G4Media.ro

Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu acuză PSD că a depus intenționat un proiect…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu acuză PSD că a depus intenționat un proiect neconstituțional de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor: Dacă legea e respinsă de CCR, Ciolacu ar trebui să demisioneze / Atac și la Ciucă

Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu acuză PSD că a depus intenționat un proiect neconstituțional de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și susține, luni, într-o postare pe Facebook, că, dacă legea este respinsă de Curtea Constituțională, premierul Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul. Motreanu critică și anunțul făcut de liderul PNL, Nicolae Ciucă, înaintea votului, că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid.

Dan Motreanu amintește că CCR a mai respins două proiecte ale PNL privind anularea și, respectiv, impozitarea tuturor pensiilor speciale, precum și, cel mai recent, legea inițiată de PSD, după ce mai mulți foști parlamentari au ridicat excepții de neconstituționalitate în instanță.

„Știm cu toții că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de juriști, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR”, susține prim-vicepreședintele PNL.

Postarea lui Dan Motreanu:

Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituțională.

Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu.

În toți acești ani, PNL a susținut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate.

Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea și, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR.

Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenționat neconstituțional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce ”uită” Marcel Ciolacu să spună este că și la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD. Și atunci PSD a anunțat cu surle și trâmbițe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituțional după ce mai mulți foști parlamentari s-au adresat instanțelor.

Acum PSD a reluat vechiul proiect. De altfel, asupra acestui aspect atrage atenția și Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată astăzi. O nouă propunere având același obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituțional ar încălca dispozițiile Constituției, afirmă Consiliul Legislativ.

Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninți pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Știm cu toții că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de juriști, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR.

Context. Legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votată, luni, de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului cu 382 de voturi pentru și trei abțineri. Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bineînțeles ca Ciuma Roșie face totul special,intenționat nelegal, neconstitutional, praf în ochi pt UE !Așa fac mizerabilii ăștia de 30 de ani,o adunatura de pungași ,hoți, impostori, care și au votat privilegii pe care le plătim noi toți !

  2. Aceste privilegii nu vor dispărea niciodată. Trebuie început cu reforma constituției, apoi eliminarea dreptului CCR de a declara legile neconstituționale. Aceasta instituție ar trebui sa aibă rol consultativ în redactarea proiectelor legislative.

    • @3D – Reforma Constitutiei da, eliminarea CCR nu cred ca e sanatos. Totul pleaca de la legiferare, acolo e buba, acolo se fac greselie (intentionate sau nu). In schimb, ar trebui ceva curatenie la CCR, acolo ar trebui sa functioneze doar juristi desavarsiti.