G4Media.ro

Programul Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor. Ministrul Mediului avertizează…

Sursa foto: AFM

Programul Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor. Ministrul Mediului avertizează că programul va fi regândit şi nu vor mai avea voie să se înscrie cei care şi-au bătut joc de sprijinul financiar acordat de stat

Selectarea voucherelor în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice începe luni, de la ora 10.00, relatează news.ro. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie de a mai participa. De asemenea, ar putea fi majorată valoarea voucherelor şi, în funcţie de interesul manifestat de solicitanţi, astfel că anumite echipamente electrocasnice ar putea fi scoase din program.

„Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel:

 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
 • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului, potrivit news.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

 1. Revine stirea, revine comentariul: 😆

  1) Cine a incalcat regulile, sa fie pedepsit conform normelor. Odata pedepsiti, sunt fix la fel de eligibili ca oricare alti cetateni!

  2) Cine nu a scris regulile atat de bine incat sa evite bataia de joc a unor cetateni sa-si dea demisia si sa se antreneze pentru data urmatoare.

  Tanczos asta crede ca face el niste echipe de fotbal pe tarla la el in sat, si nu mai baga in echipa pe cine considera el ca nu a jucat cu insufletire.

  Astia chiar nu sunt constienti de ce pot face si ce nu, cand clameaza ca respecta principiile si reprezinta statul roman?! 🤦

 2. vorbește lemne domul ministru. voucherele nu au nici o valoare pana in momentul in care participantul pune comanda. e un cod inutil.

  singurul aspect e ca se pot tine blocate niste fonduri din simpla incompetenta a statului.ca doar termen de valabilitate au voucherele.pur si simplu statul prin sistemele informatice de 2 lei nu știe sa le dea la următorii pe lista.