G4Media.ro

Primăria Dărmănești a demolat crucile instalate ilegal în Cimitirul de la Valea…

Sursa: Ziarul de Bacău

Primăria Dărmănești a demolat crucile instalate ilegal în Cimitirul de la Valea Uzului. Primarul Toma, forțat de Justiție să intre în legalitate – presă

Primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, a trimis noaptea trecută la Cimitirul Valea Uzului o echipă ca să demoleze crucile amplasate ilegal în 2019. Autoritățile din Dărmănești au pierdut toate procesele deschise, după ce au cheltuit fonduri publice și au ridicat cruci într-un cimitir care ține de altă localitate, relatează Ziarul de Bacău.

Autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru „parcela românească” din cimitirul militar Valea Uzului a fost declarată ilegală de instanțele de judecată, care au decis demolarea celor 50 de cruci de beton construite cu fonduri guvernamentale.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, situată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău.

„Operațiunea” a fost orchestrată în 2019 de conducerea ALDE Bacău, din care mare parte este înscrisă acum în Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și PNL.

Anterior deciziei autorităților din Dărmănești, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu. Scandalul din acel moment, dar și alte manifestări ulterioare au fost o rampă de lansare pentru George Simion, copreședintele partidului extremist AUR.

Forțat de lege să pună în aplicare sentința judecătorească, primarul din Dărmănești, Constantin Toma, a început azi-noapte demolarea monumentelor ilegale. Operațiunea s-a finalizat până dimineață.

În Cimitirul Valea Uzului, se vor păstra doar steagurile Uniunii Europene și României. Monumentul construit va fi relocat în Dărmănești, iar crucile vor fi mutate în Cimitirul Eroilor din Bacău.

Sursa: Ziarul de Bacău

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „era îngrijit de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.” De unde sa incep comentariile? Tinutul secuiesc nu exista nici ca entitate teritoriala, nici istoric. Paradoxal, acolo e tot Romania. E considerat cimitir maghiar pentru ca e in zona unde se arboreaza catpa verzui argintie? Pai, daca maghiarul isi are casa pe teritoriul Romaniei iar eu sunt roman, inseamna ca eu consider casa lui ca fiind a mea?

    • Dacă există secui există și Ținutul secuiesc, chiar dacă unora nu le place. Așa cum există Țara Bârsei, a Năsăudului, a Maramureșului, a Oașului, Ținutul Codrului, și altele. Iar secuii sunt acolo acasă la ei, așa cum sunt și românii.

  2. Nesurprinzator, intrebarea mea legitima referitor la ‘scaparea’ referitoare la tinutul acesta magic dar inexistent a dus la stergerea comentariului.

    Paralela cu alte ‘tinuturi’ e ridicola. Se mai scot cruci romanesti si din acele zone? Sunt locuite de o minoritate care nu vorbeste limba romana si care se frustreaza ca Ungaria nu e Rusia si nu-i poate ‘elibera’ ?!

    Inocularea aceasta subtina in constiinta colectiva a societatii a existentei a ceva ce nu exista este dupa mine o greseala mare a celor pusi de majoritate sa previna tocmai asta.
    Care este de fapt linia editoriala abordata de redactia G4M pe acest subiect?