G4Media.ro

Procedura de administrare a testelor pe bază de salivă în școli va…

Procedura de administrare a testelor pe bază de salivă în școli va fi elaborată abia acum de Ministerul Sănătății, deși școlile s-au redeschis de câteva zile

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care abilitează Ministerul Sănătății să elaboreze procedura de administrare a testelor pe bază de salivă în școli.

„Se abilitează Ministerul Sănătății în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ”, se arată în hotărârea 102 a CNSU.

Școlile care au rata de vaccinare a personalului de cel puțin 60% s-au redeschis cu prezență fizică începând de luni, indiferent de rata de infectare sau de acoperirea vaccinală din localitate.

Context.

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură se poate fi diseminate către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare, pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste”, a declarat vinerea trecută, în conferința de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

El aprecizat, vineri, că “administrarea unor teste noninvazive pe bază de salivă excede competențele la Ministerul Educației, dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste”.

Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI, scrie Edupedu.ro.

„Aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”, se arată în adresă.

Amintim că primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Hai Klause, mai zi-ne inca o data.

    https://www.presidency.ro/files/userfiles/Program_prezidenial_Romania_Normal_2019.pdf

    Asa e cand candidezi peste analfabeti functional. Tu esti bun, ai vrut, da noi prostii n-am inteles nimic.