G4Media.ro

Președintele unui ONG despre banii dați de guvern pentru refugiații ucraineni de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele unui ONG despre banii dați de guvern pentru refugiații ucraineni de război: Guvernul cumpără bunăvoința câtorva mii de șmecheri români care-și bagă banii în buzunar

Spre deosebire de alte țări, România a ales să nu le dea bani direct ucrainenilor care se adăpostesc la noi, ci să deconteze, prin intermediul primăriilor, anumite sume românilor care susțin că îi ajută pe refugiați, urmând ca ulterior sumele să fie acoperite din fonduri primite de la Uniunea Europeană.

Mecanismul încropit la Palatul Victoria imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia nu a mai fost actualizat în ultimele luni, adică adaptat realității din teren, deși presa a semnalat abuzuri majore cu privire la sumele uriașe decontate de unii români. Sunt de notorietate cazurile descoperite în Suceava, Constanța sau Maramureș, dar și în județele din Oltenia.

„Guvernul crede că în felul acesta cumpără bunăvoința opiniei publice românești. Dar cumpără bunăvoința a câtorva mii de șmecheri care-și bagă banii în buzunar (…) Foarte mulți au făcut averi pe spatele suferinței refugiaților”, a declarat pentru PressHub.ro Vasile Vlașin, președintele ONG-ului „Părinți salvatori”, care a ajutat sute de familii de refugiați ucraineni încă din prima zi a războiului și care între timp a descifrat lacunele legislative ce permit fraudele.

Vasile Vlașin spune că programul de ajutorare a guvernului, cunoscut sub numele „50-20”, a fost foarte bună la început, „în perioada aceea în care era un flux mare, un tranzit continuu“.

„Refugiații veneau, stăteau 2 zile, plecau mai departe. Pentru utilitățile consumate de ei, de exemplu lenjeriile, care trebuiau schimbate când ei stăteau o noapte, ca la hotel; apoi, consumau apă, curent, era iarnă etc, se justificau cei 50 de lei.

Odată ce ei nu mai pleacă a doua sau a treia zi, ci locuiesc acolo, tu nu trebuie să faci curat după ei, nu trebuie să le schimbi lenjeriile, nu mai faci nimic, nu mai ai niciun fel de cheltuială cu ei. Singura ta cheltuială sunt utilitățile propriu-zise, care nu au cum să ajungă la 1.500 de lei de persoană pe lună!

Am plătit pe luna octombrie pentru o familie de 4 persoane 285 de lei toate utilitățile: Internet, apă, curent, gaz, curățenie pe scară. 285 de lei pentru 4 persoane! Și vine cineva care încasează 6.000 de lei de pe urma a 4 persoane, plătește 300 de lei utilitățile și pentru restul banilor zice: «Ce bine! Ce noroc o dat Dumnezeu pe mine că e război în Ucraina și oamenii aceștia nenorociți or ajuns aici la mine! Uite, ce noroc că bag 6.000 de lei în buzunar!»

Mi-e milă, sincer, îi compătimesc pentru inconștiența sau lăcomia cu care își bagă în buzunar blestemul suferinței acestor oameni. Și îmi asum greutatea acestor cuvinte.

Nu toți fac asta. Nu toți. Dar 99% o fac. Da, 99% își bagă banii în buzunar zicând «D’apoi n-or muri de foame, las’ că se duc la organizații, îi ajută. Să se ducă la Crucea Roșie, să se ducă nu știu unde, că n-or muri de foame. Eu mă văd cu banii în buzunar și la revedere, ei s-or descurca cumva». 99% fac asta”, a explicat pentru PRESShub Vasile Vlașin, președintele ONG-ului „Părinți salvatori”.

Guvernul a fost mulțumit că a bifat ceva și că funcționează, spune cel care a ajuta mulți refugiați ucraineni. Pe de altă parte, (deși la modul oficial nu se va dori recunoașterea) Guvernul crede că în felul acesta cumpără bunăvoința opiniei publice românești.

„Dar cumpără bunăvoința a câtorva mii de șmecheri care-și bagă banii în buzunar, milioane de români nu profită de pe urma acestui război.

Vă spun la modul foarte direct și foarte deschis: Am avut discuții la toate nivelurile posibile și, de la niveluri oficiale (nu în mod oficial, ci persoane care ocupă funcții oficiale) mi-au zis «Las’ că-i bine, în felul ăsta nu mai comentează românii, că, de fapt, banii ajung la ei. Dacă banii ar ajunge direct la ucraineni, românii ar fi revoltați»”, a precizat Vasile Vlașin.

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

 1. E putin invidios ca nu castiga si el cum castiga „smecherii”.

 2. Oricum se ramane cu comentatul si altii cu banii. Sa curga bistarii!

  • Cu ce ar fi ajutat Guvernul României? Au case și nu știm noi? Una peste alta Cei care au case le închiriază cu un profit Este Normal ” dacă Statul Român nu are case , Cineva va pierde pentru că așa funcționează o afacere , Dacă Guvernul ar fi dat Bani chaș poate nu s-ar mai îmbogăți nimeni, dar cu siguranță există părți bune și rele .Iar cu 20 de RON pe zi să mănânci este foarte greu , chiar și 50 RON pentru chirie este puțin . În concluzie Acest domn nu știe cu să trăiește o zi cu 20ron mâncare și 50 chirie , El cu siguranță are un salariu ff decent pe lună.

