G4Media.ro

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a efectuat o vizită secretă la Moscova cu…

Sursa foto: Facebook / Ion Ceban

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a efectuat o vizită secretă la Moscova cu o zi înainte de invadarea Ucrainei

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a zburat la Moscova împreună cu soția sa cu o zi înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, arată o investigație comună Dossier Center – Eesti Päevaleht.

În calendarul de lucru al primarului nu există nicio mențiune despre această călătorie. Acesta nu a făcut nicio declarație publică legată de acest lucru și nu se știe cu cine s-a întâlnit Ceban la Moscova.

Potrivit informațiilor citate de cele două publicații, Ceban și soția sa aveau bilete de avion cu escală la Moscova către Bangkok, pentru data de 26 februarie. Pe 25 februarie, însă, Ceban a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de acolo la Berlin și, probabil, s-a întors în Moldova prin România în noaptea de 26 februarie.

“(…) Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că trebuie să fi avut un fel de agendă ascunsă cu rușii”, a declarat Valeriu Pașa, șeful think tank-ului moldovean Watchdog.md.

Ceban însuși nu a răspuns la întrebările EPL, în pofida apelurilor telefonice și a trimiterii de întrebări reprezentantului său.

Situația de atunci era extrem de dificilă pentru Moldova în ceea ce privește securitatea. „Planul rușilor era să cucerească rapid Odesa. De acolo, granița oficială de stat a Moldovei ar fi fost foarte aproape. Situația era critică pentru Moldova, pentru că, dacă Rusia ar fi început să se simtă rapid confortabil în Ucraina, răsturnarea puterii din Moldova ar fi fost următorul pas”, a declarat Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Studii de Apărare.

Nu se știe dacă rușii aveau deja un plan clar cu privire la cine să pună la putere în Moldova. Cu toate acestea, Kannik a declarat că rușii au învățat și înțeleg că nu vor mai câștiga cu politicieni complet corupți și deschis pro-ruși, precum Viktor Ianukovici în Ucraina sau Igor Dodon în Moldova.

„Dacă cineva zboară la Moscova în secret, nu poate fi considerat decât foarte rău. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările de pe linia frontului, ceea ce Moldova este cu siguranță. Nu te duci la Moscova în secret din alt motiv decât pentru a face ceva dubios”, a spus Kannik.

Potrivit lui Kannik, singura „circumstanță atenuantă” a călătoriei lui Ceban ar putea fi faptul că el și soția sa aveau bilete de legătură spre Thailanda. „Aș putea crede că a fost planificat să se odihnească la Moscova timp de două zile, dar totuși – cel mai ieftin, mai rapid și mai ușor drum spre Bangkok este tot din Chișinău prin Istanbul”, a argumentat Kannik.

În condiții normale, poate că vizita secretă a lui Ceban la Moscova nu ar merita atât de multă atenție, deoarece acesta este deja cunoscut ca un politician complet pro-rus. Cariera lui Ceban a început în Partidul Comunist. În 2012, în circumstanțe încă confuze, a sărit în Partidul Socialist, unde a devenit ideologul șef al partidului.

„A fost momentul în care socialiștii au îmbrățișat pe deplin viziunea mondială a lui Russki Mir și au devenit partenerul iubit al lui Putin în Moldova. În tot timpul în care Ceban a fost secretarul ideologic al partidului, ideologia lor era împotriva Occidentului și a Uniunii Europene, iar propaganda rusă și a lui Putin era favorabilă”, a declarat Valeriu Pașa.

Potrivit lui Valeriu Pașa, Ceban se abține cu grijă ca în declarațiile sale publice să condamne Rusia și să vorbească despre Putin ca despre un criminal de război. „Nu răspunde la solicitări de interviuri, nu participă la dezbateri electorale. Când a început războiul, practic s-a abținut să vorbească despre război timp de o jumătate de an. Abia în luna octombrie a anului trecut a spus, la un eveniment mai mic, că, în opinia sa, Rusia este agresorul. Dar de atunci încolo, el evită în mod constant să vorbească despre acest subiect”, a declarat Pașa.

Potrivit lui Indrek Kannik, nu va fi clar cum se va comporta Ceban până când nu va ajunge efectiv la putere în guvernul central al Republicii Moldova. „Dacă el se află sub controlul financiar al rușilor, atunci desigur că este fără speranță”, a subliniat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...