G4Media.ro

Prima înfruntare între Londra şi Bruxelles, la trei zile după Brexit. Cum…

Prima înfruntare între Londra şi Bruxelles, la trei zile după Brexit. Cum vrea UE să arate acordul de liber-schimb  respins de premierul Boris Johnson/ De ce pescuitul ar putea deveni monedă de negociere

Bătălia a început luni, la trei zile de la Brexit, între Londra şi Bruxelles, prin respingerea de către premierul britanic Boris Johnson a alinierii cerute de Bruxelles la reglementările Uniuniuniel Europene (UE) ca ”preţ” de plătit al unui acord de liber-schimb, relatează AFP, citată de News.ro

Tonul s-a înăsprit, la distanţă, între premierul britanic şi negociatorul european Michel Barnier. Cei doi şi-au prezentat fiecare în parte obiectivele în vederea noii ere care a început vineri prin ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Cele două părţi dispun de o perioadă de tranziţie de 11 luni în vederea negocierii unui acord. Altfel, relaţiile le-ar putea fi foarte perturbate. Acest lucru îngrijorează pieţele financiare, pe care această înfruntarea aprigă a angajat deja, luni, o depreciere a lirei sterline.

”Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial foarte ambiţios ca pilon central al parteneriatului”, a anunţat Michel Barnier. Acest acord va viza eliminarea tuturor taxelor vamale şi tuturor cotelor în cazul bunurilor schimbate cu continentul, a precizat el.

Însă francezul a avertizat totodată că UE nu va accepta să apară o economie dereglementată la uşa sa, care să profite ”de avantaje concurenţiale neloiale”.

”Nu vom fi naivi”, a avertizat Barnier.

”Cu cât vrea Regatul Unit să fie mai apropiat de reguli, cu atât accesul pe piaţa unică va fi mai uşor (…). Aceasta este o problemă de echitate”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Premierul britanic a replicat imediat că regatul nu intenţionează să facă o ”concurenţă neloială” UE sau să angajeze într-o ”cursă în jos” în privinţa normelor.

Vindicativ, Johnson a subliniat însă că Regatul Unit nu va fi obligat să se alinieze la reglementările UE pentru a spera la un acord de liber-schimb cu Bruxellesul.

”Vom împiedica noi, oare, maşinile italieneşti sau vinul german să intre în această ţară fără taxe vamale din cauza lipsei alinierii UE la reglementările britanice cu privire la beţele de plastic de amestecat cafeaua sau concediul de maternitate? (…). Bineînţeles că nu”, a tunat el.

”Atunci, sper că prietenii noştri (europeni) vor înţelege că este (…) inutil ca un acord de liber-schimb să implice o acceptare a tuturor regulilor UE cu privire la concurenţă, subvenţii, protecţia socială, mediu sau altele”, a adăugat el.

Comparându-şi ţara cu un fluture care ”iese din crisalidă”, artizanul Brexitului şi-a exprimat din nou ambiţiile comerciale mondiale ale Guvernului pe care-l conduce, subliniind că vrea să negocieze simultan cu mai multe ţări din afara UE, de la Statele Unite şi până în Noua Zeelandă.

”Suntem pregătiţi de acest joc de şah multidimensional”, ”ne vom restaura deplina suveranitate la frontiere, în imigraţie, concurenţă, reglementări”, a insistat el.

Priorități

Negocierile între Londra şi Bruxelles se vor deschide abia la începutul lui martie şi urmează să fie purtate în marş, întrucât Boris Johnson refuză să prelungească dincolo de 31 ianuarie perioada de tranziţie în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Accesul la piaţa unică a continentului, cu aproximativ 440.000 de milioane de consumatori, este crucial pentru Londra, deoarece UE rămâne primul său partener comercial.

În lipsa unui acord, se va reveni la cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar fi mult mai restrictiv.

Pescuitul, vital pentru mai multe state

Pescuitul, asupra căruia cele dou părţi au promis să se înţeleagă până la 1 iulie, va fi unul dintre subiectele cu privire la care ”există riscul rupturii celei mai grave”, a subliniat Michel Barnier, în opinia căruia viitorul acord este necesar să garanteze ”un acces reciproc continuu la pieţe şi ape prin cote stabile”.

Pescarii din mai multe state membre UE, precum Franţa şi Danemarca, sunt dependenţi de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

La rândul său, Boris Johnson a subliniat că ”reluarea controlului” acestor ape cu peşte este de primă importanţă şi că ele este necesar să fie accesibile mai întâi ”vapoarelor britanice”.

Pescuitul ar putea constitui o monedă de schimb în aceste negocieri, de exemplu în privinţa accesului pe continent al serviciilor financiare britanice, cruciale pentru cartierul financiar City din Londra.

