G4Media.ro

Prognoza hidrologilor: Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în decembrie, ianuarie…

Sursa Foto: Green Village/ Facebook

Prognoza hidrologilor: Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în decembrie, ianuarie şi februarie

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale ale lunilor decembrie, ianuarie şi februarie în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 100% din mediile lunare, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), relatează Agerpres.

Astfel, în luna decembrie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Arieş şi pe cursul superior al Mureşului. Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la următoarele valori: între 80-100% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi pe cursul superior al Jiului; între 50-80% pe: Suceava, Moldova,Bistriţa, Târnave, ȋn bazinul mijlociu al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului şi pe cursul Prutului; între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş şi pe cursul Siretului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

„În cursul lunii decembrie 2023 formaţiunile incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi – zăpadă îngheţată în albie) existente pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării, se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice, în funcţie de evoluţia temperaturilor”, avertizează hidrologii.

În luna ianuarie 2024, regimul hidrologic se va situa între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Arieş şi pe cursul superior al Mureşului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrofrafice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Târnave, Suceava, Moldova, Bistriţa, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe cursul superior al Jiului şi pe cursurile Siretului şi Prutului; între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna şi Trotuş; sub 30% pe Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

În ultima lună de iarnă, februarie 2024, regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna şi Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

„În lunile ianuarie şi februarie 2024 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş”, se arată în prognoza INHGA.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 8.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

Pentru luna ianuarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 8.000 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media de 4.950 mc/s.

Potrivit prognozei de specialitate, media lunii februarie este de 5.300 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 6.800 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...