G4Media.ro

Primarul Sectorului 2: Nici un ban nu va fi plătit către biserici…

Primarul Sectorului 2: Nici un ban nu va fi plătit către biserici fără o verificare a modului în care sunt cheltuiți

Primarul Sectorului 2 din București, Radu Mihaiu, a anunțat miercuri, după apariția investigației Recorder despre afacerile Bisericii Ortodoxe, că nu va face nici o plată către bisericile din sector fără ”verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate”.

Într-o postare pe Facebook, edilul arată că în mandatul său, Consiliul Local a votat alocarea următoarelor sume către biserici:

450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita
430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea
133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari

El anunță că sumele nu au fost plătite integral, iar eventualele plăți vor fi condiționate de analiza modului în care sunt cheltuite fondurile.

 • Postarea primarului Sectorului 2:

Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informații despre istoricul acestor ajutoare financiare, informații pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos presa scoate la lumină astfel de probleme.
Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială.
În mandatul meu a fost votat sprijin financiar pentru 2 parohii şi o mănăstire:
450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita
430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea
133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari (nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj)
Nu toate sumele aprobate au fost plătite. Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate.
E musai să se facă lumină rapid în aceste cazuri. Suspiciunile care planează acum asupra acestor achiziţii vor afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Atacul este organizat. Intai sorosistii din presa, acum sorosistii instalati in primarii.

 2. In sfarsit unul cu oooua. Biserica trebuie decuplata de la bugetul de stat. Sa traiasca din contributiile enoriasilor credinciosi.

  • Taxele bisericii sa le incaseze fiscul de stat, ca in Germania. Pana si in Alsacia si Lorena se face asa, pentru ca erau parte din Germania cand s-a stabilit asa.

  • intr-o tara cu 90% declarati adepti practicanti de ortodoxie , biserica va incasa si va sustrage sumele direct din bugetul de stat, fara sa consulte opinia civila
   asta suntem , o tara de go.rile tinute in sclavie , fara macar sa avem servicii de sanatate

  • Eu nu am mai declarat nimic de cand m-am nascut. Nici atunci, doar am fost declarat fara voia mea.
   Daca s-ar face o statistica actuala cu siguranta nu ar mai fi 90%.

  • La anul este recensamant care se desfasoara si online. Deci nu mai este presiunea familiei sau a persoanei care completeaza formularul sa treaca acolo ortodox.

   Daca s-ar trece la modelul german de finantare al cultelor, sa vezi atunci ce repede scade procentul „credinciosilor”.

  • @peteleu – haidi bre, ca tre sa stii si tu ca la niciun recensamant nu scrie la intrebare daca esti practicant sau nu. Presupun ca stii ca exista o mare deosebire intre crestin botezat si crestin practicant? Asa ca nu mai incerca tu sa deviezi adevarul (ca sa nu spun manipulare).

  • @peteleu – haidi bre, ca tre sa stii si tu ca la niciun recensamant nu scrie la intrebare daca esti practicant sau nu. Presupun ca stii ca exista o mare deosebire intre crestin botezat si crestin practicant? Asa ca nu mai incerca tu sa deviezi adevarul (ca sa nu spun manipulare).*

  • @peteleu – haidi bre, ca tre sa stii si tu ca la niciun recensamant nu scrie la intrebare daca esti practicant sau nu. Presupun ca stii ca exista o mare deosebire intre crestin botezat si crestin practicant? Asa ca nu mai incerca tu sa deviezi adevarul (ca sa nu spun manipulare).**

  • @peteleu – haidi bre, ca tre sa stii si tu ca la niciun recensamant nu scrie la intrebare daca esti practicant sau nu. Presupun ca stii ca exista o mare deosebire intre crestin botezat si crestin practicant? Asa ca nu mai incerca tu sa deviezi adevarul (ca sa nu spun manipulare).***

 3. schimbati legea, ordonatorul de credite trebuie sa organizeze licitatii si sa desemneze companiile castigatoare. daca biserica le pune bete in roate companiilor castigatoare, atunci sa le fie anulate pomenile financiare. sa faca reparatii din banii obtinuti din activitati comerciale, ca oricum nu taie un bon fiscal nici la hoteluri, nici la restaurante, nici la biserici si manastiri.

 4. Acum sa vedem daca alti primari vor face la fel si daca DNA va incepe sa faca ceva curatenie in ograda BOR

  • DNA poate face curatenie in ograda BOR doar pe fonduri europene (daca sunt), altfel nu are competenta de verificare.

  • @Ciprian da de ce? uite ca s-au sesizat si poate chiar fac curatenie in ninjalaii hoti!

 5. HUUUU
  Sa plecati acasa mai neomarxistilor, boborul milenar roman nu va vrea, boborul vrea USL si sa ramana in continuare analfabetii Europei

 6. Eu zic sa ne lasati si cu bisericile in paragina, ca parcurile deja au ajuns, fara caldura am ramas. Asa se face. Nu mai dati bani la nimeni sa nu se faca nimic, ii punem la saltea. Cel mai bine, ramanem la cheremul naturii. Frig ca afara, balariile taiate din an in Pasti, mai natural asa. Lasati si podul Basarab cum e, degradat, eventual opriti circulatia, sa-i salvati macar pe locuitori de poluarea fonica, ma rog, pe cei care inca nu si-au schimbat geamurile. Dar sa ne spuneti totusi ce faceti cu banii aia, asa ca sa stim. Faceti ceva?

  • Ii dam la oengeuri fantoma care fac educatie sexuala.

  • Daca ar fi sa ma intrebi pe mine, nu vad rostul sa faci educatie pentru cateva persoane despre care nici nu stii daca trec pe la scoala, ca daca inteleg eu bine, se doreste sa se faca o noua materie in sensul asta.

 7. Am vrea sa vedem un audit financiar-contabil, nu postari de ratat pe facebook. Si niste declaratii la instanta.

 8. Ma apuc sa votez usere, gata ma lepad de satana penele!
  Asa nu mai mai cearta nici @Vlad!

  Boristii sa nu mai primeasca bani de la stat ca oricum platim de fiecare data cand ajungem la mana lor, nici in groapa nu intri daca nu ai bani.
  Sa isi ia mertzane din banii lingatorilor de moaste ca sunt destui!

  • Daca ai chef sa verifici in Constitutie – statul nu are nicio obligatie fata de BOR.
   Borr daca are nevoie de bani sa dea si chitanța pentru ei.

  • @Dragos
   „Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.
   2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult
   În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.”

 9. Piedone vă dă cu picioru’!
  Angajtii lui din subordine știu ca au dreptul la o parte din buget si ca trebuie sa cheltuiasca tot, intr-un fel sau altul.
  O sa repet: Curtea de Conturi a stabilit/estimat ca 8% din PIB se sifoneaza din bugetele institutiilor publice

 10. Ar trebui rastigniti toti care fura in numele lui Dumnezeu

 11. dar de ce sa dea primaria bani din taxele cetatenilor catre biserica??? nu sunt alte lucruri mai bune de facut cu banii aia?? blocuri de anvelopat? scoli? spitale? gradinite?

 12. V-a luat 1600 de ani ca sa va prindeti ! E un inceput ! Aceasta afirmatie ar trebui sa fie Lege Nationala. + TVA. (cam e timpul)(banii lasati la moaste trebuie contorizati, e pacat de ei, Biserica nu face nici 1% din cat ar trebui, moral, real, secular). Fapte, nu vorbe.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.