G4Media.ro

Primăria Capitalei are proiecte de 7 miliarde euro pentru finanțarea prin PNRR:…

Sursa foto: Primăria București

Primăria Capitalei are proiecte de 7 miliarde euro pentru finanțarea prin PNRR: linii de tramvai, metrou de suprafață, termoficare, „Plămâni verzi pentru București”, creșe, corpuri noi de spitale

Primăria Capitalei are proiecte de 7 miliarde euro pentru finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență a României (PNRR), cadrul ce va gestiona cheltuirea celor 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru relansarea economiei, a anunțat, vineri, primarul general Nicușor Dan.

Nicușor Dan a prezentat unele dintre cele 50 de proiecte propuse de municipalitate:

  • mobilitate: cel mai important proiect este metroul de suprafață. Propunem și modernizarea și extinderea liniilor de tramvai. Ne dorim electrificarea transportului public în București: achiziția de tramvaie și transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze autonome. Avem și proiecte pentru piste de biciclete.
  • termoficare: un miliard de euro; modernizarea rețelei, digitalizarea sistemului de termoficare.
  • protecția mediului: 900 milioande euro. Cel mai mare proiect este „Plămâni verzi pentru București”. Alte proiecte:  amenajarea multor spații verzi care sunt prevăzute în Planul Urbanistic General, dar nu sunt amenajate, plantări de arbori, amenajări în locuri precum Parcul Văcărești, Lacul Morii, salba de lacuri din nordul Bucureștiului, gestionarea deșeurilor, registrul spațiilor verzi.
  • sănătate: proiecte de extindere și construire de noi corpuri pentru spitale, obținerea autorizațiilor de securitate la incendii, digitalizarea rețelei de spitale din subordinea municipalității.
  • proiecte sociale: construcția de creșe, locuințe sociale, o rețea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice.
  • consolidarea clădirilor cu risc seismic: nu e clar dacă prin PNRR se vor finanța doar clădiri publice sau și private. Proiectul acum vizează doar clădiri publice emblematice pentru București.
  • Dâmbovița – axă creativă a orașului: amenajarea cursului râului și crearea unor facilități academice, de IT și tehnologie pentru a transforma un avantaj competitiv pe care noi ca oraș îl avem pe piața globală și să facem din București un centru regional în aceste domenii.

Nicușor Dan a precizat că este necesar un efort susținut în următoarele luni pentru a scrie studii de fezabilitate.

„Sunt 50 de proiecte în total. Pentru oricare din acestea suntem în stare să facem studiile de fezabilitate în acest an și să le finalizăm până în 2026”, a susținut primarul general.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ar trebui o prioritizare pe PNNR. Imi pare incorect sa planifici 7 miliarde din 30 (aproape 25%) pentru 10% din populatia tarii. Sunt convins ca se pot face proiecte care sa impacteze mai multi locuitori decat capitala.

    • Mi se pare corect cat timp Bucuresti are cea mai mare contributie la PIBul tarii. (~25%)

    • E logic că nu toate proiectele vor primi finanțare.

    • in bucuresti traiesc peste 3milioane. de unde ai scos ca asta e 10%????
      nu prea poti face proiecte care sa impacteze mai multi locuitori, cat timp nicaieri nu mai sunt asa multi pe km patrat. ca daca ai 100 insi intr-un sat si 500 in altul la 5km…cam greu sa ii impactezi cu bani putini.

    • Dragilor, se cheama Plan NATIONAL de Redresare si Rezilienta, deci ar trebui sa se ocupe de chestii la nivel national, gen impaduriri masive, perdele forestiere, combaterea desertificatii, tranzitia de la carbune la gaz, modernizarea sistemului de transport lelectricitate (care e varza), digitizare, achizitia de tehnologii si know-how pentru domenii strategice ca productia de medicamente si vaccinuri, electrificare magistrale feroviare, parcuri fotovoltaice si eoliene, sisteme FUNCTIONALE de colectare si reciclare deseuri.
      Sunt prea multe de facut in tara asta, iar cei 30 de miliarde sunt PUTIN, daca te gandesti cat de mult s-a amanat modernizarea tarii.

  2. 10% din populație produce 25% din PIB-ul țării.

    București-Ilfov produce 60 de miliarde de Euro anual, dar bugetul orașului este de sub 1 mld euro.

    București primește 0.6% din ce produce, (sub 1 mld. euro din 60 de mld. de euro anual).

    București traiește doar cu 0,6% din ceea ce produce, 99,3% din banii lui sunt luați de restul țării.

    De 30 de ani de zile, Bucureștiul susține restul țării de asistați sociali, inclusiv Ardealul care primește mai mulți bani decât produce.

    • Omule…..
      PIB = Produs intern BRUT = „consum privat + consumul statului+ investiții + (exporturi − importuri)”!
      Statul are bani de pensii, salrii, investitii si altele din „TAXE, IMPOZITE si REDEVENTE”
      De unde ai tras tu concluzia ca STATUL (primaria in cazul tau) celtuieste PIB???? :)))
      De unde ai tras tu concluzia ca primariei Bucuresti i se cuvine tot ce produce privatul? sau mai rau companiile de stat care toate isi au seriul fiscal in Bucuresti? CFR (Contorizeaza la pib) HIDROELECTRICA (Contorizeaza la pib) si altele si altele….
      Tu ai idee ce e ala PIB si cum fonctioneaza? :)))

    • Ești în stare să definești cuvântul „economie” fără să cauți pe net?

      Probează fiecare afirmație scrisă, nu există un șir logic și factual în tot ceea ce îndrugi acolo, bați câmpii așa de dragul lor.

      Ești cam plictisit și vrei să fii gică contra.

    • Omule….. Nu te supara dar,
      Tu afirmi ca: ” București-Ilfov produce 60 de miliarde de Euro anual, dar bugetul orașului este de sub 1 mld euro. etc…”
      (Apropo sunt 7 primarii in Bucuresti… Generala +Sector 1/2/3/4/5/6. bugetul real este de aproximativ 2.2miliarde de euro doar in capitala… Probabil 3 miliarde in total Ilfov + Buc).

      1) Faci o confuzie intre PIB si BUGET!
      2) Facand o cunfuzie intre PIB si BUGET consideri pe nedrept ca statul trebuie sa cheltuie „procent” din PIB…. (Fals!).

      Sa zicem ca ai o florarie in Bucuresti si vinzi flori in valoare de 1 milion pe an…
      PIB generat de tine este de 1 milion lei……
      Statul iti ia tie 16% sa zicem… adica 160.000 si tu ramai cu 860.000 lei….
      Statul cheltuie doar cei 160.000 de lei…. NU tot MILIONUL!!!! 🙂
      Intelegi?
      O fi 60 de miliarde generate in Bucuresti dar banii statului sunt mult mult mai putini… de ordinul a vreo 10-12 Miliarde…..

  3. Daaaaaa, te doare mucii!

  4. banii aia nu o sa vina..dar e bine ca si face de lucru canisu cu proiecte pe hartie :))

  5. Orice ar propune primarul tot se găsește unul cu mucii pe creier să comenteze a prost…

  6. Orice ar propune Nicușor tot se găsește unul cu muci pe creier să comenteze a prost…

  7. Ce frumos! București va deveni un oraș eco-digital prin bani europeni! Pe cât punem pariu ca se vor finanța zgârie nori din banii aia?