G4Media.ro

Primele rapoarte privind respectarea statului de drept în UE vor fi publicate…

Primele rapoarte privind respectarea statului de drept în UE vor fi publicate în luna septembrie /  Comisarul pentru justiție spune că rapoartele vor fi legate de accesul la fondurile din bugetul Uniunii

Primele rapoarte pe noul mecanism privind respectarea statului de drept în UE vor fi date publicității de Comisia Europeană în luna septembrie, a anunțat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în fața Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, relatează postul public de radio de la Sofia, citat de Rador.

Noul mecanism va cuprinde toate statele membre și va înlocui monitorizarea asupra anumitor state, cum a fost cazul Bulgariei și României. Acesta va cuprinde întrebări legate de combaterea corupției, libertatea presei, pluralismul și echilibrul interinstituțional.

Reynders a precizat că se preconizează ca rapoartele să fie legate de accesul la fondurile din bugetul Uniunii Europene. El a explicat că Comisia Europeană va propune, în cazul stabilirii unor nereguli cu privire la supremația legii, să fie sistate sau limitate fondurile din bugetul comun alocate acelor state din UE.

“Pentru a se controla folosirea banilor din fonduri europene și pentru a fi apărate interesele financiare ale UE împotriva corupției și fraudelor, avem nevoie în fiecare stat membru de un sistem judiciar independent și de instituții de anchetă eficiente”, a subliniat Reynders.

El a adăugat: “Dacă funcționarea acestora este amenințată din cauza unui deficit de supremație a legii, UE va avea atribuțiile de a sista, reduce sau restricționa proporțional fondurile europene. La un asemenea deficit general privind supremația legii, care riscă să afecteze bugetul european, este imperios necesar să se acționeze rapid, pentru a se apăra interesele finciare ale Comunității”.

Comisarul european a mai spus că trebuie activat un proces de luare de decizii care să se poată aplica eficient și a menționat că un asemenea proces ar fi majoritatea calificată inversă – propunerea este considerată adoptată dacă majoritatea calificată nu îl respinge.

Astfel, pentru respingere vor fi necesare voturile a 55% din statele care reprezintă 65% din populația europeană. În urma publicării rapoartelor, în luna septembrie, va exista o dezbatere împreună cu Consiliul și Parlamentul European, a precizat comisarul Reynders.

Potrivit spuselor sale, noul mecanism va fi un mijloc de protecție împotriva corupției, în apărarea libertății presei și pentru monitorizarea activității instituțiilor naționale. Reynders a precizat că datele privind rapoartele vor fi culese din diferite surse, dar evaluările în baza acestora vor fi făcute doar de Comisia Europeană.

Între timp, ministrul german de stat pentru afaceri europene, Michael Roht, a declarat pentru presa de la Berlin că problema privind supremația legii și corelarea acesteia cu fondurile europene va fi între prioritățile președinției germane a Consiliului, care va începe la data de 1 iulie.

“Noi vrem într-adevăr ca finanțarea din fonduri europene să fie mai strâns legată de respectarea supremației legii. Într-adevăr este foarte ciudat că cei mai duri critici ai solidarității europene se folosesc cel mai mult de bugetul comun al UE pentru a finanța o parte importantă din investițiile lor publice”, a adăugat el.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

    • Nu e de bine deloc, infractorii lui Dragnea au pus Justitia pe butuci, Romania are rapoarte peste Rapoarte NEGATIVE la capitolul JUSTITIE, dar ROMANII vor suferi, NU escrocii lui Dragnea!!!
      NU va da nici unul socoteala, dimpotriva, propaganda ciumei rosii se va inteti, iar votantii mandrui si saraci vor crede iar bazaconiile PSDiste, cum le-au crezut in 2016!
      A-propos, unde-o fi disparut statul paralel, unde-o fi disparut ura fata de multinationalele care sug sangele romanilor mandri, unde a disparut ura fata de liderii de la Brussels care vor RAUL romanilor, asa cum timp de 3 ANI propaganda PSDragnea a manipulat si a spalat creierasele votantilor mandri romani Neinformati si mai ales Needucati!??!

  1. sper sa se raporteze si ” miluirea” presei din romania ( inteleg ca G4 nu a luat bani )!

  2. foarte bine, poate se mai deşteaptă şi românii, prea mulţi sunt hoţi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.