G4Media.ro

Procurorul Adina Florea, reclamată la ministrul justiției de către Asociația pentru Apărarea…

Procurorul Adina Florea, reclamată la ministrul justiției de către Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor, care îi solicită să sesizeze Inspecția Judiciară/ Florea, acuzată de ”telejustiție”, prioritizarea dosarelor și scurgeri de informații către Luju și Antena 3

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul procurorului Adina Florea din cadrul secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați pentru modul în care desfășoară ancheta în cazul procurorilor de la DNA Oradea. Asociația o acuză pe Adina Florea de ”telejustiție”, prin scurgerea de informații din dosar către Luju.ro și Antena3, amintind că procurorul s-a dezis în proiectul de management depus la CSM tocmai  de astfel de practici. Asociația mai amintește că secția a preluat 800 de dosare, dar că investigațiile împotriva procurorilor din Oradea au început cu prioritate deși procurorul Adina Florea s-a declarat împotriva practicii ”prioritizării dosarelor” în funcție de impactul lor mediatic.

Redăm mai jos integral solicitarea transmisă ministrului justiției de Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”

”Domnului prof. univ. dr. Toader Tudorel
Ministrul Justiţiei

Stimate domnule ministru,

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, asociație profesională a procurorilor, cu personalitate juridică constatată prin încheierea din 04.10.2018, pronunțată de Judecătoria Pitești – Secția civilă, în dosarul nr. 13473/280/PJ/2018 (…)

Având în vedere dezbaterile din ultima perioadă privind activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în vederea unei colaborări instituționale oneste, considerăm oportun să vă aducem la cunoștință situația de fapt menționată mai jos care, în opinia noastră, impune o poziție consecventă din partea dumneavoastră având în vedere grija exprimată public pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și aplicarea legii în mod nediscriminatoriu.

În documentul intitulat „Raport privind activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie”, datat 22 februarie 2018, s-a reţinut, la punctul 10, că „prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic” ar reprezenta unul dintre temeiurile pentru care s-ar impune revocarea din funcţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi.

În proiectul managerial referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de procuror șef al D.N.A., doamna Adina Florea a considerat că ”practici de prioritizare a anchetelor penale, fără nici un fundament legal” nasc percepția ”unor vendete”, menționând că se impune ca instrumentarea dosarelor penale să se facă ”exclusiv pe criterii obiective constând în complexitatea cauzelor penale, data înregistrării acestora în sistem, valoarea prejudiciilor produse prin săvârșirea infracțiunilor, fiind exclusă instrumentarea acestora în funcție de persoanele cercetate și/sau de un anume context social.”

Doamna Adina Florea a amintit de existența în D.N.A. a unor procurori ”vedetă”, probabil ca urmare a apariției în presă a unor date privind anchetele efectuate de ei.

La data de 21 noiembrie 2018, doamna Adina Florea a oferit mass – media informaţii asupra volumului de activitate a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precizând că au fost preluate, până la acel moment, 800 de dosare.

În acest context, la data de 4 ianuarie 2019 (la orele 14.20), Luju.ro a redat un presupus dialog purtat de către o serie de persoane identificate de ”o sursă” ca fiind procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea, pentru ca, doar două ore mai târziu, respectiv la 16.41, Luju.ro să menţioneze că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, „șantaj”, „cercetare abuzivă”, „inducere în eroare a organelor judiciare” şi „abuz în serviciu”.

La data de 9 ianuarie 2019 au avut loc primele audieri în dosarul amintit, astfel încât se poate remarca promptitudinea cu care Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a răspuns solicitărilor implicite ale site-ului menţionat.

În această împrejurare se ridică, în mod legitim, următoarea întrebare: au fost lăsate în nelucrare dosare mai vechi, prioritizându-se instrumentarea dosarului „cu impact mediatic” care are ca obiect cercetarea unor procurori de la D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea, despre care se pretinde în mass-media că ar fi fost înregistraţi în sediul instituţiei, în timpul unei conversaţii purtate în luna ianuarie 2018?

În condiţiile volumului mare de dosare aflate în lucru şi ale unui număr foarte mic de procurori care-şi desfăşoară activitatea în menţionata Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (15 fiind numărul maxim prevăzut de art. 88 ind. 2 al. 3 din Legea nr. 304/2004), credem că ipoteza prioritizării soluţionării unui dosar cu impact mediatic în detrimentul altora este una vădită.

„Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass – media” adoptat de către CSM, la capitolul II, secţiunea 2 („Reguli aplicabile în faza de urmărire penală”), impune, la art. 25 alin. (6), ca informațiile privitoare la audierea persoanelor să poată „fi comunicate după realizarea acestor activităţi şi dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetei penale sau dreptul la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate.”