Un prim bilanţ urmează să fie întocmit la sfârşitul lui iunie, ceea ce ar permite o evaluare a riscului unui ”no deal” – un spectru care va continua să planeze, prin consecinţele sale dezastruoase – asupra discuţiilor.

Sursa: News.ro/ Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Poate sa fanfaroneze cat doreste, domnul BJ. De la 01/01/2021, le putem aplica regulile OMC, valabile pe tot globul. Si ei ni le pot aplica. Extrem de simplu. Nu este nici o „infruntare”, noi, europeenii, suntem in pozitie de forta. Lafel ca americanii, chinezii, indienii, etc. Britanicii, vor vedea extrem de rapid, cat de greu este sa negociezi, cand nu mai faci parte din UE.

  Ori negociaza si se apropie cat mai mult de regulile UE, ori aplicam regulile OMC (Organizatia Mondiala a Comertului)

  • Daca BJ face un HK din UK langa UE ati belit-o, inchinaciosilor la Sf. Bruxelles :)) Asa ca jocul e “tie” momentan!

  • Daca ati fi folosit internetul si la altceva in afara de a posta, ati fi deja la curent ca insule de tip HK, exista deja (Jersey, etc) Nimic nou. Britanicii, au dreptul sa faca ceea ce doresc… la ei acasa. Insa daca doresc sa intre la noi in UE (ca si DV dealtfel, daca nu cumva v-ati pastrat cetatenia romana insa, scrieti aici „ati”) vor fi nevoiti sa se conformeze regulilor UE: aces si comert.
   Le uram drum bun si ramanem prieteni si aliati.

  • @el de-aia ii dam afara, de la NOI, din UE! Man, you live in your own bubble.

 2. Ha, interesant. Ma tem ca UE nu va obtine absolut niciun access la apele Britanice. Britanicii sunt un popor marin. Pastrarea pentru sine a accesului la apele teritoriate este un „must” simbolic, psihologic si politic. Pescari francezi pot deja sa inceapa reconversia profesionala (aia 30% care sunt dependenti de apele Britanice).

  • Se revine la ante 1972, absolut nici o problema, deoarece a functionat perfect si va functiona iarasi. In schimb, companiile aviatice britanice, vor avea de suferit, fiind obligate sa mareasca pretul biletelor, neavand acces gratuit la spatiul aerian UE.

  • Pot sa-i trimita in Algeria la pescuit :)) Si sa-i plateasca la fel ca pe algerieni :))

  • Tovarasul iel …daca totul va fi bine si frumos atunci de ce idolul matale tovarasul soros zicea recent ca daca Brexit va fi o miscare de succes atunci ue va avea soarta urss?

  • Merci camarade, imi puteti spune insa, cam de cand este Dl Soros european, traind in Europa, in UE, mai precis? Asta pentru a tine (eu si tovarasii mei din UE) seama de ceea ce declara dansul.

  • completare:
   Nu de alta, insa eu si tovarasii mei, traim aici, in UE si am cunoscut foarte bine, perioada dinaintea aderarii Regatului Unit, dupa ce am refuzat-o cel putin odata. Controalele vamale existau si la Calais si la Douvres, marfurile circulau bine mersi in ambele sensuri, capitalurile circulau, etc.
   Eu inteleg ca este o noutate pentru cei tineri insa, pentru noi (tovarasii) care am trait si cunoscut Europa Comuna fara Regatul Unit, nu este nici o noutate.

 3. Ioan & Ion acesti adevarati guru ai geopoliticii si economiei mondiale!!
  Mai rasfirati baieti, ca bate la ochi! Toate-s pe fata, trolling-ul mai ales, stiu asta; dar chiar si-asa cand vi se mai transmit dume de astea de postat, poate n-ar strica sa cautati sa si-ntelegeti inainte ce si cum.
  Ca n-aveti cu ce, prin urmare nici cum si asta stiu. Dar deh, eu sunt mai idealist asa din fire; inca sper ca se va devalozira rubla atat de tare incat sa va lasati de meserie!!
  @ ala/alora de la butoanele Ioanilor: Bah baieti, aveti niste bancuri in voi de cand cu Brexit-ul, ceva de speriat!! Ma cac pe voi ras, de fiecare data, cand ii bagati in fata pe „sfintii” postaci!!

 4. Odată cu iesirea UK din EU, pentru noile state membre din fosta Europă de Est va fi mult mai greu. Acum puterea va fi și mai mult concentrată în mâinile „nucleului” franco-german care practic nu va mai avea acea contrapondere care venea din partea Londrei și care mai echilibra cât de cât „balanța”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.