G4Media.ro

Proiect în Craiova: Reducerea impozitului pe clădiri cu 50%, timp de trei…

Proiect în Craiova: Reducerea impozitului pe clădiri cu 50%, timp de trei ani, dacă proprietarii îşi repară faţadele / Culoarea acestora trebuie să fie albă sau beige

O propunere prin care se reduce cu 50% impozitul pe clădirile rezidențiale, în situația în care proprietarii își repară fațadele este menţionată în Regulamentul de taxe şi impozite locale, pentru anul 2022, care a intrat în dezbatere publică, informează Agerpres.

”Este o propunere care avantajează pe toată lumea: cetăţenii vor plăti mai puţin la impozite şi vor avea şi faţadele refăcute, iar, pe de altă parte, comunitatea va beneficia de creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din oraş”, susţine primarul municipiului Craiova, Lia-Olguţa Vasilescu.

Conform sursei citate, nu este nevoie de autorizaţie de construire pentru repararea faţadelor, proprietarii trebuind doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica faţadelor, aprobat prin HCL nr. 505/2011 şi modificat prin HCL nr. 231/2021, în care se precizează că la refacerea faţadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea faţadelor trebuie să fie albă sau beige.

După refacerea faţadei, Poliţia Locală va elibera proprietarului o notă de constatare, pe care acesta o va anexa ulterior la cererea de acordare a reducerii cu 50% a impozitului pe clădire.

Potrivit regulamentului, municipalitatea propune, pentru anul viitor, ca majoritatea taxelor şi impozitelor locale să se păstreze la acelaşi cuantum ca şi în 2021, indexate, însă, conform prevederilor obligatorii ale Codului Fiscal, cu rata inflaţiei comunicată de INS pentru anul 2020, la o valoare de 2,6%.

De asemenea, se păstrează şi în 2022 bonificaţia de 10 la sută pentru cetăţenii care îşi achită integral taxele şi impozitele până la data de 31 martie.

Pentru încurajarea transportului nepoluant, municipalitatea propune, în 2022, acordarea reducerii de 95 % la impozitul pentru maşinile hibrid.

Începând cu anul 2022, Primăria Craiova a propus instituirea unei taxe speciale pentru eliberarea adeverinţei privind edificarea/extinderea construcţiei fără autorizaţie de construire, care va fi la acelaşi nivel cu taxele pe care autoritatea locală le aplică pentru taxele de construire.

Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădiri (ne) rezidenţiale se menţin şi în 2022.

Primăria Craiova mai propune, pentru anul viitor, şi diminuarea unor taxe locale pentru cei care doresc să beneficieze de facilităţile Stadionului de Atletism, precum: taxa pentru evenimente atletice si maratoane internaţionale; taxa pentru evenimente atletice şi maratoane locale, judeţene, regionale şi naţionale; taxa pentru evenimente cu public (expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial si religios, evenimente sportive altele decât cele atletice etc), inclusiv exterior.

Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. ca sa pot lucra si eu abdomenul , cu ridicari de picioare 🙂

    🙂

  2. „Culoarea acestora trebuie să fie albă sau beige” – ideea petardei de la Craiova e buna. Arata mai bine orasele uniforme coloristic.

  3. Economisești 50% la impozit, dar autorizația te costa mai mult decât reparațiile… Ce afacere propune pds.

  4. Foarte buna ideea! Cred ca ar putea fi marita recompensa. Fara impozit deloc vreo 5 ani

  5. Si cei care au casele recent construite cu fațadele noi (nu renovate) beneficiaza de aceeași lege ?!