G4Media.ro

Preşedintele Taiwanului se declară pregătit să lucreze cu China / ”Aştept cu…

Sursa foto: X Lai CHing-te

Preşedintele Taiwanului se declară pregătit să lucreze cu China / ”Aştept cu nerăbdare să consolidez înţelegerea reciprocă” / China a efectuat manevre militare în jurul Taiwanului timp de 48 de ore joi şi vineri

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te s-a declarat pregătit duminică să colaboreze cu China pentru a lucra la o „înţelegere reciprocă” şi „reconciliere”, la două zile după încheierea exerciţiilor militare chineze în jurul Taiwanului, potrivit AFP, transmite Agerpres.

La un eveniment găzduit de formaţiunea sa politică, Partidul Democrat Progresist (PDP), Lai a declarat că discursul său de inaugurare de luni a fost un memento că „pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt elemente necesare pentru securitatea şi prosperitatea globale”.

În discurs, „am cerut, de asemenea, Chinei să asume împreună cu Taiwanul responsabilitatea importantă pentru stabilitatea regională”, a spus el.

„De asemenea, aştept cu nerăbdare să consolidez înţelegerea reciprocă şi reconcilierea prin schimburi şi cooperarea cu China (…) şi să ne îndreptăm spre o poziţie de pace şi prosperitate comună”, a declarat Lai. „Orice ţară care face valuri în Strâmtoarea Taiwan şi dăunează stabilităţii regionale nu va fi acceptată de comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Lai a depus jurământul ca preşedinte al Taiwanului luni, sub supravegherea atentă a Beijingului, care consideră insula una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu teritoriul său de la sfârşitul războiului civil chinez şi venirea la putere a comuniştilor pe continent în 1949.

China a fost ofensată de discursul de inaugurare al noului preşedinte taiwanez.

Lai Ching-te a spus că „Republica Chineză (Taiwan – n.r.) şi Republica Populară Chineză (China continentală condusă de Partidul Comunist – n.r.) nu sunt subordonate una alteia”.

Aceste remarci sunt considerate separatiste de către Beijing.

Pentru a-şi arăta opoziţia faţă de aceste afirmaţii, China a efectuat manevre militare în jurul Taiwanului timp de 48 de ore joi şi vineri.

Acest exerciţiu Joint Sword-2024A a avut scopul de a trimite un semnal de dezaprobare autorităţilor de pe teritoriul insulei, revendicat de Beijing.

Duminică, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a detectat şapte avioane chineze, 14 nave de luptă şi patru nave ale pazei de coastă chineze „în jurul” Taiwanului în cele 24 de ore de până la ora 06:00 (22:00 GMT sâmbătă).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Doamne ajuta. Daca se poate prin i telegere.. Desi e f dificil cu China, asta o sa insemne mult si pt Ucraina