 3. De fapt ce vrea omu asta? Ca asta nu ziceti nicaieri in articol.

  Sa ia ONGul lui banii? Sa se dea la ucraineni? Sa nu se mai dea deloc? Sa se dea la toti romanii cate un pic?

  Acuza „fraude”. Ce fraude, daca asa e legea? Inventam termeni noi acuma? UE deconteaza, inseamna ca nici alora nu li se pare nimic ciudat. Unde sunt fraudele?

  • Vrea ca banii sa ajunga direct la ucraineni, ca in ei poti avea incredere iar in romani ba.

  • Nu înțelegi foarte multe, stai liniștit!

  • nu este frauda dar este complect imoral sa beneficiezi de suferinta altor oameni,sa profiti de starea de vulnerabilitate a oamenilor…ce vrea sa zica omul este ca costurile reale pt cazarea a 4 persoane pentru o luna de zile este de maxim 2000 lei si in momentul de fata unele persoane care sustin ca ajuta persoanele vulnerabile incaseaza 6000 lei…diferenta de 4000 decat sa mearga in buzunarul unor persoane fizice poate fi folosita pt asigurarea de hrana,educatie,integrare a refugiatilor…hai sa nu fim animale ahtiate dupa niste plastic,asta vrea sa transmita omul

  • fob e un cunoscut sclavete rusnac.

  • Pai poate n-ati auzit de schemele pe care le fac unii ucraineni care primesc banii direct si iau bani din fiecare tara unde se declara refugiati (umbla prin spatiul schengen si isi declara statutul in mai multe locuri).

   Lasati-o mai moale cu prea cinstitii ucraineni… Nu zic ca toti fac asta. Dar nu cred nici ca toti romanii s-au apucat sa fraudeze. Ca se da prea mult? Posibil. Dar asta nu e vina lor, ci a celor care au facut regulile stupide. Pe de alta parte, daca vin banii de la UE, de ce ne-ar pasa? Nu cotizam destul la UE?

   Intodeauna in schemele astea de ajutor social vor fi unii care profita. Nu-i poti blama pe toti ceilalti pentru asta.

 4. nu cred ca mai sint tari pe fata pamintului, in care sa se coboare atit de jos.

 5. Ca 6000lei depasesc valoarea pentru cazare a 4 persoane.
  Dar poate ne spune si cum a reusit 285 lei utilitatile pentru 4 persoane.
  1. Internet – 30 lei
  2.apă 5mc/pers *4=20mc*11lei 220lei
  3 curent, gaz – raman 35 lei.
  asta da economie.

 6. Ce scursuri cu gandul la furat

 7. Trebuie sa fii roman ca sa te gandesti cum sa furi de la refugiati

 8. Asta sunteți! O nație de hoți!

 9. Vlașin fiind ucrainian e de inteles dar omul evita cu buna stiinta realitatea ca sa contureze o idee.

  In ce tara refugiatii sunt cazati in casele cetatenilor pentru 10 euro pe zi?
  Cum sa le dea ucrainienilor cand stau 2-3 zile pana pleaca in vest?

  Adica daca am un apartament disponibil, vreau sa ajut, dar parca n-as face-o gratis si statul, UE, imi da 10 euro pe zi sunt un escroc.
  Sa-i tina la corturi, pe strazi cum ii tin pe sirieni, si sa le dea 10 euro pe zi cat stau pe aici.
  Sa ne intelegem, ucrainienii s-au purtat ca si cainii cu romanii din Bucovina de Nord. De ce? Pentru ca rusii le-au facut cadou o tara furata de la altii. Dar istoria zice ca daca vrei ceva trebuie sa-l castigi prin lupta. Daca nu-i fac rusii ferfenita vor avea dreptul castigat cu sange. Oricum dupa razboi vor mai fi 30 milioane. Cine se mai intoarce sub spectrul bombelor lui putin?

 10. Vorbesti singur ( p) -orcule. Cand un alt rusnac ,Vlașin , halucinează , tu pui botul căinos pa biberonul lui.

  • Dar romanilor noștri care mor de frig în case, statul nu le da nici un bănuț. Ei sunt părinții și bunicii noștri, adică ne pasă mai mult de o nație care ne-a cotropit care și ACUM, când îi ajutăm ii umilesc pe românii noștri din Bucovina. Da bravo spuneți și acuma slavă ucrainei, dar până la urmă bravo lor,, nu i prost cel care cere, prost e cel ce da”.

 11. Da. Un articol care prezinta realitatea .
  Guvernul dlui Ciuca si Ciolacu, cumpara bunavointa a catorva mii de smecheri romani, care si baga banii in buzunar, dar ,
  Capata URA a mult mai multor mii de romani, care vad aceste lucruri, situatia de fapt .
  Iar aceste inchirieri sunt majoritatea sinecuri, nu altceva !