G4Media.ro

Primarul din Târgu Mureș, amendat de CNCD cu 10.000 de lei pentru…

Primarul din Târgu Mureș, amendat de CNCD cu 10.000 de lei pentru incitare la ură. Primăria Târgu Secuiesc, sancționată pentru că a postat informații doar în maghiară

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat miercuri, cu unanimitate de voturi, pe primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, care ceruse introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aibă copii. Instituția l-a amendat pe Florea cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la demnitate și incitare la ură.

În aceeași ședință, Primăria din Târgu Secuiesc a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că a postat pe pagina instituției informații publice doar în limba maghiară.

Și o bancă a fost amendată pentru că a refuzat să deschidă un cont pentru o persoană nevăzătoare.

Citește comunicatul integral de presă:

1. Domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș, a postat pe Facebook un mesaj cu următorul conținut:
“Reiau acest subiect și propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:
– dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;
– situație financiară acceptabilă;
– un nivel de educație minim stabilit prin lege;
– vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc. […]
În cazuri excepționale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educație, hrană). În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea însă posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute mai sus.
Cred că nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc”.
Ulterior mesajul a fost completat:
„În cazuri excepționale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educație, hrană). În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea însă posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc”
Ulterior, într-un interviu acordat pentru HotNews.ro, domnul Dorin Florea a făcut următoarele precizări cu privire la postarea de pe pagina sa de socializare:
„Eu am (la Tg. Mureș – n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”
Colegiul director a constat că mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparțin unei clase sociale, respectiv unei minorități etnice, constituind un discurs incitator la ură, depășind limitele libertății de exprimare și încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viață intimă, familială și privată) din Constituția României, art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
Pentru faptele mai sus prezentate, CNCD a aplicat domnului Dorin Florea sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 de lei.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).
Colegiul director constată că, în conformitate cu legislația în vigoare, se sancționează penal relele tratamente aplicate minorului, inclusiv de către părinți (punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului se sancționează cu închisoare de la 3 la 7 ani), totodată Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului protejează copiii împotriva abuzului sau neglijenței.
Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză.
Trebuie precizat și faptul că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european. Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților.
La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri.

2. Postarea unor informații cu caracter public pe pagina de Facebook a Primăriei Târgu Secuiesc doar în limba maghiară reprezintă discriminare, conform art. 2, alin. 1 și art. 10 lit. h) din O.G. 137/2000, republicată.
• s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de UAT Târgu Secuiesc
• hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți (7).

3. Refuzul unei bănci de a deschide un cont bancar pentru o persoană nevăzătoare din cauza faptului că nu poate citi contractul, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1, art. 10 lit. d) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
• s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 3.000 lei băncii reclamate
• hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți (7).
Băncile trebuie să acorde posibilități alternative pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu contract scris în limbaj Braille.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Cât de curând cine va mai avea curajul să deschidă gura și să spună adevărul va ajunge chiar si la pușcărie. Cu ce a incitat la ură? Că a spus pe scurt că se înmulțesc puturosii pt alocații și ajutoare sociale? Este un fapt știut de ani de zile. CNA și CNDC nu numai că ar trebui restructurate până la temelii dar toți angajații trebui să dea examene serioase să ajungă acolo.

 2. Sa ne spuna pudibonzii de la CNCD, in frunte cu d-l Asztalos, cum face cu scrierea lui Ion Budai-Deleanu „Tiganiada”, cu filmul „Am vazut tigani fericiti”, sau chiar cu afirmatiile fostului parlamentar Madalin Voicu, cel care a sustinut sus si tare ca el si etnia lui sunt tigani, nu romi.
  Asta-i prima.
  O a doua problema (imi cer scuze anticipat tiganilor care nu se incadreaza in cele de mai jos) pentru care a fost amendat primarul Tg. Muresului, a fost legata de interdictia de a face copii fara niste conditii minime. Problema insa nu se referea la toata lumea ci doar la etnia tiganeasca care, dupa cum se stie, doar de procreat se ocupa, ca doar asta le face si mare placere, in opozitie totala cu munca care-i imblonaveste efectiv si atat de mult incat nu se pot apuca de asa ceva.
  Mai eficient ar fi fost d-l Asztalos daca i-ar fi dat in vreun fel, o mana de ajutor primarului, in privinta educatiei tiganilor. O educatie reala i-ar face pe tigani sa constientizeze si singuri ce trebuie sa faca in afara doar de a racni din totii bojocii si cu poalele-n cap ca statul sa le dea bani si locuinte, pt. ca si-ar face si ei, dar nu au timp pt. ca au multi copii si nu pot muncii din cauza prea multora boli de care sufera.

