G4Media.ro

Primăria Capitalei anunţă că este executată silit pentru o expropriere făcută acum…

Primăria Capitalei anunţă că este executată silit pentru o expropriere făcută acum zece ani și trebuie să plătească 3,8 milioane de euro / Firea cere Guvernului sistarea executărilor silite pe durata stării de urgenţă

Primăria Capitalei a informat, duminică seara, că este executată silit şi trebuie să plătească aproape 3,8 milioane de euro în baza unei hotărâri a instanţei pentru o expropriere din 2010, iar în acest context primarul general, Gabriela Firea, solicită Guvernului sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe durata stării de urgenţă.

Primăria Capitalei precizează într-un comunicat că a fost înştiinţată vineri, 27 martie, că este executată silit şi are de plătit suma de aproximativ 3,7 milioane de euro şi 500.000 de lei, sume care trebuie achitate în baza unei hotărâri a instanţei referitoare la o expropriere din 2010.

„Solicit Guvernului să emită un act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada stării de urgenţă, având în vedere faptul că toate primăriile din România îşi concentrează resursele pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Mai mult, în acest moment activităţile generatoare de venituri, atât la nivel naţional, cât şi local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucureşti de la bugetul de stat sunt insuficiente”, a declarat Firea, citată de Agerpres.

 • Ea a spus că Primăria Capitalei este una din instituţiile care se implică total pentru rezolvarea acestei crize de sănătate. „Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor şi asigurarea protecţiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare socială, precum bătrânii de peste 65 de ani şi oamenii străzii şi asigurarea serviciilor edilitare (încălzire, transport public). La acestea se adaugă şi plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt în valoare de peste 8 milioane de euro!”, a afirmat Firea.

Edilul a mai explicat că Primăria Capitalei, ale cărei resurse financiare sunt redirecţionate, în mare parte, către măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului şi asigurarea protecţiei personalului medical, trebuie să plătească datorii însemnate rezultate din procese iniţiate cu mulţi ani în urmă. Aceste sume vor fi achitate eşalonat, însă sunt sume mari care, în această perioadă atât de dificilă, sunt aproape imposibil de achitat, precizează PMB.

Potrivit deciziilor finale ale instanţelor de judecată, după mai bine de 16 ani de la deschiderea litigiilor, bugetul Primăriei Capitalei e grevat de datorii care trebuie plătite către Costică Constanda şi Creştin Vasile – Teodor.

Astfel, Primăria Capitalei trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda suma de peste 115 milioane de euro (pentru titlurile executorii, în bugetul pe anul 2020, a fost prevăzută suma de 100 de milioane de euro), iar lui Creştin Vasile – Teodor 22.755.415 euro.

„Conform legislaţiei în vigoare (OG 22/2002) creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice se achită din sumele aprobate cu această destinaţie prin bugetele acestora (…). Creanţele NU se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate”, menţionează PMB.

Conform sursei citate, mai mult decât atât, având în vedere decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, autorităţile locale trebuie să se implice activ în asigurarea serviciilor medicale, sociale, menţinerea şi asigurarea unor măsuri de ordine şi siguranţă publică etc.

Totodată, conform decretului, la art. 6, s-a dispus în sarcina conducătorilor autorităţilor publice obligaţia de a respecta şi de a aplica toate măsurile stabilite prin decret şi prin ordonanţele emise de ministrul Afacerilor Interne. Deci, rezultă faptul că în contextul actual bugetul autorităţii publice trebuie să rămână la dispoziţia autorităţilor în aplicarea măsurilor pe care starea de urgenţă o impune, se mai argumentează în comunicatul transmis de către PMB.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Ati bagat pumnul in gura oamenilor de cate ori ati putut, i-ati jefuit, iar acum va miorlaiti ca nu aveti bani. Si voi cei de acum, si ceilalti dinainte. Cei care ati votat sa dati bani la biserici, aduceti de-acasa banii respectivi si platiti-le oamenilor!

 2. Cere să se returneze banii noştri, pe care tu ai avut ticăloşia să-i iei de la gura copiilor şi să-i dai Înalt Preanemernicului.

