G4Media.ro

Procurorii din Brașov se delimitează de criticile aduse de Asociația Procurorilor din…

Procurorii din Brașov se delimitează de criticile aduse de Asociația Procurorilor din România ambasadorului SUA, Hans Klemm, și o contestă pe președinta organizației, Elena Iordache

Filiala brașoveană a Asociației Procurorilor din România (APR) anunță, într-un comunicat de presă, că se delimitează de criticile aduse marți de către APR ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, după ce diplomatul a spus că recentele schimbări cumulate din Justiţia română “ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică” și a acuzat Inspecția Judiciară că în ultimul an și jumătate a devenit manipulată politic.

Procurorii din Brașov spun că declarațiile făcute de Klemm sunt corecte, întreg sistemul judiciar resimțind din plin presiunile de ordin politic exercitate asupra justiției prin modificarea legilor justiției, în special prin înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților. În ceea ce privește Inspecția Judiciară (IJ), APR Brașov arată că prelungirea mandatului conducerii instituției prin OUG este o măsură deosebit de periculoasă, deoarece șefii IJ au fost numiți politic, situație care nu este conformă cu principiile statului de drept.

Replica brașovenilor vine la o zi după ce Asociația Procurorilor din România, organizație condusă de Elena Iordache, a criticat afirmațiile făcute luni de Has Klemm, pe care le-a considerat drept nesusținute de starea de fapt, spunând că Inspecția Judiciară este o instituție autonomă și independentă.

Elena Iordache, procurorul care-l anchetează pe fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a fost lăudată la începutul lunii august de ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a vorbit despre Elena Iordache când a fost întrebat despre viitorul șef DNA.

„Un exemplu de om integru și profesionist este Elena Iordache, pe care o cunosc, este un om de mare probitate morală și de foarte bună pregătire profesională. Un om dedicat acestei profesii de magistrat. Am deplină încredere în actele domniei sale”, a spus Tudorel Toader, pe 2 august, la Antena 3 (detalii aici).

Și Secția de judecători a CSM a adoptat marți o poziție critică față de declarațiile de luni ale ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, spunând că ”o astfel de abordare poate fi de natură a afecta încrederea societății în actul de justiție” (detalii aici).

Comunicatul integral al Filialei Brașov a APR:

Ca urmare a ultimelor ieșiri în spațiul public a unor persoane din conducerea Asociației Procurorilor din România (APR), după consultarea majorității membrilor înscriși la Filiala Brașov a acestei asociații, președintele filialei are următoarea luare de poziție:

