G4Media.ro

Procurorul General al României laudă Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Procurorul General al României laudă Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu și anunță ”un memorandum de înţelegere” pentru comunicare directă cu Parchetul General din Italia

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Alex Florenţa, a declarat joi, la Oradea, că în perioada următoare se va încheia un memorandum de înţelegere cu Parchetul general din Italia, astfel încât să se stabilească un canal de comunicare direct între cele două instituţii, transmite Agerpres.

„Ştim cu toţii dificultăţile pe care le-a întâmpinat statul român în cazul extrădării unora dintre condamnaţii fugiţi în Italia. Ştiţi şi demersurile purtate în ultimul an de Ministerul Justiţiei, pe care din punctul meu de vedere le găsesc mai mult decât lăudabile, şi ce pot spune că la ultima deplasare şi întâlnire oficială pe care le-am avut împreună cu omologii noştri din Italia, cu nici o săptămână în urmă, această problemă a fost tranşată cred că mai mult decât definitiv. S-a discutat la Ministerul Justiţiei găsirea celor mai bune metode, inclusiv sub aspect legislativ, astfel încât aceste întârzieri sau refuzuri de predare a condamnaţilor să nu mai fie o regulă, ci o excepţie. De asemenea, la nivelul Parchetului General vom semna în perioada următoare un memorandum de înţelegere cu Parchetul general din Italia, astfel încât să putem stabili un canal de comunicare direct între cele două parchete, prin care să poată fi transmise toate informaţiile necesare în fiecare caz în parte pentru ca cererile de predare reformulate de statul român să fie soluţionate în timp util şi în mod favorabil României”, a declarat, în conferinţă de presă, Alex Florenţa.

În cazul primarului Cherecheş, a precizat acesta, a fost o procedură care s-a derulat conform legii italiene.

„Dar discuţia este că lucrurile trebuie înţelese la adevărata lor dimensiune. Întotdeauna pot exista dificultăţi în astfel de proceduri. Vorbim de instanţe străine, de proceduri străine, dar dialogul este, vă garantez, permanent în astfel de situaţii cu autorităţile judiciare străine, tocmai în vederea soluţionării rapide a acestor cazuri. Iar situaţiile în care întâlnim anumite blocaje sau dificultăţi reprezintă, dacă ne raportăm la numărul total al persoanelor extrădate în România, doar excepţii. Marea majoritate a cazurilor se soluţionează rapid, în favoarea statului român”, a subliniat Alex Florenţa.

Procurorul general al PÎCCJ a participat împreună cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea, situat în Palatul Apollo.

Potrivit directorului general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, investiţia în acest obiectiv, cu o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi, a fost de 6,8 milioane de lei, cu TVA, inclusiv dotări şi mobilier, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării.

La festivitatea inaugurării au mai participat preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, decanul Baroului Bihor, Adrian Stanciu, procurorul-şef al Serviciului teritorial Oradea, Bogdan Chiş, alături de o parte din angajaţii instituţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...