G4Media.ro

Prețurile ridicate la gaz metan riscă să ducă la o penurie de…

sursa foto: Yara.com

Prețurile ridicate la gaz metan riscă să ducă la o penurie de alimente în Marea Britanie. Ce este efectul “Lebăda Neagră”?

Oficialii guvernamentali și producătorii de alimente, comercianții cu amănuntul și industria energetică poartă consultări de urgență, după închiderea a două fabrici de îngrășăminte din nordul Angliei și a altora din Europa a dus la reducerea drastică a producției de dioxid de carbon, care este un produs secundar al fabricării îngrășămintelor. Gazul este esențial pentru producerea și transportul unei largi game de produse, de la carne la pâine, bere și băuturi gazoase.

Industria cărnii estimează că întreprinderile mai pot continua mai puțin de două săptămâni înainte de epuizarea stocurilor de dioxid de carbon.

  • “În mod clar, lipsa potențială de CO2 în industria alimentară pune o povară suplimentară asupra unui lanț de aprovizionare deja stresat. Furnizorii de carne solicită intervenții urgente din partea guvernului pentru a asigura continuitatea aprovizionării și înțelegem că există efecte potențial mai largi asupra altor sectoare”, a declarat cotidianului The Times Steve Rowe, 54 de ani, director executiv al lanțului de magazine Marks&Spencer.

Un șef al unui lanț britanic l-a numit “eveniment de tip lebădă neagră” și a avertizat că efectul de undă asupra sectorului abia începe să fie înțels de guvern și de alte supermarketuri. Un eveniment de tip lebădă neagră, descris de statisticianul Nassim Nicholas Taleb, care a dezvoltat teoria, este un eveniment imprevizibil care are consecințe potențial grave care depășesc așteptările normale.

Închiderea fabricilor de îngrășăminte înseamnă, de asemenea, că fermierii se confruntă cu prețuri ridicate pentru îngrășăminte și se vor confrunta cu dificultăți de aprovizionare, sporind perspectiva unor recolte slabe ale culturilor care ar putea avea un impact sever asupra aprovizionării cu alimente din primăvara anului viitor, sunt de părere experții.

Prețurile la gazele naturale au crescut la nivel global în acest an, deoarece cererea a revenit la niveluri pre-pandemiei. Prețurile la gaz în Marea Britanie au atins valori record săptămâna aceasta din cauza temerilor de deficit de aprovizionare cu energie în timpul iernii.

Gazul natural este utilizat pentru a produce amoniac, care la rândul său este utilizat pentru a produce o varietate de îngrășăminte. Dioxidul de carbon ca produs secundar este utilizat de în spitale și în sectorul alimentar și al băuturilor. Este, de asemenea, utilizat la ambalarea cu plastic a alimentelor pentru a le prelungi durata de valabilitate.

Lipsurile din rafturile supermarketurilor au devenit obișnuite în ultimele luni, din cauza lipsa șoferilor de camioane care a provocat întârzieri în lanțul de aprovizionare britanic.

sursa: The Times, sursa foto: Yara.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cel mai ușor înțelegi efectul lebedei negre dacă te uiți la România.

  2. Mai potrivită metaforă ar fi fost cea cu efectul Lorenz, cea cu „bătaia aripilor unui fluture care generează un uragan“.
    (Deseori eșuată în sofisme)

    „Lebăda neagră“ se referă la haos, la impredictibilul stochastic și, în acest context, chiar nu e cazul de așa ceva.

    Șefuțul citat precis că confundă și Stockholm cu Helsinki când se referă la cunoscutul sindrom. :)))))