G4Media.ro

Program de guvernare: Pensiile vor fi majorate anual cu rata inflaţiei şi…

Program de guvernare: Pensiile vor fi majorate anual cu rata inflaţiei şi cu minimum 58,5% din creşterea salariului mediu

Valoarea punctului de pensie va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie, potrivit potrivit Programului de guvernare depus miercuri dimineaţa la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîţu.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, conform documentului, citat de Agerpres.

În Programul de guvernare se mai prevede stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie.

De asemenea, Guvernul desemnat intenţionează „evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum şi organizaţii reprezentative ale vârstnicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat)”, conform Programului de guvernare.

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Nicoleta Pană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Și pensiile speciale la fel? Sau ele cresc ca pînă acu?
  Că, de desființat, cât este USL-ul în parlament, vor rămâne neatinse.

 2. Nu au curajul să se atingă de pensiile speciale și restructurarea aparatului de stat, de evaziunea fiscală, de cumulul pensiei de la stat cu salariul nesimțit , ei tot de săraci se iau nu măresc salariile minime și nici nu elimină impozitul pe acest salariu, nu măresc alocațiile și pensiile mici . Au anulat taxa pe lăcomie, au scutit de taxe și impozite băncile și multinaționale . Cum vor ei să ridice nivelul de trai , cum vor ei să aducă românii acasă ???? Dacă dau bani mai mulți la săraci aceștia vor dezvolta economia cu acești bani își vor ridica nivelul de trai iar toți ceilalți vor avea de câștigat inclusiv bugetul statului. O familie cu doi copiii își vor cumpara un apartament sau o casă o vor utila cu mobila românească vor mânca mai sănătos cu marfă românească, vor cumpara o mașină românească nouă, având bani vor merge și ei in concediu la pensiuni din țară și vor dezvolta turismul economia locală. Cei care au mulți bani îi scot din economie ținând banii la saltea își fac concediile pe afară își vor cumpara numai lucruri și mașini de pe afară. Plătiți salarii mai mari și o sa vedeti cum vin românii acasă și economia se va dezvolta.

 3. Adică cu alte cuvinte nu vor aplica legea pensiilor, parcă acolo se vorbea ceva de o mărire de 10-15 % iar din formula propusa maxim 7%. Ce smecheri sunt, dar bătrânii nu_s proști!

  • da de ce sa se mareasca pensiile???
   ai contribuit mai mult la fondu de pensii??
   ai mai lucrat cativa ani in plus sa meriti pensie mai mare?? sau ce ?
   adica sa ia bani de la tineri ca sa dea la bosorogi , ia mai lasatima
   sau se sa inprumute romania incontinuu ca sa dea pensii mai mari la astia fara ca ei sa fi contribuit in plus la fondu de pensii sau fara sa mai fii lucrat cativa ani in plus
   rata inflatiei atat pensiia sa se mentina la acelasi nivel pt ca NU ati mai produs ceva sa meritati pensii mai mari

  • Ce rău e să ajungi stan .Cu 2 n ești de neam prost .Dar cu pensie de 30.000 lei la 45 ani e OK pentru stan .Asta ori e tâmpit ori așa e cu 2 n .stane tu trăiești cu 800 lei pe lună ?sau ești cu 2 n sau …

  • @kinki
   cu 2 de n ca mai ii un stan aici
   da ai dreptate si aia cu pensii speciale trebuie sa le piarda
   si nu eu sant de vina ca tu ai facut alegeri proste cand ai fost tanar si ai ajuns cu o pensie de 800 de lei

 4. Marire de 40% ,zero.
  Asta merita cei ce uita .

 5. Pensii speciale DA !! (in continuare)
  Neimpozitate, DA !!! (niciun cuvant despre impozitarea lor)
  Pensii speciale care se maresc in continuare, DA !!! (ce misto e sa fii pensionar cu 2000-8000 de euro la 45 de ani)

  Pensii marite pentru cei cu pensii mici, „cu rata inflatiei, ca nu e bani” adica nimic
  ciuma galbena, ciuma rosie, aceeasi mizerie, aceeasi securisti spurcati

 6. Degeaba maresc ei daca se dezalorizeaza leul sa acopere gaurile.
  Mai curand ar promite stabilitatea leului pe urm 4 ani decat bazaconii pentru creduli.
  Plus ce masura de dreapta e si asta? e un fel de liberali-socialisti adica strutocamila vie?

  • Dumneavoastra puteti exista cu 700 de lei pe luna? Nu cred.

   Pensiile mici trebuiesc marite, pensiile mari trebuiesc impozitate progresiv, pensiile speciale trebuie sa dispara pentru 60% dintre cei care le primesc, doar anumite categorii profesionale le merita.

  • @Batracian,
   CE-AI ZIS???
   NIMENI NU MERITĂ PENSIE SPECIALĂ!!!

 7. Toate pensiile speciale impozitate crunt, iar ce au ieșit pe caz de boală la 40-45 de ani din sistemele bine știute reevaluați ptr că multi din ei nu au nimic si bine merci ei lucrează in continuare la stat . este o bătaie de joc la adresa celor ce muncesc din greu si plătesc taxe si impozite. Pensiile speciale sunt nesimtire de mari după 20 de ani de frecat menta la stat față de unul care a muncit 45 de ani si are o pensie de 1000 de lei. Dacă USR ,când incepe sesiunea parlamentară nu depune o lege sau o HG in privința pensiilor speciale la următoarele alegeri nu ii mai votează nimeni.

 8. Cresc pensiile, cresc prețurile, cresc taxele ..toate cresc ! Leul se apropie tot mai mult de rubla rusească si se indepărtează de euro. Nu poți pomenii de munca, spor la lucru, că deranjează ..astai tara lu creste pensia … Tinerii pleacă..la ei nu se gandeste nimeni, … AJUNGEM UN MARE AZIL DE BĂTRÂNI ..tara are mare viitor ?

 9. N-a venit softul pt recalcularea pensiilor? Trebuia eliminat coeficientul de corecție și eliminată discriminarea între bărbați și femei.
  Asta au uitat?

 10. ,,Valoarea punctului de pensie va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie ,,

  Adica sa acopere rata inflatiei pentru ca puterea de cumparare sa fie mentinuta .

  Minim 58,5 5 din rata de crestere a salariului mediu brut pe economie ?

  Pai pentru faptul ca procentul acesta este ponderat cu cresterea CAS . Adica pensiile vor creste fix cit cresc contributiile la CAS din salarii . Ca doar asta este sistemul public de pensie . Salariatii activi platesc pensiile celor cu decizie de pensionare . Ce nu se acopera din asta de acopera din imprumuturi . Sint revoltat . Eu nu mai vreau sa contribui la sistemul public de pensie .

 11. Am inteles pensiile speciale raman si nu pot fi impozitate dar daca sunt asa speciale nu pot da modificare ca punctul de pensie speciala e 1/4 din cel socotit pentru pensia saracilor?

 12. Pensiile speciale să dispară ugent și să se termine cu favoritisme da de poliic unorcategorii sociale (magistrați, polițiștii. ….) fiindcă în momenul când ți-ai ales profesia nu t pune nimeni.Se va ajung la revolte masive dacă guvernul și politicienii noștri mai sfidează poporl c atâta aroganță și neimtire.

 13. Inca n-au ieșit decreteii la pensie…