G4Media.ro

Proiect: Se suspendă obligativitatea cardului de sănătate în perioada stării de urgență.…

Proiect: Se suspendă obligativitatea cardului de sănătate în perioada stării de urgență. Medicii de familie pot acorda consultații la distanță și trimite rețete prin e-mail / Măsurile vor fi supuse aprobării în prima ședință de Guvern

Cana Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat un proiect de act normativ prin care se suspendă obligativitatea cardului de sănătate în perioada stării de urgență, iar medicii de familie pot acorda consultații la distanță și trimite rețete prin e-mail. Noile reglementări vor fi supuse aprobării în prima ședință de Guvern, a anunțat CNAS.

Potrivit unui comunicat al CNAS, măsurile  au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în conditii de siguranta pentru medici si pacienti, prin limitarea deplasarilor si interactiunii cu alte persoane.

Conform acestui proiect, serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul și tratarea cazurilor cu COVID 19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență și se suportă din bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate, după caz.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescriptie  medicala în continuare, fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicala si/sau a confirmării înregistrarii formularului specific de prescriere.

Pe perioada stării de urgență, în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică.

Medicii de familie și medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate, precum si obligativitatea  transmiterii în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a servicilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum și a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora.

Formele farmaceutice cu administrare orală, precum şi formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară ale medicamentelor prescrise de medicul de specialitate, utilizate in cadrul programelor naționale de sănătate publică și curative – cu exceptia Programului naţional de sanatate mintală – care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi, pot fi eliberate și unei persoane care ridică medicamentele în numele bolnavului, urmare a evaluării bolnavului de medicul de specialitate din spital prin orice mijloace de comunicare. De asemenea, materialele sanitare consumabile utilizate în cadrul Programului national de diabet zaharat şi Programului naţional de tratament pentru boli rare – epidermoliză buloasă, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare pot fi eliberate si unei persoane care ridică materialele sanitare consumabile în numele bolnavului, sau pot fi transmise la domiciliul bolnavului in situaţia in care unitatea sanitara are aceasta posibilitate.

Se va prelungi cu 90 de zile termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a prescripţiei medicale pentru dispozitive medicale, al deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.

Proiectul prevede prelungirea termenelor  de aplicare ale actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi a Contractului-cadru, precum si al programelor nationale de sanatate pana la data de 14  aprilie 2020.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ha ha. Măsură utilă cu dedicație specială Cât s-a furat până acum e nimic față de cât se va fura. Are grija dr. Costache sa sifoneze bani la greu la clientela lui

  • Mars, mă! Vino cu soluții pertinente și lasă gargara. In rest, un site slugoi politicii lui Băsescu, cu vise de bișnițari neîmpliniți din cauza unor ipotetice acte de corupție. Altceva mai știți?

  • Smecherii oricum prescriau si inainte medicamente cu reducere fara sa aiba competenta necesara si fara sa fie trasi la raspundere.
   Doar medicii fara pile cadeau de prosti

 2. Multi pacienți au acelasi reteta de 10 ani.
  Istoricul se vede in Pias sau Farmacia de unde ridica frecvent.
  Medicul de familie comunică telefonic cu pacientul si urca in sistem reteta .Dacă pacientul nu are mail atunci medicul trimite pe adresa Casa de Sanatate sau Farmacia de unde le ridica frecvent plus inca o farmacie de rezervă.
  Pacientul merge doar cu Buletinul și Care de sanatate la Farmacie.
  Sau se pot face programări de ridicare retete din 5 in 5 minute la ore fixe zilnic.

 3. Totul e o prostie la stat. Altii sa foloseasca email-ul dar CNAS nu ne trimite fituica cu Cardul European de asigurat prin email. Cardul ala e un cod pana la urma… care trebuie re-activat mereu (la 6 luni) si pentru care trebuie sa te duci personal cu jalba la ei.
  M*e ba functionarilor

 4. Se confirma ce stiam de la inceput, faptul ca acel card a fost o mare tzeapa, cum e totul in tara asta inapoiata si ticaloasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.