G4Media.ro

Prețurile mondiale ale produselor alimentare au scăzut sensibil în iulie

Sursa foto: Pixabay

Prețurile mondiale ale produselor alimentare au scăzut sensibil în iulie

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut puternic în iulie, pe fondul scăderii prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit BFM TV.

După ce a atins un maxim istoric în martie, în urma invaziei din Ucraina, indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește variația lunară a prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază, a scăzut cu 8,6% în decurs de o lună, rămânând însă la niveluri ridicate.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 19,2% în iulie, „ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni”.

-14,5% pentru grâu

Prețul cerealelor a scăzut cu 11,5%, „cea mai mare scădere fiind cea a prețului mondial al grâului, care a scăzut cu nu mai puțin de 14,5% ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă privind deblocarea principalelor porturi de la Marea Neagră”, subliniază organizația.

Máximo Torero Cullen, economistul-șef al FAO, a salutat o scădere „binevenită”, în special din punctul de vedere al accesului la hrană, dar a declarat că există în continuare multe riscuri pentru securitatea alimentară mondială, cum ar fi o recesiune sau „prețurile ridicate ale îngrășămintelor și impactul lor potențial asupra producției și a mijloacelor de trai ale agricultorilor”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. La noi abia se pregatesc escrocii sa mareasca din nou preturile la alimente. Au vazut ca romanasii nu comenteaza ( chit ca avem cea mai mare crestere de pret a produselor din lume ) si au zis ca mai merge sa-i stoarca de bani oleaca. In nici 2 ani uleiul s-a scumpit de 5 ori. Painea de 3 ori. O sa ramana in tara asta doar escrocii si pensionarii.

  2. Nu si in romania. Bine dulap, bine maciuca, bune usl!

  3. In Romaniia au crescut, la cateva zile iar creste pretul la raft!!!

  4. Unde dracu’ ? ca pe piata este exact contrariu !!

  5. La cat de prost e calculata inflatia … Jeleu.

  6. La cat de pr0st e calculata inflatia … Jeleu.