G4Media.ro

Producătorii de fructe de pădure din Republica Moldova se plâng că nu…

Sursa foto: Pixabay

Producătorii de fructe de pădure din Republica Moldova se plâng că nu au unde să își vândă marfa / ”Nu văd o ieșire de export în Federația Rusă. Vom fi nevoiți să căutăm alte piețe”

Producătorii de fructe de pădure din Republica Moldova riscă să rămână fără piață de desfacere, din cauza războiului din Ucraina, relatează Europa FM. Dacă în anii trecuți cea mai mare parte, 80 %, a producției de culturi bacifere (mure, afine, coacăze, zmeură și căpșune) se exporta în Federația Rusă, acum, producătorii sunt nevoiți să se reorienteze spre alte piețe.

Dorin Tofan este un producător de pomușoare din raionul Nisporeni.

„Alte ieșiri din situație nu cred că o să le avem anul ăsta, cu Federația Rusă cunoaștem toți care e situația și chiar nu văd o ieșire de export în Federația Rusă. Vom fi nevoiți să căutăm alte piețe, alte ieșiri”, spune producătorul.

Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, spune că, dacă nu reușesc să vândă căpșunele și alte fructe proaspete, unii producători le vor transforma în gemuri, dulcețuri ori compoturi:

„Dacă vom avea niște exces pe care nu vom putea să-l comercializăm în formă proaspătă, aici probabil o să vină procesatorul în ajutor, fie congelarea, fie pasarea, fie deshidratarea, deci în diferite forme.”

Republica Moldova exporta cea mai mare parte a producției de fructe de pădure în Federația Rusă.

Cum acest lucru nu mia este posibil, mulți producători încep să obțină certificatele care le vor permite accesul pe piața europeană.

Estimările asociațiilor de profil arată că sunt peste aproximativ 600 de producători de pomușoare în Basarabia.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Nu li s-a transmis directiva? Trebuie sa murim de foame ca sa se oftice Putin.

 2. ‘Producătorii de fructe de pădure’ …au incercat sa discute cu ursul?

 3. Multă mumu mai postac rusesc!

  • Era pentru postacul AUR olac Mihăiță, crackhead!

 4. Exista piata de desfacere atat in tarile UE, cat si in cele non-UE. Elvetia, este un consumator important de fructe de padure, care se alimenteaza pana si din Peru, pentru afine si zmeura. In general cererea este enorm de mare pe piata atat pentru produse proaspete cat si derivate: gen dulceturi, gemuri, pasta de fructe (seamana cu rahatul romanesc), iaurt cu fructe de padure, etc…
  Producatorii din Moldova sa se orienteze spre Vest. Piata de desfacere exista pentru produsele mentionate.
  Mai greu va fi cu birocratia.

  • Si cu comoditatea. Ei stiu ce au de facut. Dar s-au invatat cu un sistem, cu rusii, si nu vor sa se reorienteze. Si romanii au avut socul asta atunci cand au trecut de la comunism la economia salbatica de piata si, sincer, sunt mandru de cat de dinamici au dovedit ca sunt, in medie peste tarile asezate din vest. Si fratii moldoveni pot face asta.

 5. daca tot sintem partenerul nr 1 al moldovenilor ( asa se spune in unele articole de mai sus ) de ce nu le aduc la noi sau pretul oferit de noi nu-i suficient ? cred ca au probleme cu marketinul

 6. Unirea este singura solutie 🤗🤗🤗🤗🤗 Basarabia trebuie sa vina acasa !