G4Media.ro

Proiect de lege în Republica Moldova pentru a ridica cetăţenia persoanelor care…

Sursa/Marina Tauber Facebook

Proiect de lege în Republica Moldova pentru a ridica cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale

Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege votat de Parlamentul de la Chişinău în primă lectură, transmite News.ro.

Potrivit proiectului de lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii Publice (ASP) în vederea iniţierii procedurii de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, scrie agenţia IPN, citată de NewsMaker.

„Dumneavoastră ştiţi foarte bine că în aceste zile, sute de cetăţeni pleacă în Federaţia Rusă, cărăuşi, şi aduc în Republica Moldov resurse financiare în valută pentru a finanţa acţiuni subversive împotriva Republici Moldova. Acestea sunt infracţiuni care pot sta la baza retragerii cetăţeniei sau ridicării cetăţeniei unui cetăţean al Republici Moldova. Şi, da, eu cred că la acei cetăţeni care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova şi în interesul unui stat străin este cea mai mică sancţiune care poate fi oferită – retragerea cetăţeniei”, a declarat deputatul Vasile Grădinaru, unul dintre autorii proiectului, după ce a fost interpelat de deputata Marina Tauber care este graba şi urgenţa cu care proiectul a fost elaborat şi prezentat în plen.

Marina Tauber, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, aleasă pe listele fostului partid al acestuia, între timp scos în afara legii, figurează pe lista persoanelor sancţionate de Statele Unite, potrivit unei decizii luate în februarie. Atunci, ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a explicat că Marina Tauber a fost sancţionată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului, prin cumpărarea ilegală de voturi. Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului” şi a promis că SUA vor continua să sprijine poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Acum, proiectul de lege propus în Parlamentul de la Chişinău în legătură cu ridicarea cetăţeniei urmează a fi examinat de Parlament şi în lectura a doua.

Ridicarea cetăţeniei ar face imposibilă candidatura persoanelor respective în alegerile din Republica Moldova, în condiţiile în careCurtea Constituţională de la Chişinău a anulat recent legislaţia care urmărea să interzică accesul în alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care a fost scos în afara legii.

Republica Moldova are alegeri prezidenţiale în toamna acestui an, iar anul viitor urmează alegerile legislative.

Ilan Şor, care de asemenea figurează pe lista sancţiunilor internaţionale, este dat în căutare după ce a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă în legătură cu „furtul secolului”, scandalul prin care 1 miliard de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova în perioada 2014-2015. El este refugiat în Israel, având şi cetăţenia acestei ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Legea e bună pentru cei vizați deoarece vor scăpa de șantajul statului ruz pentru a susține propaganda murdară a kkremlinului.

  2. exceptional si va functiona. desigur, si curtea constitutionala si ECHR vor invalida legea, care va fi anulata/modificata – insa asta DUPA alegeri. deci cu ce folos. numai sa nu o puna Rusii pe Maia Sandu sub „sanctiuni internationale” ca va trebui si dansa sa ramana decat simplu cetatean roman. glumesc, desigur sunt sanctiuni internationale bune si sanctiuni internationale rele.

    • Ian,mujicule,doare rau…lasa ca i/ti trece…Fa o contestatie la piticul nespalat samagonez putin,poate te i/a in seama…

    • @matteo: nu doare de loc sa gandesti. poti incerca si tu odata. desi, cred ca e deja cam tarziu

  3. Cetățenie dobândită prin naștere retrasă de niște politruci? Asta ar însemna anularea documentelor de identitate, deci din punct de vedere juridic respectivul individ nu va mai exista, dispariția lui fizică (pe cale naturală sau violentă) ne mai putând fi constatată și eventual sancționată. Asta își doresc inițiatorii legii?