În aceste condiţii, la data de 7 ianuarie 2019, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de la postul de televiziune Antena 3, a fost informată opinia publică asupra audierilor care urmau să aibă loc la sediul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în data de 9 ianuarie 2019, persoanele citate fiind procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea.

Mai mult, la data de 8 ianuarie 2019, dna. Florea Adina a declarat pentru Mediafax că „mai mulţi procurori din cadrul DNA Oradea au fost chemaţi la audieri, miercuri (9 ianuarie 2019 n.n.), în urma înregistrărilor apărute, în care se vorbeşte de «liniştirea” judecătorilor»”.

Ca urmare a „scurgerilor” de informații în presă şi a ieşirii publice a doamnei Adina Florea pentru anunțarea audierilor, la data de 9 ianuarie 2019, procurorii din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea au fost aşteptaţi de jurnaliști, episodul audierii lor devenind prilej de ”telejustiție”, practică de care chiar doamna Adina Florea s-a dezis și pe care ministrul justiției a condamnat-o când a fost vorba de anchetele efectuate de D.N.A.

Site-ul Luju.ro a publicat, la data de 10 ianuarie 2019, un articol, dreptul la propria imagine a procurorilor DNA audiați fiind afectat. Pe același site au fost publicate, în 11.01.2019, date privind conduita unui procuror în timpul audierii, precum și o fotocopie a declaraţiei persoanei vătămate T.L.M. audiate în dosarul cu numărul 21/P/2018 instrumentat de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. La data de 14 ianuarie 2019, site-ul Luju.ro a publicat fotografii color a ceea ce pare a fi originalul ”fabuloasei ordonanțe” prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în acelaşi dosar nr. 21/P/2018, de către doamna Adina Florea.

În data de 16.01.2019, pe site-ul Luju.ro au apărut date dintr-o anchetă efectuată de doamna Adina Florea: ”Iancu a fost audiat la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, unde – potrivit informațiilor noastre – a relatat in amănunt șicanele pe care i le-a făcut Negulescu lui Toader.”

La data de 21.01.2019, ora 16:25, pe același site, a apărut un articol cu titlul ”Lucica n-are scăpare – Exclusiv: încă un dosar pentru Lucica Onea de la DNA … Onea este la un pas de trimiterea în judecată pentru atrocitățile comise în dosarul Anei Maria Pătru” fiind o premieră Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție de a anunța în presă soluția ce urmează să fie dispusă într-un dosar, în faza nepublică a procesului penal.

În mod evident, îngrijorarea AMASP este că asemenea practici contravin celor statuate de CEDO în cauza Cășuneanu c. România, cauză care sigur este cunoscută și de procurorul şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Pe această cale, domnule ministru, vă solicităm să adoptați o poziție consecventă și să solicitați, în condițiile legii, prin procurori anume desemnați, efectuarea unei evaluări a activității de management a doamnei procuror-șef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, doamna Adina Florea, și să sesizați Inspecția Judiciară în vederea efectuării cercetării prealabile în materie disciplinară și a demarării unui control la unitatea de parchet amintită anterior. Această măsură se impune având în vedere acțiunile anterioare ale dumneavoastră în raport cu structurile Ministerului Public.

De asemenea, solicităm public Inspecţiei Judiciare să verifice aspectele expuse mai sus, luând în considerare practica recentă a acestei instituții de a se sesiza din oficiu pe baza materialelor din presă, iar în cazul în care aspectele subliniate exced îndatoririlor profesionale ale unui magistrat, să fie urmate procedurile legale.

Cu considerație,
Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor
procuror Antonia Diaconu, co-președinte”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. „Podoaba” se face cunoscută din start!O să o regretăm amarnic pe d-na Kovesi.
  Bleah!

  • 1. Asociatia Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trebuie sa ceara abrogarea modificarilor aduse legilor justitiei, desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor, asa cum ne obliga Raportul UE si MCV-ul.
   2. Asociatia Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trebuie sa dea Statul Roman in judecata la Curtea Europeana de Justitie, care sa oblige Romania sa abroge toate deciziile aberante ale CCR in favoarea infractorilor si toate modificarile aduse legilor justitiei.
   3. Asociatia Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trebuie sa ceara UE sa dea Statul Roman in judecata la Curtea Europeana de Justitie, care sa oblige Romania sa abroge toate deciziile aberante ale CCR in favoarea infractorilor si toate modificarile aduse legilor justitiei.

 2. No ase……….. si acum Tudorel o va ievalua, si o va sustine.

  • Pentru Latrina trei TREBUIE reclamatie la CNA.

   Pe site, este sesiunea Petitii

   Cu Sluju Varan..csf, ncsf !

 3. Pe cozile astea de topor se bazeaza orice dictator. Fara functionarii astia care actioneaza cu premeditare, niciun dicator nu-si poate cladi imperiul. Scarba si repulsie imi provoaca. Si istoria noastra e plina de ei: lingai, obedienti, cruzi, perfizi, frustrati,…niste viermi care stau ascunsi atunci cand vremurile sunt normale. Ei ies la suprafata cand cancerul apare in societate…si incep sa se hraneasca..

