR ….Anul asta va fi cam greu cu votul in n zile in diaspora pentru ca nu e stie daca autoritatile din UE si din tarile in care este prezenta diaspora mai poate permite votarea pe timp de 3 zile…

 5. Se pare ca MAE a fost notificat ca in unele tari nu va fi permisa defel organizarea votului in decembrie. Parca-i vad cum se vor da cu fundul de pamant sa amane alegerile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.