G4Media.ro

Profitul net al grupului Rosneft, cel mai mare producător de petrol din…

Sursa foto: Pixabay

Profitul net al grupului Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a crescut cu aproape 50% în 2023

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a raportat luni o creştere de 47,2% a profitului net în 2023 la 1.300 miliarde de ruble (14,07 miliarde de dolari) şi a declarat că lucrează pentru a-şi consolida capacitatea de producţie de gaze în faţa restricţiilor externe asupra petrolului, transmite Reuters, transmite News.ro.

Occidentul a impus sancţiuni ample împotriva exporturilor de energie ale Rusiei, încercând să priveze Kremlinul de venituri cruciale din petrol şi gaze, după ce Moscova şi-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022.

O ameninţare a SUA de a lovi cu sancţiuni firmele financiare care fac afaceri cu Rusia a îngheţat comerţul turco-rus, de exemplu, inclusiv încetinirea unor plăţi pentru petrolul rusesc, potrivit unor surse familiare cu chestiunea.

Rosneft a declarat că producţia sa de ţiţei şi gaze condensate a totalizat 193,6 milioane de tone în 2023, fără a oferi o comparaţie cu 2022.

Producţia totală de hidrocarburi a fost anul trecut de 269,8 milioane de tone, inclusiv 92,7 miliarde de metri cubi de gaze.

”Ca rezultat al controlului strict al costurilor şi al eforturilor de îmbunătăţire a eficienţei, costul unitar al producţiei de hidrocarburi la sfârşitul anului 2023 a scăzut la 2,6 dolari/bep”, a declarat Igor Secin, şeful Rosneft, într-un comunicat.

Câştigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) au crescut cu 17,8%, până la 3.000 de miliarde de ruble, în timp ce veniturile au crescut cu 1,3%, până la 9.200 miliarde de ruble.

Cheltuielile de capital au totalizat 1.300 miliarde de ruble în 2023, iar fluxul de numerar liber ajustat a fost de 1.400 miliarde de ruble, a spus compania.

Secin a exprimat critici subţiri la adresa băncii centrale ruse, într-un comunicat, după ce a criticat anterior banca la sfârşitul anului 2023, deoarece creşterile succesive ale ratei dobânzilor au dus costul împrumuturilor la nivelul actual de 16%.

”Ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor din a doua jumătate a anului, compania şi-a concentrat atenţia asupra reducerii sarcinii globale a datoriei”, a spus Secin.

El a arătat că datoria de plată anticipată şi datoria financiară netă au fost reduse în mod colectiv cu 700 miliarde de ruble, dar a spus că cheltuielile cu dobânzile ale Rosneft pentru ultimul trimestru din 2023 au fost de 1,5 ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2022.

”Cheltuielile cu dobânzile au crescut ca urmare, printre altele, a creşterii dobânzii cheie a Băncii Rusiei şi creşterilor ulterioare ale marjelor dobânzilor de către bănci, ceea ce a dus la creşterea profiturilor sectorului bancar în 2023 la niveluri record”, a spus Secin.

Banca centrală a menţinut ratele dobânzilor stabile la o şedinţă de vineri, după luni de înăsprire monetară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...