G4Media.ro

Primarul Constanței îi cere lui ÎPS Teodosie să dărâme biserica ridicată ilegal…

sursa foto: Info Sud-Est

Primarul Constanței îi cere lui ÎPS Teodosie să dărâme biserica ridicată ilegal pe un trotuar: ”Stimate domnule Teodosie Petrescu, vă invit la responsabilitate și să respectați decizia definitivă a instanței”

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, i-a cerut lui ÎPS Teodosie, printr-o scrisoare publică transmisă luni, să respecte legea și decizia definitivă a instanței judecătorești care a stabilit că una dintre cele peste 10 biserici nefinalizate din Constanța a fost ridicată ilegal pe un trotuar.

Primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean (laic, care nu aparține clerului, n.red.), Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

 • ”Din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.
sursa foto: Info Sud-Est
 • Scrisoarea integrală a primarului Vergil Chițac către ÎPS Teodosie:

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “biserica de pe trotuar”.

Instanța de judecată a decis definitiv „desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. După cum vă este cunoscut, sentința a fost pronunțată la 13 decembrie 2021, care este “data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022.

Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanța autorizează Primăria municipiului Constanța, “să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.

Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.

În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu.

Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș.

Mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.

Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că “interesul comunității”, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre.

“Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor”, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei.

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Vă invit astăzi, public la responsabilitate. Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești privind desființarea lucrărilor de construcție la imobilul din zona Macul Roșu, construit ilegal pe trotuar, la Bulevardul Tomis nr. 322.
Vă invit să participați la efortul de modernizare a orașului nostru și să deveniți un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate.
Vă invit să sprijiniți efortul nostru comun de respectare și aplicare a legii, fără discriminările și cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizației.
Vă invit să găsiți formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunității locale, pe care pretindeți că le aveți în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei.

Avem încredere că vă veți respecta propriile angajamente („Biserica va respecta legea”) față de enoriași și față de comunitate și că nu veți pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeți că îi apărați.

Cu stimă,
Vergil Chițac
Primarul Municipiului Constanța

sursa foto: Info Sud-Est

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Ar fi mai eficient sa arestați tot usl, ulterior sa ii căutați pe aia 10% care nu sunt corupți.

  • SCAPA 100%
   PSD controleaza justitia astazi si PSD-istii sunt prieteni cu chitac

  • Mihai, dacă PSD controla Justiția, jumătate din liderii USR erau la pușcărie, în frunte cu Rangă și Clortilde.

  • @Eugene sa îți Kara ție copii și tot ce ai mai scump pe lume dacă minți! Asa sa b te ajute Dumnezeu!

  • Moștenirea fesenistă ne va bântui câteva zeci de ani de acum încolo, adică timpul istoric necesar pentru dispariția acestei generații infestată cu ciumă roșie !

 2. Mai băgați câțiva politruci indispensabili la bulă, că țara este în cădere liberă acum, când mafiile de toate culorile ”și-au dat mâna”.

 3. Epoletii ăștia numai prostii fac!

 4. Popcorn și bere…. Lăsați-i și pe săraciile astea două bre să producă și ei ceva șpagă ce răi sunteți

 5. PSD, PNL, aceeași mizerie.

 6. Nu se poate, tocmai onorabilul amiral Chițac și exigentul protector al consumatorului Constantinescu?

  • Care amiral?! Nici pe Herastrau nu a „navigat”, omul a terminat facultatea de Constructii Navale Galati.

 7. Hau, hau, hauuuuuuuuuuuuuuuu!

 8. Vai Doamne….Coruptie la nivel inalt…….Aproape ca nu-mi vine sa cred!

 9. nu uitati inainte de pronuntare cu vreo 2 sapt sa i lasati sa plece in alte tari da…

 10. Nicio noutate. Lanțul de iubire al mafioților este lung…

 11. Restul lumii progreseaza, Romanistan rezista!

 12. Acum poate inteleg unii de ce USL a aruncat sume uriase in alegeri si in media pentru castigarea sectorului 1 si a municipiului Constanta: acolo sunt sume uriase de rotit catre clientela de partid. La sectorul 1 nu au reusit, de unde si furia uriasa de dupa alegeri. Daca un agarici ca Tudorache invartea spagi de circa10 milioane de euro, inseamna ca discutam de afaceri de sute de milioane de euro. Minim.

  La Constanta, in schimb, au reusit. Au sapat in draci in toata viata lui Stelian Ion si au gasit ca a luat cu 16 ani inainte o garsoniera de la ANL de 37 de mp, unde s-a mutat cu nevasta si copilul, ca locuia cu taica-sau. Asta au gasit, asta au prezentat ca furtul secolului. Dar campania a functionat si omul „sistemului”, aka Vergil Chitac, a castigat primaria Constanta la cateva procente.

  Acum omul asta, Chitac, trebuie sa produca bani, ca de aia a ajuns acolo. Toata campania aia nu a fost gratis. Trebuie platiti sponzorii. Hai sa fiu mai exact: Sponzorul principal al campaniei lui Chitat a fost Grup Servicii Petroliere SRL, controlat de Gabriel Valentin Comănescu. Tot ei au sponzorizat si mizeria de campanie newsweek impotriva lui Stelian Ion.

  Adica am scapat de Mazare si am dat de taica-sau…

 13. Despte Horia – numai bine.
  Ciucă tace!
  Cum mai sa ai magazin cu produse de import si sa fii si șef in ANPC!
  Ce-i ast@!!?