 • comunicatul de presă difuzat în data de 02.10.2018 de către APR nu reflectă opinia magistraților procurori care au aderat la APR și care fac parte din Filiala Brașov; astfel, apreciem că declarațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite ale Americii cu ocazia deschiderii anului universitar sunt corecte, întreg sistemul judiciar resimțind din plin presiunile de ordin politic exercitate asupra justiției prin modificarea legilor justiției, în special prin înființarea secției speciale la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru anchetarea magistraților;
 • de asemenea, prelungirea mandatului conducerii Inspecției Judiciare prin emiterea unei ordonanțe de urgență a fost apreciată de majoritatea magistraților ca fiind o măsură deosebit de periculoasă deoarece, în acest fel s-a ajuns ca puterea politică să numească direct conducerea Inspecției Judiciare, situație care nu este conformă cu principiile statului de drept;
 • membrii APR Brașov vor să reamintească persoanelor care se prezintă a fi conducători ai Asociaţiei Procurorilor din România, faptul că în cursul anului 2017 mai mult de 4000 de magistraţi au semnat un memoriu în care îşi exprimau dezacordul faţă de modificărilor aduse legilor justiţiei iar conducerea APR a criticat public aceste modificări pe care la acest moment pare să le îmbrăţişeze;
 • în decursul timpului, membrii APR Filiala Braşov au încercat să convingă membrii consiliului director să convoace o adunare generală a asociaţiei pentru a redacta un nou statut care să confere fiecărui membru un vot cu privire la soarta asociaţiei (şi nu un vot pentru 50 de membri cum este acum) şi care să creeze un climat de colaborare a membrilor asociaţiei pentru apărarea intereselor membrilor procurori; toate aceste demersuri s-au lovit de un refuz;
 • prezenţa doamnei procuror Elena Iordache la lucrările CSM, în condiţiile în care nu avea mandat de la preşedintele APR de la acel moment precum şi prezentarea unei opinii contrară intereselor colegilor procurori a constituit o gravă eroare care a condus la plecarea masivă a procurorilor din APR precum şi la demisia preşedintelui acestei asociaţii a cărui muncă în interesul colegilor procurori a fost foarte apreciată;
 • desemnarea doamnei procuror Elena Iordache în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România fără consultarea colegilor sau cel puţin a preşedinţilor de filiale a constituit de asemenea o gravă eroare care a condus la plecarea masivă a procurorilor din asociaţie;
 • la acest moment magistraţii procurori membri în cadrul APR Braşov constată cu surprindere că persoanele care se prezintă ca şi conducători ai APR au adoptat o poziţie contrară intereselor procurorilor, îmbrăţişând prevederi din acte normative şi opinii publice care, în trecut au fost criticate de conducerea APR, aruncând în acest fel o umbră de neseriozitate asupra demersurilor efectuate de asociaţie;
 • în acest moment, procurorii braşoveni nu doresc să mai fie asociaţi cu aceste demersuri neconforme cu interesele noastre profesionale şi cu interesele generale ale societăţii astfel încât au decis să părăsească în bloc asociaţia, lista celor care părăsesc APR fiind următoarea: BENEDEK ANDREEA MANUELA, CEAPĂ MIHAELA, NICA IULIAN, CODREANU ALEXANDRU, MARIN ANAMARIA, DRAGU CORINA, UNGUREANU ELENA CERASELA, CODREANU BOGDAN, APETRI OANA, RĂDUCU MIHAI CIPRIAN CLAUDIU, POPESCU ALINA, BOGDAN IOANA, SULU MARIUS, ALDEA ADRIAN, SCUTEA GABRIELA, MIHAI DELIA, HACH ELENA, VASILACHE SORIN SĂNDEL, DANCĂ GEORGE DANIEL, BOCU MARIA MĂDĂLINA, DOMINTE CIPRIAN VASILE, CÂŢU ROMANA, CÂŢU LILIŞOR, ŞERBAN DANIEL, KADAR ALBERT, TEODORESCU VLAD, COŞNIŢĂ CIPRIAN, ROTUNDU SIMON, MORARU CĂTĂLIN, DURNEA MIHAELA, GHEORGHIU ANCA LOREDANA, ISPĂŞOIU ŞTEFAN AURELIAN, MOLDOVAN CLAUDIU, TELEKI LUCREŢIA, POSTOLACHE FLORIN NICOLAE, BĂRA RĂZVAN ALEXANDRU, MIHAI RĂZVAN NEGULESCU, CRISTIAN ICHIM, RALUCA VEŞTEMEANU, CĂTĂLIN LAURENŢIU BORCOMAN, ANCA ŞTEFANIA IOVAN, ALEN TOROIMAN, CHINDEA CODRUŢA SIMONA, DUMITRESCU CAMELIA, REIT CARMINA, MUSCALU RAMONA.
 • având în vedere că, opinia majorităţii membrilor Filialei Braşov a Asociaţiei Procurorilor din România este şi opinia preşedintelui acestei filiale, îmi înaintez demisia din funcţia de preşedinte al Filialei Braşov a APR şi din calitatea de membru al Asociaţiei Procurorilor din România.
Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cinste procurorilor care se delimiteaza de programul national al PSD , anume Penalistan !

 2. Normal, e greu sa faci anchete pe bune decat sa faci dosare la comanda… Mars bah la munca…. S-a terminat cu securistii bah!

 3. La momentul criticilor adresate ambasadorului Klemm, eu și cred că și alții, am fost destul de surprins. Așa că era nevoie de mesajul vostru. Foarte explicit în motive.
  Dar … De ce trebuie să plecăm … NOI ?
  Adică NOI suntem 100 și jegurile 1 sau 2.
  De ce nu pleacă ei ? Scursurile.

  Oameni ăștia, care printre altele vor să ne ducă evolutiv spre maimuță, vor fi pedepsiți vreodată ? Pe jegurile astea le va da cineva afară din administrația publică ?
  Trebuie să existe și probitate profesională, morală și etică ! Pariez că fiind lăudată de tudorel procurarea asta nu poate fi tare diferită de Florea care după ce ,,i-a scăpat toți bandiții din Constanța dar a băgat controlorii în sperieți se vrea șefă la DNA ca să … facă curățenie în DNA.

  De ce trebuie să plecăm NOI ?!!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.