G4Media.ro

Profilul alegătorilor lui Iohannis, Barna și Dăncilă, pe vârste, ocupație, nivel de…

Profilul alegătorilor lui Iohannis, Barna și Dăncilă, pe vârste, ocupație, nivel de școlarizare, regiunea din care sunt

Alegătorii lui Dan Barna sunt, în proporție ridicată, tineri, cu studii medii sau superioare, angajați, în timp ce Viorica Dăncilă a fost votată mai ales de vârstnici, pensionari, cu studii elementare sau medii. Electoratul lui Klaus Iohannis este situat la mijloc, având peste jumătate alegători între 35 și 64 de ani, cu studii medii, angajați, potrivit datelor cercetătorii sociologice a IRES la ieșirea de la urne.

Potrivit rezultatelor acestuia, cel mai mult a contact la alegătorii lui Klaus Iohannis profilul candidatului (67%), în timp ce la Viorica Dăncilă mai important a fost partidul care o susține (57%). Și la Dan Barna, profilul său a contat în proporție de 52%, pe când partidul 38%.

Toți cei trei au fost votați în proporții aproape egale de bărbați și de femei.

Vârsta, ocupația și nivelul de școlarizare arată însă diferit pentru cei trei candidați.

Sursa: IRES

Dintre tineri, cei mai mulți l-au votat pe Barna, doar 30% din alegătorii săi având peste 45 de ani. În schimb, Dăncilă a fost votată mai ales de cei trecuți de 45 de ani – 82%. În cazul lui Iohannis, acesta a avut alegători echilibrați ca număr din ambele categorii – 45% cu vârste de până la 44 de ani și 55% peste 45 de ani.

58% din votanții lui Iohannis au studii medii, 15% studii elementare și 27% studii superioare, în timp ce 52% din alegătorii lui Barna au studii superioare, doar 3% studii elementare și 45% studii medii. În cazul lui Dăncilă, electoratul ei este format din 31% oameni cu studii elementare, 55% studii medii și doar 14% studii superioare.

De asemenea, votanții lui Iohannis sunt angajați în proporție de 53%, ai lui Barna sunt angajați 66%, iar ai lui Dăncilă sunt pensionari în proporție de 55%.

Sursa: IRES

În funcție de mediul urban/rural, rezultatele cercetării arată astfel: Iohannis – 56% urban, 44% rural, Barna – 72% urban, 28% rural, Dăncilă – 49% urban, 51% rural.

Pe regiuni, voturile au fost exprimate astfel: Iohannis – Transilvania+Banat 36%, Sud+București+Dobrogea 45%, Moldova 19%, Barna – Transilvania+Banat 33%, Sud+București+Dobrogea 47%, Moldova 20%, Dăncilă – Transilvania+Banat 23%, Sud+București+Dobrogea 58%, Moldova 20%.

Sondajul a fost realizat pe 23.003 persoane și are o eroare de +/-2%.

Foto sus: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Absolut clar… batrânei din păcate sunt cei care ne trag in jos, insistând la fiecare alegeri sa votezi aceiași oamenii care ne fura de 30 anii…

 2. Există oameni cu studii superioare care o votează pe Cotcodăncilă…

  • da, oameni cu „studii superioare” a la cumpanasu 1%. ala de sustinea ca a facut un curs de doctor honoris causa (!?) rasu’… curcilor, ca sa ramanem in sfera semantica a lui cotcodancila, cum bine ai numit-o.

 3. Este analiza,G4media, sau editare de procente?

 4. Scrie Sursa:Ires; Nu doar ca ai votat cu un netot oportunist dar nici nu stii sa te uiti bine la o poza. Si cu toate voturile lui paleologu, milogul de barna nu o intrecea pe dancila.

  Misto, Barna s-a tinut departe de dezbateri ca sa nu piarda cei 13% :)) poate 11%, restul de 2% au fost prin santaj emotional.

  • :)))) prea tare.

 5. Bos, eu am 40 de ani, studii mega superioare si am votat cu Iohannis. Deci se potriveste profilul.

  L-as fi votat si pe Barna daca as fi stiut ca il imping in turul doi, sa o fi scos pe scroafa aia de dancila total din carti. Dar e OK, o sa ii dam mu ie cu caca t la turul 2

  Hai Klaus!

  • Intreb si eu, de unde pizda ma-sii lua Barni peste 25% cat are Veorica? Asta a fost doar o fumigena sa isi pregateasca scuzele. Barni a ingropat usr cand nu a dorit ca Ciolos sa fie candidat si apoi cu santajul guvernarii, stopat tot de Cilos.

  • Sinteti un naiv domnule Tudor, Barna nu face nimic fara acordul sefului lui direct, care e Ciolos. N-ati observat comportamentul exemplarului suficient de atent.

  • După cum vorbești, cred ca nu ai nici studii ,nici bun simt.

 6. Gunoaiele inutile votează PSD.

 7. Avea dreptate trompeta rusilor,Sputnik-ul acum vreo doi ani:Dancila va fi presedinte !Am ras atunci dar acum mi-a trecut rasul.Daca se aduna voturile intregii Ciume si se pun pe ce stiu ei mai bine,pe furat la vot,nu m-as mira sa fie cap la cap in turul doi cu o parte a dreptei dezumflata si cu vreun eveniment emotionant ,dubios, pus la cale in ultima zi inaintea tr2…Luati in calcul ca rusii au mai pus presedinti si in tari importante,la noi o puneau si pe Floricica dansatoarea daca se suparau..Asa ca trebuie iesit la vot pentru Klaus.Ca daca n-ai frumoasa,mai pupi si mucoasa …

  • Presedinte de bloc poate c-o iesi Dancila. Mata ai fost certat cu aritmetica, asa-i?

  • amicu,
   Nu e chiar așa matematica :
   Iohannis : 3 485 000 voturi
   Dancila (+Diaconu, Brucelee, Cumpanasu, Peia, Ivan…) : 3 381 000
   Diferenta doar 109 000 de voturi. Diaspora 675 000 de voturi.
   Daca Diaspora votează slab si votanții lui Barna la fel, scenariul cu analfabeta presedinte devine foarte posibil !

 8. Toate aceste rezultate s-au bazat pe prezenta foarte slaba la vot,la locale si parlamentare va fi altfel,dar daca nu se intelege ca trebuie o prezenta masiva la vot ca sa se faca cu adevarat schimbarea clasei politice si implicit a vietii romanilor vor mai trece ani buni pana se face natural schimbul de generatii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.