G4Media.ro

PressOne: Guvernul de la Budapesta a preluat în bloc presa de limbă…

PressOne: Guvernul de la Budapesta a preluat în bloc presa de limbă maghiară din Transilvania

În ultimii ani, Guvernul Ungariei a devenit unul din cei mai mari jucători pe piața media din Transilvania, prin intermediul unui ONG care a cumpărat sau finanțează un număr însemnat de publicații locale din Secuime, scrie PressOne.

Analiștii fenomenului avertizează că este vorba despre o preluare în bloc a mijloacelor de informare în limba maghiară destinate maghiarilor din afara granițelor Ungariei. Criteriile de alocare a fondurilor sunt netransparente și tributare politicii partidului aflat la guvernare în Ungaria, FIDESZ, spun observatorii independenți ai fenomenului din țara vecină.

Un studiu lansat anul trecut arată o creștere a consumului de presă în limba maghiară al etnicilor unguri din Transilvania grație “încorporării” în spațiul media din Ungaria. Este un efect al strategiei transnaționale dezvoltate de guvernul maghiar.

Cel mai puternic nou jucător de pe piața media din Transilvania, dar și mediator al banilor puși la dispoziție de guvernul de la Budapesta, este un ONG: Asociația Pentru Spațiul Media Transilvan – ASMT (Erdélyi Médiatér Egyesület).

Asociația a fost înregistrată în 2013 în comuna Salard, satul Salard, județul Bihor. Grație unui proiect depus de aceasta pe lângă Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, guvernul a decis finanțarea ASMT cu 1,9 miliarde de forinți, aproximativ 6 milioane de euro. Banii au fost alocați în martie 2019 și vin după ce, în 2017, o altă tranșă de 1,45 miliarde de forinți (4,5 milioane de euro) a fost, din nou, virată către România.

De atunci, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală. Practic, presa maghiară din Transilvania este, acum, dependentă de banii trimiși de Viktor Orbán pentru a supraviețui.

Proiectul care a “convins” guvernul maghiar se numește Transilvania 3.0. Nu este foarte clar la ce se referă acest concept, dar el a fost vehiculat de un anumit Szilárd Demeter, care deține funcția de director a Muzeului de Literatură “Petőfi” din Budapesta. Szilárd Demeter nu deține nicio funcție în cadrul asociației, dar el este cel care le-a prezentat cititorilor de limbă maghiară viziunea guvernului maghiar asupra noii prese.

Citește articolul integral pe PressOne

Citește și:

Atlatszo: Finanţare maghiară record pentru mass-media din Transilvania/ Pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro?

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. UDMR – Magyar PSD, grupare penala iredentista care a furat sub toate guvernarile, fiind manipulata de la Budapesta. DE CE NU E SCOASA IN AFARA LEGII aceasta organizatie anti-riomâneasca si penal?

 2. Asta nu are nicio treaba cu UDMR, e mult peste capul lor. UDMR sunt moderati in secuime, exista grupuri si partide mai mici cu o agenda nationalista mult mai extrema.

 3. Am invatat la istorie ca in Transilvania mai traiesc si sasi, secui si maghiari.
  Deci secuii care reprezinta cea mai mare parte a populatiei de limba ungara din Romania au foarte putin in comun cu maghiarii.

  PS Gheorghe Doja era secui, care sa-a ridicat imoptriva asupritorilor unguri.

 4. Foarte bine, romania e oricum doar o eroare pe harta lumii. Niște slujnice care s-au trezit cu o țara in brațe. Sa fim serioși, niște lepre nerecunoscatoare

 5. Si „Primarul nostru zace / Tra .. la ..la..la..laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!”
  Dupa versurile acestei melodii vechi romanesti (Ma duse-i in deal la cruce) se conduce politica externa a Romaniei.

 6. Degeaba ne nelinistim numai de faptul ca guvernul maghiar monopolizeaza press de limba maghiara din Romania, cand presa romaneasca de limba romana a ajuns ceva penibil si jenant, si e oricum oligarhizata si controlata prin interpusi, inclusiv siteuri ca hotnews si asa-zisele reviste independente ca 22 cu Lazescu ori cine o mai conduce si alte cateva foi cica culturale ca Observatorul si Dilema care sunt de mult ilizibile, oeificate, controlate ai fominate de personaje persate care tin nemilos sa se exprime redundant in fiecare saptamana fara sa mai spuna absolut nimic

 7. Figura centrală în această poveste este Demeter Szilard, un secui de 43 de ani, absolvent al facultatii de filozofie la Cluj, scribalău semidoct și trepăduș al lui Orban. Fost secretar al episcopului Tökes în perioada în care acesta era parlamentar european ( 2008-2014 ) din 2014 lucrează în Ungaria. Recent a fost numit director al Muzeului de Literatură “Petőfi”, cu misiunea de a selecta și a promova creația literară dragă regimului Orban. Strategia este simplă. Scopul este dominarea tuturor mijoacelor de informare în limba maghiară de regimul Orban, de a impiedica orice voce critică, după modelul folosit în Ungaria, unde practic toată media este în mâinile regimului, iar cele câteva excepții sunt lăsate – deocamdată – ca să figureze ca dovadă a existenței presei ”libere”. În regiunile dincolo de Ungaria, cu locuitori maghiari se aplică aceeași metodă, cu scopul de indoctrinare a populației. Rețeta este simplă : pentru menținerea puterii este nevoie de trei lucruri : bani, voturi și ”ideologie” ( în cazul nostru propaganda pro-regim )

 8. Minciuna istorica absoluta repetata de multi maghiari din editorialul ala tine de faptul ca nu a existat niciodata un Tinut Secuiesc! Nici pe vremea Sfantului Stefan Rege al Ungariei, nici pe vremea Imperiului Habsburgic, niciodata! Au existat mai multe districte de granita locuite de secui, un fel de trib maghiar de graniceri – care a asimilat si romani, sunt dovezi istorice – care aveau niste libertati si privilegii medievale, dar niciodata structurile lor administrative nu au fost unificate tocmai de frica rebeliunii, ca s-au rasculat de multe ori impotriva regelui maghiar sau a vouevodului transilvaniei sau imparatului habsburgic. Cam aceleasi structuri administrative austro-ungare mostenite de Romabia sunt si astazi valabile in asa-zisul „Tinut Secuiesc”, nu e nicio smecherie si nicio chestie nationalista romaneasca la mijloc! Maghiarii – sau unii dintre ei cel putin – si guvernul ungar care reia proiecte din anii 1930- 1930 cu o tenta de extrema dreapta sovina si antisemita vor sa rescrie istoria in sens nationalist si sa inventeze un fel de „Tara a bascilor” conceputa in cheia purismului etnic si invesmantata intr-o ideologie falsa a oprimarii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.