G4Media.ro

Producătorii de gaze și Opoziția atacă PSD pentru plafonarea prețului gazelor: Favorizează…

Producătorii de gaze și Opoziția atacă PSD pentru plafonarea prețului gazelor: Favorizează Gazprom, dar și exporturile de gaze românești

Cele 16 companii care produc petrol și gaze în România critică dur intenția guvernului de a plafona prețul de vânzare al gazelor din producția internă și arată că proiectul Ministerului finanțelor îi ajută pe importatorii de gaz. Și PNL acuză, prin deputatul Virgil Popescu, că marele câștigător este compania rusă Gazprom.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) arată într-un comunicat că plafonarea prețului doar pentru producătorii interni ”este o măsură contraconcurențială”, care ”conduce la creșterea dependenței de sursele externe”. Mai mult, ROPEPCA arată că ”majorarea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia”.

Petroliștii arată că ”investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României. Impunerea unui preț de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă”.

La rândul său, deputatul PNL Virgil Popescu arată că ”Gazprom câștigă, cu siguranță, în timp ce producătorii români de gaze naturale sunt puși în genunchi, gazul rusesc de care economia românească este încă dependentă nu are nici o restricție. Gazul românesc ieftin va merge la export și vom importa scump de la ruși”.

Liberalul mai arată că exportatorii de gaz vor câștiga, de asemenea, de pe urma acestei măsuri: ”Nimeni nu va putea opri exportul de gaz românesc ieftin în afara granițelor. Se va duce în Bulgaria și Ungaria. Vor spune unii că în Bulgaria se poate tehnic, dar în Ungaria încă nu. Le spun că se poate. Este suficient ca FGSZ, transportatorul național maghiar de gaze să reducă presiunea la granița cu România sub presiunea din rețeaua românească de transport și gazul va curge spre Ungaria”.

Foto: Platformă de gaze

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. O tara uimitoare!
  Pe guvern (prin MFP) nu-l intereseaza productia (da-l dracu de producator, ce daca da faliment, asa e in capitalism!) si plafoneaza in jos pretul gazului produs, iar o agentie a statului, respectiv ANRE, moare de grija furnizorilor, adica a celor (smecherii sistemului) care se ocupa doar cu facturarea gazului catre consumator si hotaraste cresterea pretului facturat catre consumatori!!!!!!!!!!!!!!
  Adica tot lupta pentru adaosuri comerciale cat mai mari este castigatoare. Capitalismul salbatic sau prost inteles n-a disparut de pe plaiurile mioritice bananiere la 28 de ani de la reinventare.
  Dar am si eu o intrebare pentru avizati: ministerul Energiei (ALDE) reprezentat de domnul Anton Anton Anton Anton….(scuze, s-a zgariat discul; cum dracu pot unii parinti sa puna niste nume oraslelor!) nu are nimic de zis, n-are niciun rol in aceasta ciorba?
  Daca n-are, pentru ce-l pastreaza? Ce nevoie avem de ministere paralele, din moment ce avem un mare MFP si o gramada de agentii guvernamentale?!!!!!!!!
  Va rog, explicati-mi.

 2. Saracele multinationale , nu vor obtine profiturile estimate , si bineinteles ca au gasit si un cor de vaitatori , sunt sigur ca sunt stimulati , sa nu uitam Rosia Montana .

 3. Mi-e frică să nu dea Sică guvernul in judecata pt inalta tradarea! Fac pe el de frica chiar…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.