G4Media.ro

Programul ”Rabla local” va demara la jumătatea lunii octombrie, cu un buget…

Sursa foto: CCECAR

Programul ”Rabla local” va demara la jumătatea lunii octombrie, cu un buget de 50 milioane de lei / Cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei

Prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie, potrivit directorului de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Drăgan.

„Programul „Rabla local” îl lansăm, în premieră, la jumătatea lunii octombrie. Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu.

Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală.

Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program. Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi. Cu siguranţă, dacă se va dovedi un succes, aşa cum se preconizează, sperăm să repetăm programul cu bugete mai mari în anii viitori”, a declarat Drăgan, joi, la conferinţa de deschidere a Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022, de la Romexpo.

În acelaşi context, reprezentantul Ministerului Mediului a amintit de programele guvernamentale „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”.

„Ministerul Mediului susţine mobilitatea curată, mobilitatea verde şi vrem să îndrumăm industria auto către acest deziderat. Anul acesta, ministerul a oferit prin Fondul pentru Mediu cel mai mare buget din istoria programelor „Rabla”. Vorbim în total de peste 1,2 miliarde de lei, alocate în bugetele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” pentru înnoirea pe de o parte a parcului auto, casarea maşinilor vechi şi achiziţionarea unora mai puţin poluante şi, bineînţeles, a maşinilor electrice şi hibrid plug-in.

Am lansat o nouă sesiune de finanţare pentru cele două programe, vinerea trecută, şi pot să vă spun că bugetul pentru „Rabla Plus”, cel puţin pentru persoanele juridice, a fost epuizat în 20 de minute de la deschiderea sesiunii de finanţare, iar bugetul pentru persoanele fizice în mai puţin de două ore. Până acum, anul acesta, s-au achiziţionat peste 5.000 de autovehicule electrice, dar cu siguranţă vor fi mult mai multe, pentru că, după cum ştim, sunt încă probleme cu componenta de livrări pentru acest tip de vehicule”, a precizat Mihai Drăgan.

Peste 25 de branduri auto, alături de mai mult de 12 maşini unicat de peste 5 milioane de euro, dar şi de 600 de firme din domeniul echipamentelor, spălătoriilor self-service, pieselor şi accesoriilor, expun în perioada 6 – 16 octombrie, la ediţia din acest an a Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, organizată la Romexpo.

Standurile de prezentare ale expozanţilor sunt amplasate în Pavilionul B2, precum şi în zona exterioară adiacentă, pe o suprafaţă totală ce depăşeşte 25.000 mp.

Programul de vizitare al Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022 este următorul: pe 6 octombrie, între orele 12:00 – 20:00; între 7 şi 15 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 20:00; pe 16 octombrie, între orele 10:00 – 18:00.

Preţul unui bilet de intrare este de 50 de lei. Accesul copiilor sub 7 ani şi al persoanelor cu dizabilităţi este gratuit, această din urmă categorie fiind nevoită să facă dovada cu un document aferent.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Ati uitat sa scrieti ca nu este valabil in orice localitate. Unde sunt primari incompetenti/corupti localitatile nu sunt inscrise in program. Deci, o noua minciuna marca Tanczos Barna.

  2. mda, sa vad eu care e prostul care va casa o masina care se vinde lejer cu 2.000 de euro pentru un voucher de 3.000 de lei… masini mai vechi de 15 ani sunt masini mai vechi de anul 2008, daca nu ati calculat.
    sunt multe masini din 2006-2008 care nu au probleme deosebite si care ar mai putea fi folosite lejer 3-4 ani.

  3. Nu se merita.
    Sunt vreo 2 categorii – masini bune care merg bine, consum mic etc, si care se pot vinde cu 1500 2000 eur si cazaturi in posesia unora …ii stiti voi … care zic… las-o ba ca inca merge, mai car un fer cu ea, dau o spaga la itp si mai trag un an de ea 🤣