 3. Hai sictir cataveico ! Asa cum mediul privat plateste trebuie sa plateasca si bugetarii . FMMC de ordinari . Majoritatea UAT administreaza prost si banii publici si domeniul public . Va credeti pe mosiile voastre d’acasa .Mars la munca in mediul privat secaturilor . Acolo se produce PIB . Iresponsabili infatuati . Functionarul public si bugetar trebuie sa plateasca din averea personala pentru erorile savirsite in plan profesional .

  • @Adrian Popescu – Si averea personala de unde crezi ca o au? Tot din taxele platite de mediul privat, adica tot din buzunarele contribuabililor! Nenorocirea e ca tot noi contribuabilii platim toate datoriile astea care n-au fost platite la timpul lor si care s-au dublat intre timp. Bugetarii de unde crezi ca au bani? Pentru ca, hai sa fim seriosi, statul nu prea cred ca e mare producator in tara asta…

 4. Imi place cum a intors-o. Zici ca ieri s-a dat sentinta si azi a fost pusa sa plateasca, nu ca a facut bugetul prost si acum nu are bani.

  • Pai asta cu intorsul e „sportul” favorit al sobolanilor.
   Pe unde prin Cayman o fi predecesorul Dr Oprescu? :))

 5. Tanti Tanța asta este exemplul perfect al zicalei „somnul rațiunii naște monștri”.
  Cand bucurestenii erau plecati,ca deh,e complicat cu spiritul civic cand esti ” șmecher”,a venit tanti Tanța la primarie.
  Sa ne iasa pe nas acum!

  • Vezi ca linkul ala al tau se refera la cetateni,daca citesti paragraful 2,sau daca tu consideri PMB cetatean al tarii,atunci se explica.
   Hai sa o lasam pe tanti Tanța sa plateasca,ca ea e prima la aruncat cu banii pe jeguri busericesti.

 6. G4media., publicati hotararea sa o vedem si noi!!! Ce expropiere, unde era terenul, cum a fost acel teren dobandit de acesti asazisi afaceristi, de ce a fost expropriat si in ce conditii de au ajuns astia sa ceara atata banet , cine a reprezentat primaria in instanta si cum a motivat de au pierdut procesul? Putin respect pentru profesia pe care o aveti nu strica. Doar sa publicati un anunt despre vorbele duamnei nu inseamna jurnalism. Verificati informatia, incercati sa intrati in esenta problemei si sa aduceti opiniei publice ceea ce este esential si important de stiut.
  Duamna Firea ne arata un grafic ce seamana a placuta suedeza. Cred ca este adresata omului de rand care plateste taxe.

  • intreaba-l pe videanu

  • Fireo, tu ești? Stai fato, nu te speria, e simplu: facem un schimb! Îm dai tu, FIREO, casa ta, aia de 5 bulioane de coco, în care îți târăști zilele cu bărbacto „naș” Pandelică și te așezi în locul meu la coadă la despăgubiri, fa! Bine?

   Hai că-i simplu… stai tu vreo 20 de ani așa după despăgubiri să trăiesc și eu puțin.
   Împuțiți nenorociți… acum o dați pe „criză medicală”… FMM de bagaboantă…

 7. Asa cum Citu plătește la rand tot ce-i vine pe masă și Firea ar trebui sa facă la fel, nu ca asta-mi convine, asta nu!

 8. fa tuto ai budget de peste 1 mld euroi pe an si incontinu te vaiti ca nu ai bani

 9. Constanda nu era PDL- istul ala al lui Basescu? Unul din aia multi care s-au imbogatit pe cedarea drepturilor litigioase? Oare de ce nu se da o lege care sa incrimineze astfel de afaceri? Macar pe viitor!

 10. Zdreanțo, cînd ai aruncat banii strînși din taxele oamenilor pe biserici și reclamă pentru tine personal la TV, nu știai că ai pierdut un proces acum 3 ani?!? Marș în văgăuna ta din IF, secătură!

 11. Si cine e maica pagubitul ? Peremistul Codrin Stefanescu ? Nu el? Alt Codrin Stefanescu maica ?