G4Media.ro

Prințul Harry condamnă „răstălmăcirea periculoasă” a comentariilor sale despre uciderea talibanilor în…

Sursa foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Prințul Harry condamnă „răstălmăcirea periculoasă” a comentariilor sale despre uciderea talibanilor în Afganistan, din cartea sa de memorii

Prințul Harry a declarat că afirmațiile potrivit cărora s-a lăudat în noua sa carte că a ucis 25 de luptători talibani în timp ce se afla la datorie în Afganistan sunt o „minciună periculoasă”. Prințul a fost criticat pentru că a făcut această dezvăluire în „Spare” („Rezerva”), unele personalități militare spunând că a fost greșit să se refere la morți ca la „piese de șah”, transmite BBC News.

Dar, la televiziunea americană, Harry a acuzat presa că i-a scos cuvintele din context și a spus că această interpretare a pus în pericol familia sa.

De asemenea, el și-a apărat comentariile, spunând că a vrut să reducă numărul de sinucideri în rândul veteranilor.

Cartea „Spare” („Rezerva”), care a fost publicată marți, a devenit cartea de non-ficțiune cu cele mai rapide vânzări din istorie în Marea Britanie. Aproximativ 400.000 de exemplare ale memoriilor au fost cumpărate, în ciuda faptului că multe extrase au fost scurse în presă înainte de lansarea oficială.

Într-un interviu amplu cu Stephen Colbert în emisiunea „The Late Show” – primul realizat după publicarea unor detalii din carte – Harry a sugerat că au existat încercări de subminare a cărții sale, a vorbit despre relația fracturată cu fratele său și a atacat presa britanică „bigotă”.

Harry a declarat că scrierea cărții a fost o experiență „cathartică” și „cea mai vulnerabilă pe care am avut-o vreodată în viața mea”, lăsându-l în același timp mai puternic.

Dar a adăugat: „Ultimele zile au fost dureroase și provocatoare, neputând face nimic în legătură cu aceste scurgeri”.

În condamnarea acoperirii mediatice, Harry a afirmat că mass-media a ales în mod intenționat să „înlăture contextul” relatării sale.

„Fără îndoială, cea mai periculoasă minciună pe care au spus-o este că m-am lăudat cumva cu numărul de oameni pe care i-am ucis în Afganistan”, a spus el.

„Dacă aș auzi pe cineva lăudându-se cu astfel de lucruri, m-aș supăra. Dar este o minciună.”

„Este cu adevărat îngrijorător și foarte tulburător faptul că pot scăpa cu asta… Cuvintele mele nu sunt periculoase – dar răstălmăcirea cuvintelor mele este foarte periculoasă pentru familia mea. Aceasta este o alegere pe care au făcut-o.”

El a spus că a vrut să fie sincer cu privire la experiența sa din Afganistan și să le ofere veteranilor spațiul pentru a le împărtăși pe ale lor „fără nicio rușine”.

„Întregul meu obiectiv și încercarea mea prin împărtășirea acestor detalii este de a reduce numărul de sinucideri [ale veteranilor]”, a adăugat el.

Harry a mai afirmat că Palatul Buckingham a încercat să submineze poveștile spuse în memoriile sale, ajutat de presa britanică.

Nu a fost menționat niciun nume, dar gazda Colbert a întrebat dacă au existat încercări din partea palatului de a submina cartea.

„Bineînțeles, și în principal de către presa britanică”, a răspuns el, fără a intra în mai multe detalii.

În momentele mai ușoare din timpul interviului, Harry a băut Tequila cu Colbert, a glumit că s-a simțit ca la o „terapie de grup” și a interpretat o scenetă de prezentare a emisiunii cu actorul hollywoodian Tom Hanks.

În cartea sa de memorii, prințul Harry dezvăluie pentru prima dată că a ucis 25 de luptători inamici în timpul a două misiuni în regiunea Helmand din Afganistan.

„Nu a fost o statistică care m-a umplut de mândrie, dar nici nu m-a făcut să mă rușinez”, scrie el.

„Când am fost cufundat în căldura și confuzia bătăliei, nu m-am gândit la aceștia ca la 25 de oameni. Nu poți ucide oameni dacă îi vezi ca pe niște oameni.”

„În realitate, nu poți răni oameni dacă îi vezi ca pe niște oameni. Erau piese de șah scoase de pe tablă, băieți răi eliminați înainte ca ei să-i ucidă pe cei buni.”

Mediatizarea ulterioară a comentariilor, care au fost scurse în presă înainte de publicarea cărții, a atras critici din partea unor personalități din armată.

Fostul ofițer de armată colonelul Richard Kemp, care a supravegheat forțele din Afganistan, a declarat pentru BBC că este îngrijorat de referirile la insurgenții talibani morți ca fiind piese de șah, spunând că astfel de descrieri ar putea face „propagandă inamicului”.

Și fostul colonel Tim Collins, care a devenit celebru în întreaga lume pentru un discurs ținut în ajunul bătăliei în fața trupelor din Irak, a declarat: „A dezamăgit grav echipa. Noi nu facem crestături pe patul puștii. Niciodată nu am făcut-o”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. ahtiati dupa bani, papagalii astia doi, ma refer la harry si megan, o sa apara in curand in chiloti in fata palatului buckingham si o sa il acuze pe regele charles ca i-a lasat in fundul gol. din punct de vedere al penibilului, nu este nicio deosebire intre harry si papagalul alalalt din romania care striga la gardul palatului: faaaazăăăăr, fazăăăăr!

  2. Un mare Buo!Exact ca la vânătoarea de animale..Îl trimite la 1km de stabiliment, și apăsă pe un buton de la manșa și gata…în 20 sec i-a mitraliat…și se întoarce ca un erou…bineînțeles el fiind copilotul elicopterului încadrat de alte elicoptere și avioane de lupta că sa nu pățească prințișorul ceva…Grotesc și scârbă!

  3. Doi oameni, unul mai grețos ca altul. Nevasta e diavolul întruchipat. Vrea să fie regină cu orice preț. A ajuns regina gunoiului.

  4. Daca l-a mancat in k.u.r sa scrie pro.stii ca sa castige bani si-a pus si talibanii in cap, dar nu mai are protectia ca membru al familiei regale. Sa-l apere de acum nevasta pe nat@rau! 😀

  5. Nea Printzu daca taceai filozof ramaneai asa… esti de kk…

  6. nu cred ca m.oartea Dianei a fost o intamplare si e foarte dubios cum familia regala i-a convins pe cei doi frati sa nu investigheze mai mult decesul.. Urata si adulterul i-au distrus viata Dianei dar oamenii uita asta din pacate.. Harry a gresit grav daca a precizat vreun numar de talibani ucisi in primul rand pentru siguranta familiei lui. Dar razboiul asta inseamna.. numere de oameni ucisi de ambele parti

  7. nu cred ca m.oartea Dianei a fost o intamplare si e foarte dubios cum familia regala i-a convins pe cei doi frati sa nu investigheze mai mult decesul.. Urata si adulterul i-au distrus viata Dianei dar oamenii uita asta din pacate.. Harry a gresit grav daca a precizat vreun numar de talibani ucisi in primul rand pentru siguranta familiei lui. Dar razboiul asta inseamna.. .numere de oameni ucisi de ambele parti