 4. O comunista infecta!

 5. le da CV-ul in cap astora de la asociatie
  dupa aia se duce la latrina 3.6 si se plange
  apoi scrie el un draft, ca o secretara ce e
  apoi trimite pe la deputati si da vina pe ei
  apoi apare iar pe la latrina / rtv si zice ca el e nevinovat ca nu el
  apoi se duce pe la CCR si citeste , iar ca o secretara , ce ii scriu aia de pe la luju si latrina
  si binenteles CCR o sa-i dea dreptate, ca le citeste CV-ul inainte , si pentru ca aia sunt niste marionete politice fara nici o legatura cu tara
  ….

 6. Felicitari Asociației pentru Apărarea Statului Procurorilor!

 7. Da asociația aia nu putea fi și un pic obiectiva sa denunțe și scurgerea de informații de pe vremea Raposatei Kovesi, către Hotnews și restul acoperiților?!

  • Au fost multe scurgeri care au lezat demnitatea coruptilor, nu? Ai si o situatie in Excel sa ne-o prezinti?

  • fraiere, singurul raposat e poporul roman. asta e raposatul ramas in urma demiterii lui kovesi, pentru ca tot de atunci lupta contra coruptiei e ca si moarta.

 8. Asociatia procurorilor -apara „tortionarii”de la Oradea din DNA.Mai sa fie! Unde erati cand eram defilati in catuse prin mobilizarea presei,Tv si infierarea noastra pentru fapte existente numai in mintile bolnave ale unor procurori DNA? Sa va fie rusine ca aparati infractorii ,care de ani de zile fac ce vor! Mai stati in banca voastra…Nivelul vostru este ca cel pe care il aparati.Rusine sa va fie!!!

  • Pentru sava :
   Tot ce ai scris sunt minciunile sfruntate ale infractorilor, ale avocatilor si ale slugilor lor din presa.
   Nu a fost nimeni defilat in catuse prin fata presei. In toate tarile, infractorii sunt adusi la politie, cu catuse. Nu este vina procurorilor ca ziaristii stau ciorchine la usile parchetelor. Nu i-a chemat nimeni pe ziaristi acolo. Nu a chemat nimeni televiziunile acolo.
   Se incearca discreditarea procurorilor DNA Oradea pentru că au în lucru un dosar care-l ÎNGROAPĂ DEFINITIV pe Dragnea !
   Coldea personal a sesizat DNA, în 2013 !
   Intreaga structuctură a DNA de la Oradea este supusă unei uriașe manipulări pentru că urmează să trimită în judecată un dosar care vizează afacerile derulate de 3T Construct, poreclită și TelDrum de Moldova, și în care este vizat direct Dragnea !
   Acestea sunt mizele scandalului de la DNA Oradea: Un dosar de fraudă cu fonduri europene în care este implicată o firmă a lui Petre Pitiş, directorul Tel Drum.
   Cazul priveşte informaţiile din nota SRI sustrasă de un poliţist din DNA, nota care a ajuns ilegal la Liviu Dragnea.

  • erai defilat tu in catuse? foarte bine, asta meritai. pacat ca nu ai fost si batut cu biciul, eventual si tras pe roata.

 9. Afara din magistratura si pierderea dreptului de pensie speciala! Astfel de procurori n-au ce cauta in magistratura.

 10. si asa zooparcul politicii romanesti e plin de bestii, inca si amarita asta se catara in virf, Romania = tara lui Papura Voda, aici oricine peste noapte se crede mare om de stat dar de fapt sunt niste analfabeti penali escroci

 11. HA HA HA !
  SINISTRUL JUSTITIEI PRECIS VA TRIMITE MACIUCARII DE LA IJ SA LE BAGE MINTILE IN CAP CELOR CU PETITIA.

 12. O javra cu tatuaj P$D. Ticăloasa, carierista si sluga la hoti

 13. E fata mare pentru ca pana acum doar a s.p.

 14. Procurorii , acesti paraziti bugetari nu trebuie sa aiba statut de magistrati .

  • Era o data o piesa „If i’ d rule the world” – Nas era rapperul! Și-și imagina lumea perfecta din punctul de vedere al unui membru dintr-o bandă de negri dintr-un oraș mare american! Și zicea :”Imagine there are no cops arresting people!” Așa și voi, in frunte cu Tudorel! Ești la pârnaie pe undeva și ți au adus și ție un telefon in oala de sarmale și scrii pe net?!

  • vorbea parazitul de pe toate forumurile, trolul trolilor, mama si tatal asistatilor sociali. vezi ma ca te reneaga si rudele.

 15. Regretabila si trista prezenta in acel scaun …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.