G4Media.ro

Profesorul universitar scos sub protecția României din Kabul va colabora în următorul…

Profesorul universitar scos sub protecția României din Kabul va colabora în următorul an academic cu Facultatea de științe politice a Universității București

Cristian Preda, decanul Facultății de științe politice a Universității București, anunță că profesorul universitar scos sub protecția României din Kabul va colabora în următorul an academic cu facultatea.

Cristian Preda povestește, într-o postare pe Facebook, despre operațiunea de scoatere a profesorului din Kabul:

„Pe 23 august, colegul meu Radu Carp mi-a adus la cunoștință că a fost contactat de un profesor de la Universitatea Avicenna din Kabul – pe nume Zaker Hussain Ershad – care era în pericol de a fi linșat de talibani și care dorea să obțină protecție la Universitatea din București, la recomandarea unor colegi italieni cu care au cooperat în anii din urmă atât el, cât și mai mulți profesori ai Universității din București.

Am solicitat, ca decan, sprijinul rectorului UB, Marian Preda, apoi al Celulei de criză de la MAE și, în particular, sprijinul lui Cornel Feruță, secretar de stat (și absolvent al FSPUB).

Autoritățile de la București l-au introdus pe Zaker Hussain Ershad pe lista afganilor protejați de statul român. Au urmat zile foarte tensionate, în care operațiuni de „extragere” din Kabul au fost pregătite și, sub amenințarea armelor, anulate chiar în preajma aeroportului din capitala afgană. Scenarii alternative – inclusiv „evadări” în țări limitrofe – au fost luate în calcul.
Atât eu, cât și cei câțiva colegi din UB care erau la curent cu acest caz, am stat cu sufletul la gură până ce MAE a reușit să asigure protecția convoiului care a ajuns, via Islamabad, în București zilele trecute. Le suntem recunoscători profesioniștilor din MAE și colaboratorilor lor din alte instituții care au reușit să ofere protecția unui stat european pentru peste 135 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, unul singur e universitar.

Zaker Hussain Ershad, eminent specialist în chestiunile politice privitoare la Asia centrală, specializări post-doctorale în SUA, cu o experiență instituțională foarte bogată, va colabora în următorul an academic cu Facultatea de științe politice a Universității din București.

Ne bucurăm să fim gazdă pentru un universitar cu convingeri democratice, apărător al egalității în drepturi și al libertății academice.”

Citește și

Culisele extragerii colaboratorilor români din Afganistan. Agonia a 20 de afgani care au ratat intrarea în aeroport pentru câțiva metri, cu consulul român salvat de vesta antiglonț sub tirul talibanilor. Interviu cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.