G4Media.ro

Procurorii italieni au cerut închiderea efectivă a cazului împotriva unor înalți oficiali…

Sursa Foto: Guvernul Italiei

Procurorii italieni au cerut închiderea efectivă a cazului împotriva unor înalți oficiali italieni și ai OMS în legătură cu răspunsul la COVID-19

Procurorii de la Roma au cerut joi unui judecător să închidă efectiv o investigație împotriva unor oficiali italieni și ai ONU din domeniul sănătății cu privire la răspunsul Italiei la Covid-19 din 2020, fără acuzații, pe motiv că nu au fost comise infracțiuni, a declarat un avocat, scrie AP.

Procurorii din Roma, Claudia Terracina și Paolo Ielo, au cerut arhivarea – ceea ce înseamnă în limbaj judiciar, transmiterea la arhivă a dosarelor procedurilor judiciare nefondate sau nereușite în cursul acestora – anchetei care a ocupat primele pagini ale ziarelor, având în vedere numărul mare de victime ale Italiei ca prim epicentru al pandemiei în Europa. Deși judecătorul poate trece peste această cerere, o astfel de decizie este foarte puțin probabilă.

Deja procurorii au închis cazul fără a depune acuzații împotriva a trei dintre foștii miniștri italieni ai sănătății. Joi, ei au cerut unui judecător să claseze cazul împotriva altor nouă oficiali, inclusiv a unui fost oficial de top al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Ranieri Guerra, a declarat avocatul acestuia, Roberto De Vita.

Inițial, ancheta s-a concentrat pe faptul dacă lockdown-urile întârziate în orașul Bergamo, din nordul țării, grav afectat, au contribuit la numărul de victime, dar s-a extins pentru a vedea dacă pregătirea generală a Italiei înainte de criză a jucat un rol.

A fost vizată și o controversă legată de un raport al OMS privind răspunsul Italiei, care a fost publicat de agenția de sănătate a ONU în mai 2020 și apoi a fost retras o zi mai târziu și nu a mai fost republicat.

Un fost oficial al OMS, Francesco Zambon, a sugerat că OMS a publicat raportul pentru a scuti guvernul italian de criticile legate de faptul că planul său de pregătire pentru pandemie nu a fost actualizat. OMS a declarat că raportul a fost retras deoarece conținea inexactități și a fost publicat prematur.

Guerra a fost fostul șef al departamentului de prevenire din cadrul ministerului italian al sănătății până în 2017 și a fost trimis al OMS în Italia în timpul pandemiei. De Vita a declarat că procurorii au stabilit că planul pandemic era în curs de actualizare.

El a salutat decizia de arhivare a cazului, spunând că acesta ar fi trebuit să fie închis acum doi ani, imediat ce Guerra a furnizat procurorilor documente care să arate că a acționat corect.

Guerra a spus că reputația sa a fost „grav” afectată de controversă și a atacat pe cei care l-au acuzat că nu a protejat Italia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În Italia procuror Claudia Terracina, da?
    În România judecator Lia Savonea.
    Unde e mai credibilă justiția? Hmm?

    • Irelevant exemplul dat de dvs. (nu ca Savonea n-ar fi Cruella justitiei din Ro….). In materie de coruptie in justitie, Italia nu poate fi dat ca ex. decat negativ!

  2. Nu, doamnă. Aveți dreptate. Dar în cazul de față = 1-0 pentru Italia.