G4Media.ro

Prigojin este în conflict cu Șoigu și vrea să-l pedepsească pentru eșecurile…

Sursa foto: Kremlin.ru

Prigojin este în conflict cu Șoigu și vrea să-l pedepsească pentru eșecurile din Ucraina (surse, Forțele pentru Operațiuni Speciale ucrainene)

Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” și fondator al companiei militare private Wagner Group, își consolidează poziția în Federația Rusă. Acum, acesta ar vrea să-l pedepsească pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, din cauza înfrângerilor suferite pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie cotidianul Pravda, care citează Centrul Național de Rezistență, un site creat de Forțele pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene.

„Informațiile disponibile spun că în rândul conducerii militare de vârf a Federației Ruse cresc contradicțiile. Prigojin dă vina pentru eșecuri pe Șoigu și [Valeri] Gherasimov [șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei], iar aceștia, la rândul lor, dau vina pe Putin. În același timp, [liderul cecen Ramzan] Kadîrov și comandanții săi de teren își formează rețeaua de afaceri în teritoriile ocupate temporar, câștigând din ce în ce mai multă putere”, potrivit sursei citate.

Potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Rezistență, a avut loc o întâlnire neoficială între Prigojin și Anton Vaino, șeful administrației președintelui Federației Ruse, în cadrul căreia au fost discutate eșecurile rușilor din Ucraina.

„Prigojin continuă să insiste că Șoigu trebuie să fie tras la răspundere. Dar, în timpul conversației, participanții și-au exprimat opiniile și cu privire la influența negativă a lui Putin asupra cursului războiului, deoarece președintele Federației Ruse poate schimba personal planurile armatei și poate interveni la nivelul tactic al planificării”, arată Centrul Național de Rezistență.

Potrivit sursei citate, Rusia pierde rapid efectivele militare ale trupelor regulate, iar kadîroviții [trupele controlate de Ramzan Kadîrov] câștigă din ce în ce mai multă putere.

În plus, dimensiunea companiei militare private Wagner Group, care este formată inclusiv din pușcăriași, se mărește rapid.

Dacă în urmă cu câțiva ani Wagner Group acționa exclusiv ca o companie privată care furniza servicii, acum Prigojin creează o armată cu drepturi depline, pe care o gestionează el însuși, afirmă site-ul ucrainean.

În același timp, în teritoriile ocupate temporar din sudul Ucrainei, majoritatea trupelor desfășurate este formată din recruți.

Centrul Național de Rezistență consideră că „degradarea elitelor politice rusești duce la revenirea tradițiilor feudale în administrația de stat rusă”, înainte de a adăuga:

 • „În Federația Rusă se apropie un moment în care actorii politici individuali își consolidează propriile poziții. Acest lucru devine posibil atunci când statul își pierde monopolul asupra utilizării forței. Dezvoltarea activă a Grupului Wagner duce la acest lucru”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Sigur asa este. Soiugu a murit oricum de câteva ori de inima, asta este doar o sosie.

 2. Ce sure aveti, te doare capul. Jurnaliamul e ca fortbalul, zero.

 3. Paradoxal oricare ar fi natura conflictului intern doar Putin poate decide cine este vinovat deși vinovatul este chiar Putin.
  Dacă într-un final se vor omorî între ei, vinovat va fi mortul până va apare următoarea victimă.
  Astfel avem certitudinea că operațiunea specială va fi încheiată cu succes pentru că deocamdată „decurge conform planului”.

 4. Șeptica in trei…Trei Doamne si toți trei….c.r.t.ni

 5. Au copiat modelul american. Blackwater, Irak, masacrul de la Nisour Square.

 6. Citi stiu ca evenimentele care se contureaza in Rusia nu sint o noutate? Linia narativa din Call of Duty: Modern Warfare 2 porneste de la un set de evenimente infiorator de apropiate ca si continut, incluzind emergenta unor warlords din zona gri a societatii, de intersectie intre politic si crima organizata – vezi Prigojin si fanatism religios/islamic vezi Kadirov care ajung sa lupte intre ei pt a ajunge la controlul arsenalului nuclear dupa ce regjmul oficial colapseaza – vezi Putin & co.