G4Media.ro

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, se confruntă cu cereri de demisie din…

foto: captură video BBC

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, se confruntă cu cereri de demisie din partea unor lideri de frunte din propriul Partid Conservator, după ce și-a cerut scuze pentru participarea la o petrecere în timpul primei carantine din mai 2020

Liderul Partidului Conservator din Scoția, deputatul Douglas Ross, și unul dintre deputații de frunte fără funcții în guvern, William Wragg, au fost primii care au renunțat la loialitate față de liderul lor de partid.

Premierul și-a cerut scuze pentru modul în care a gestionat evenimentul din grădina reședinței sale oficiale de la 10, Downing Street în mai 2020 și a spus că a înțeles „furia” publicului față de acesta.

Ross, care este și deputat în parlamentul Scoției, a declarat că a avut o „conversație dificilă” cu premierul Johnson după scuzele premierului în fața deputaților miercuri mai devreme.

El a spus că va scrie Comitetului 1922 – care organizează alegerea liderului Partidului Conservator – pentru a-și înregistra lipsa de încredere în premier, care este și lider al partidului.

„El este prim-ministrul, guvernul său este cel care a impus aceste reguli în vigoare și trebuie tras la răspundere pentru acțiunile sale”, a spus el.

Dacă 54 de parlamentari Conservatori (15% dintre deputații grupului parlamentar) trimit scrisori către Comitetul 1922, atunci se declanșează alegerea liderului partidului, care apoi devine (sau rămâne) prim ministru.

Miniștrii au fost solidari cu premierul și i-au îndemnat pe parlamentari să aștepte rezultatul unei investigații privind presupusa încălcare a regulilor Covid la petrecerile din Downing Street, anchetă condusă de către înalt funcționar public Sue Gray, despre care miniștrii spun că va fi publicată în curând.

„Nu cred că ar trebui lăsat în seama constatărilor unui funcționar public să determine viitorul premierului și, într-adevăr, cine guvernează această țară”, a declarat deputatul William Wragg la BBC.

La sesiunea săptămânală de interpelări din Camera Comunelor, premierul Johnson a căutat să  calmeze furia Conservatorilor în legătură cu relatările conform cărora a participat la o petrecere „cu propria băutură” la apogeul primei carantine.

El a recunoscut că a fost la întâlnirea din 20 mai 2020 timp de aproximativ 25 de minute, astfel încât să poată „mulțumi grupurilor de personal” pentru munca depusă. „Am crezut implicit că acesta a fost un eveniment de lucru. Privind retrospectiv, ar fi trebuit să-i trimit pe toți înapoi înăuntru. Ar fi trebuit să găsesc o altă modalitate de a le mulțumi și ar fi trebuit să recunosc că – chiar dacă s-ar fi putut spune din punct de vedere tehnic că ei se încadrează în reguli – ar fi milioane și milioane de oameni care pur și simplu nu ar fi văzut lucrurile așa. ” a mai spus premierul Johnson.

Liderul opoziției Laburiste Sir Keir Starmer a spus că apărarea premierului a fost „atât de ridicolă încât este de fapt jignitoare pentru publicul britanic” și i-a cerut premierului Johnson „să facă lucrul decent și să demisioneze”.

Sursa BBC

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Au o placere maharii de orice fel sa incalce restrictiile mergand pana la tradare si profunda dezonoare !

    PS. Pe Boris l-au prins acum cu o „bagatela” …