G4Media.ro

Primarul unei comune din Covasna îi amenință pe cei care nu respectă…

Sursa foto: We Radio Sfântu Gheorghe

Primarul unei comune din Covasna îi amenință pe cei care nu respectă programul de muncă în folosul comunității că le va demola casele / Acestea sunt construite ilegal pe un teren al localității / ”Am zis că trebuie să își cunoască și obligațiile, nu doar drepturile”

La Barcani, comună din județul Covasna, asistații social și persoanele pentru care s-au emis decizii judecătorești care le obligă la prestarea unui anumit număr de ore în folosul comunității, riscă să rămână fără acoperiș deasupra capului dacă nu respectă programul stabilit de autoritățile locale și nu se prezintă la muncă, informează We Radio Sfântu Gheorghe.

Primarul localității, Pastor Nicolae, este hotărât să facă ordine în comunitatea pe care o conduce și să îi facă pe localnici să înțeleagă că sunt egali în fața legii, iar cei care nu respectă regulile sunt sancționați.

Edilul avertizează că instituția pe care o conduce va începe să emită ordine de demolare a construcțiilor ridicate ilegal pe pășunea comunei, încă de pe timpul fostului primar, iar cei care beneficiază de ajutor social vor rămâne fără acest sprijin.

„O parte dintre ei au construit ilegal case acum câțiva ani buni, fostul primar le-a tot permis să își pună casele pe pășune, e vorba mai mult de comunitatea de romi. Am zis că trebuie să își cunoască și obligațiile, nu doar drepturile, și să aibă sentimentul că nu mai merg lucrurile cum mergeau înainte, să fie mai responsabili. Cu siguranță, dacă nu vor înțelege că trebuie să vină la program, o să mă leg și de problema asta. Nu mi-e neapărat să presteze munca aia, cât să înțeleagă că lucrurile trebuie să fie la fel pentru toată lumea”, ne-a explicat primarul.

Potrivit edilului, circa 50 de persoane din localitate au emise pe numele lor decizii judecătorești care le obligă să presteze muncă în folosul comunității, iar alte câteva zeci de dosare se află încă pe rol. Pe lângă faptul că riscă pedeapsa cu închisoarea dacă nu respectă decizia instanței, vor rămâne și fără locuințele construite ilegal.

În ceea ce privește asistații social, numărul acestora e de 5 ori mai mic față de cel din urmă cu un an și jumătate, în prezent existând doar 9 beneficiari. Primarul spune că mulți au renunțat la ajutorul financiar nemulțumiți de condițiile impuse și de faptul că aveau de respectat un program strict de muncă.

„Asistați social mai avem doar 9 din 45 cât am avut, și e posibil să mai încetăm acordarea ajutorului la vreo două persoane. Mare parte au renunțat pentru că nu le-a convenit că îi programăm, trebuia să vină când le spuneam noi, altfel nu îi primeam, iar înainte erau obișnuiți să vină câte 30 de persoane într-o zi, și normal că nu aveai ce să le dai de muncă. Mi-a luat vreo 4-5 luni să îi fac să înțeleagă că nu îi mai primim decât dacă sunt programați. Programul de muncă este de la 08:00 la 16:00, iar dacă nu au muncit toată perioada le punem mai puține ore. Încet, încet, unii și-au găsit locuri de muncă, s-au mai dus prin Germania, și au rămas doar cei care nu aveau o problemă în a se conforma și a munci. Am făcut un calcul, una peste alta, pentru 8 ore de muncă sunt plătiți cu 100 de lei, deci totuși sunt niște bani”, a mai spus primarul.

Ajutorul social se acordă în funcție de numărul de membri. Astfel, pentru o familie cu 5 membri, persoana care beneficiază de ajutor social prestează 5 sau 6 zile a câte 8 ore de muncă, în vreme ce pentru o familie cu 3 membri numărul zilelor de muncă va fi mai mic.

Cât despre munca la care sunt supuși, edilul spune că nu diferă de cea pe care o prestează angajații Primăriei.

„În general, lucrăm destul de mult în regie proprie și la construcții, așa că dacă este nevoie îi punem la betonieră, la dat cu lopata, cosit iarbă, tăiat lemne, cam orice fac și angajații noștri. O singură dată i-am pus să sape un șanț pentru că s-au îmbătat și au venit cu scandal în Primărie. Era iarnă, iar a doua zi i-am pus să sape un șanț deși aveam buldoexcavator, și au înțeles că lucrurile nu stau chiar așa. În rest, îi respect la fel ca pe toți ceilalți dacă vin la muncă, nici nu se pune problema”, a mai spus primarul.

În vârstă de doar 33 de ani, Pastor Nicolae este unul dintre cei mai tineri și ambițioși primari din județul Covasna. A fost ales în funcție în urma alegerilor locale din septembrie 2020, când a candidat independent și a reușit să îl detroneze pe primarul Gheorghe Marin care ocupa scaunul din 1990.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Lucru bun. Dar sunt sigur că vor apărea repede niște ONG-uri care vor urla că nu e OK dom’le, cum vine asta să muncești pentru bani.

  • Unele ONG-uri derapraza. Ar trebui ca autoritatile sa-si asume infruntarea lor, atunci cand elle derapeaza.
   Dar pentru asta, si autoritatile ar trebui sa fie in regula cu competenta, inteligenta si buna credinta.

 2. O raritate printre autoritatile romane, poate un unicat!
  Din cauza atitudinii autoritatilor, unii cetateni raman in ignoranta, nu stiu ca au drepturi dar si datorii, ceeace ii condamna la a fi marginea societatii.
  In ce priveste constructiile, fie cu mita pe caciula, fie din lasitate, autoritatile nu indraznesc sa aplice legea si cladiri ilegale raman in picioare ani de-a randul..
  Ma inclin in fazta acestui primar, in fatza acestui caracter.

 3. Pentru o eficiență maximă, ar trebui ca cei în cauză să presteze munca în folosul comunității prin demolarea propriilor case construite ilegal.

 4. bravo, in sfarsit un primar normal la cap si cu coloana.

 5. Dacă au nevoie de munca lor, de ce nu-i angajează la primărie, legal?

 6. Nivelurile pentru VMG sunt urmatoarele:
  Persoana singura = 0.283 x ISR = 149 lei
  Familia formata din 2 persoane = 0.510 x ISR = 268 lei
  Familia formata din 3 persoane = 0.714 x ISR = 376 lei
  Familia formata din 4 persoane = 0.884 x ISR = 465 lei
  Familia formata din 5 persoane = 1.054 x ISR = 554 lei
  Pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, ajutorul social se mareste cu
  0.073 x ISR.
  Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile mentionate mai sus si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

 7. Cum să le dărâme casele construite ilegal? Doamne ferește! Dar ei au absolut toate drepturile din lume pentru că stră-străbunicii lor, care acum sunt oale și ulcele, erau sclavi. Dar cum să-i pui la muncă? Până la sfârșitul lumii ei vor avea dreptul să facă fix ce vor avea chef pentru că…sclavie în 1800, chestii și corectitudine politică, man!