  • @nahir,
   nu-l faceti pe dl. Asztalos vinovat de amenda data primarului deoarece el in consiliu nu are decat 1 vot, iar deciziile se iau cu majoritate voturilor. Asta inseamna ca decizia de a amenda primarul a fost luata de catre majoritatea romaneasca din Conciliu. Cea ce este foarte bine.
   Pe de alta parte, eu cred ca sunt mai multi cetateni majoritari care traiesc din alocatii, ajutoare etc., decat populatia la care s-a referit primarul.
   Nu va deranjeaza ca primarul nu le-a impus si lor niste interdictii?
   Ce credeti, „sfaturile” pe care le dati romilor ar fi utile si potrivite si pentru o considerabila parte din cetatenii majoritari?

  • Mai cap de creta, du-te de citeste definitiile la „discriminare” si „incitare la ura rasiala”. Amenda e mult prea mica, trebuia destituit pe loc si intentat proces penal cu interdictie de a mai candida in functii publice pentru asa afirmatii. Cand au inceput suedezii sa urle rasistii rasistii, am crezut ca e doar o prostie, dupa idiotizmul postat de domn primar si comentariile garla pro tampeniile debitate, incep sa ma intreb daca nu cumva au avut dreptate scandinavii. Imi este profund rusine si scarba de conationalii mei care au asa o gandire nazista. Comunitatea tiganeasca, are multe, multe neajunsuri dar sa dai asa gratuit in cineva pentru ca vezi doamne esti un frustrat mi se pare de neacceptat, si e valabil pentru oricine din lumea asta.

  • @Dex : măi ”evoluatule”, tu ești țigan puturos de te oftici? Frustratule. Până și un orb știe că primarul ăla are dreptate.
   Tu? Faci cum făceau vesticii până ca România să fie acceptată în UE și să se trezească cu șatra de țigani în curtea lor. Din păcate pentru etnia lor, procentul de oameni educați (o chestie de care tu încă nu ai aflat, după cum se vede) e foarte mic. Posibil să fie și din cauza meseriilor pe care le aveau până la evoluția societății. Erau lingurari, rudari, cei mai buni meșteri de cazane si alambicuri.
   Cât despre apelativul tău, cred că față de tine Sponge Bob Squarepants e geniu. :))

 3. @ nahir : Omul a incercat tot ce a fost posibil ca sa-i aduca la un standard …civilizat(renovarea de locuinte,constructie de locuinte,dotarea cu bai,spalatorie moderna,autobuz scolar etc) ;daca a ajuns sa rabufneasca astfel…i-o fi ajuns cutitul la os ; iar platitorii de taxe si impozite targumureseni, incep sa-l intrebe de ce le-a aruncat banii in astfel de investitii dupa care nu se vede mare progres…

  • La mitingul celor vreo 150 de localnici din Tg. Mureș, arătați la știri, nu păreau a participa vreunul de altă etnie decât din țigănie. Și nu din țigănia ajutată de primar, ci dintre cei puturoși.

 4. CNCD si CNA sunt 2 institutii jegoase, cu membri si conduceri politice. Insusi alegerea unei persoane de alta etnie decat etnia romana ridica problema normalitatii conducerii CNCD. Este ca si cum ai pune un cetatean de alta etnie decat romana sa fie ministrul apararii nationale. Asztalos, ca domn nu merita sa-i spun, il arde de primarul din Tg. Mures cu 10.000 lei amenda, dar de primarul de aceeasi etnie cu el din Tg. Secuiesc nu se atinge. Da o amenda de 5 ori mai mica pentru o fapta cu adevarat grava, care intr-o tara normala ar avea caracter penal si, atentie, primariei, deci primarul din Tg. Secuiesc nu va plati 1 leu, ci prostii din Tg. Secuiesc, aproape toti de etnie maghiara. CNCD si CNA trebuie de urgenta desfiintate si reinfiintate pe baze noi, in care factorul politic sa fie exclus cu desavarsire.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.