G4Media.ro

Producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE, ceea…

Sursa foto Pixabay

Producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE, ceea ce înseamnă mai puţine gaze naturale importate

Panourile fotovoltaice au fost responsabile în această vară pentru 12% din electricitatea produsă în Uniunea Europeană, un nivel record care a permis continentului să evite importul a 20 de miliarde de metri cubi de gaze la un preţ potenţial de 29 de miliarde de euro, arată un raport publicat joi de think-tank-ul Ember, preluat de AFP.

În intervalul mai – august, producţia de energie fotovoltaică a atins 99,4 Terawaţi oră (TWh), cu un sfert mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2021, când ponderea energiei fotovoltaice în producţia de electricitate europeană a fost de 9% la o producţie de 77,7 TWh, arată organismul specializat în energie.

Potrivit raportului, 18 dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat în vară o producţie de energie fotovoltaică record, în special Ţările de Jos (pondere de 23% din producţia de electricitate), Germania (19%) şi Spania (17%). În schimb, Franţa se situează sub media europeană, în condiţiile în care doar 7,7% din producţia de electricitate a venit în vară din partea panourilor fotovoltaice.

Cel mai mare avans al energiei fotovoltaice începând din 2018 a avut loc în Polonia, unde producţia de energie fotovoltaică a crescut de 26 de ori, urmată de Finlanda şi Ungaria (unde producţia panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori), susţine Ember pe baza datelor furnizate de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E).

Fără energia fotovoltaică, Uniunea Europeană ar fi fost nevoită să achiziţioneze 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în plus, au calculat analiştii, la o notă de plată de 29 de miliarde de euro, pe baza preţului de pe piaţă în perioada mai-august.

Cu toate acestea, chiar dacă extinderea instalaţiilor fotovoltaice s-a accelerat, progresele nu sunt suficiente. Conform estimărilor Ember, şi în următorii ani continentul european va avea o producţie de energie fotovoltaică cu aproximativ 50% mai mică faţă de ceea ce ar fi nevoie pentru a atinge obiectivele energetice şi climatice ale UE la orizontul anului 2030.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Iar Ursula vrea acum sa le taxeze ca cica au profituri neașteptate!

  2. Nu este nimeni disperat pentru că pentru următorii 5-6ani nu poate renunța nimeni din Europa la gazul cracanatutului. Degeaba urlați la lună și militați pentru renunțare, boicotare, etc la gazul rusesc, locomotiva Europei nu poate topi otelul cu soare, vânt,valuri și biogaz. Merțanele și BMWurile nu cred că pot fi produse cu energie regenerabila care este dependenta de fenomenele naturale. Vă uitați cu ochi bovini, umezi de emoție, la democratul planetar care a promis marea cu sarea in speranța că vom cumpăra gazul lor lichefiat mult mai scump decât cel rusesc din conducta. Eu am convingerea că această gâlceavă se va opri în curând, după ce marele licurici va fi vândut suficiente armament Ucrainei. O să spuneți că sunt donații, ceea ce este o prostie, sunt plătite de contribuabilul american, de guvern mai precis.

  3. stai, ca inca sunt 22-25 de grade afara, mai vorbim la iarna, mi se pare incredibil cat de naivi sunt unii, si cat de usor cad prada la fiecare propaganda.

  4. Chiar asa dan2k, cat de idi oti sunt unii sa creada propaganda cum ca Europa nu poate trai fara gaz rusesc.
    O sa traiasca mult si bine, intrebarea e: rusia poate trai fara sa vanda gaz Europei?

  5. Dupa stirea asta , cracanelul isi mai bate un cui in talpa :-))))

  6. numai ca la noi UDMR-propitorul-blue-air-favorizatorul-wizz-air-defrisatorul-padurilor blocheaza strategic depunerea de documente online pentru fotovoltaice de vreo cativa ani, prin programul casa verde

  7. ANRE a mai adaugat 7 contoare de montat si a facut procedura de prosumator si mai greoaie spre imposibila. Bravo Romania!

  8. Vrăjeală! Energia solară nu funcționează noaptea cu doar câteva ore pe zi și nu poate fi stocată pentru la iarnă. Iar „hidrogenul verde” e o chestie SF deocamdată. Nu există nicăieri ceva funcțional.