G4Media.ro

Procurorii din Republica Moldova au finalizat cercetările pe încă un dosar de…

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, condus la audieri de forțele speciale ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Sursa: Igor Dodon Facebook

Procurorii din Republica Moldova au finalizat cercetările pe încă un dosar de corupție deschis pe numele fostului președinte Igor Dodon. Prejudiciul este estimat la 12 milioane de dolari

Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat, marți, că a finalizat investigațiile într-un nou dosar penal împotriva fostului președinte prorus Igor Dodon, în care acesta este acuzat că ar fi prejudiciat premeditat statul cu circa 12 milioane de dolari într-o afacere cu energie din Ucraina din 2008, pe când acesta ocupa funcția de ministru al Economiei. În afacere este implicat și grupul de crimă organizată condus de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și o serie de foști deputați PD apropiați acestuia.

Mai precis, Dodon Igor Dodon este învinuit că, în 2008-2009, atunci când deţinea funcția de prim-vicepremier şi ministru al Economiei și Comerțului, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al  Energocom SA (companie de stat) cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice în volum de 2,3 milioane de kw/h, pentru Republica Moldova. Volumul a fost contractat pentru perioada mai 2008 – iunie 2009.

Totodată, contractul încheiat cu compania străină a stabilit prețul energiei electrice pentru perioada mai-septembrie 2008 de 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și, respectiv, de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada cuprinsă între octombrie 2008 și iunie 2009. Preţurile au fost stabilite în pofida faptului că  Energocom SA avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat statului este de 11.927.173 dolari, bani care au fost transferați ulterior în conturile unor companii off-shore. O parte din bani au fost folosiţi de Dodon în interese personale, iar o parte au fost utilizaţi ulterior la finanţarea PSRM, acuză proucrorii moldoveni.

Mai mult, Procuratura Generală de la Cișinău susține că avizul a fost semnat contrar legilor în vigoare, deoarece aceasta nu ţinea de competenţa Ministerului Economiei și Comerțului, respectiv a lui Igor Dodon.

Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Procurorii au precizat, marți, au că „dosarul Energocom” a fost disjuns, iar în instanţa va fi trimisă partea în care Igor Dodon este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Alături de Dodon, Procurorii vor continua investigaţiile şi în partea ce ţine de implicarea „grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din schema cu energia electrică”, precum şi a unor companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat, se precizează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Dodon se plânge de „comenzi politice”

În replică, Igor Dodon, care mai are patru capete de acuzare din patru dosare diferite, a acuzat că ar fi vorba de „încă un dosar la comandă” și l-a învinuit de acest lucru pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Înțelegeți absurditatea unei astfel de acuzații? Stupiditatea învinuirii se evidențiază acum, în condițiile în care moldovenii plătesc pentru resursele energetice, din cauza guvernării PAS a Maiei Sandu, prețuri exorbitante, care au dus la un salt brusc al nivelului sărăciei în țară. Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează”, a declaratDodon, după ce a fost la Procuratura Generală și a fost anunţat despre finalizarea dosarului Energocom.

Dodon a afirmat că nu a făcut decât să negocieze achiziţionarea energiei electrice la un preț mai mic decât achitau consumatorii finali din țările vecine.

El a mai spus că va depune o cerere la CEDO în care va acuza actuala conducere pro-europeană de dosare făcute împotriva sa la comandă politică. Igor Dodon este bănuit în cercetat în alte patru dosare penale de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Foto: Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, condus la audieri de forțele speciale ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Sursa: Igor Dodon Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. a spart la buzunare moldova sluga asta putlerista….parnaia si confiscarea averii !!!!👍👍👍👍

  2. Vezi Igore daca nu ai fugit ca si Iakunovici?

  3. Dodon a tinut cu moldovenii si au ajuns sa-l ancheteze hotii. Vor sa bage in faliment moldova cu tot cu cetateni , oamenii sunt prea prosti si nu-si dau seama ca la conducere s-au infiltrat agenti cia. Merg si ei pe drumul ucrainiei ca sa ajunga cersetori la occidentali. Moldovenii se descurcau bine pana a ajuns la conducere maia.

    • Pașol mă de aici!!! O duceau bine??? Poate așa vedeai tu, că erai băgat în raxatul comunist al lui dodon. În RM este o sărăcie lucie dintotdeauna, nu din timpul Maiei.