G4Media.ro

Președintele sârb nu se opune furnizării de muniție către Ucraina

Sursa foto: European Council

Președintele sârb nu se opune furnizării de muniție către Ucraina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care o trimit în Ucraina – un semn că aliatul statornic al Rusiei din Balcani se întoarce spre vest.

Vučić a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Financial Times și citat de cotidianul ucrainean Pravda.

Aleksandar Vučić a sprijinit în mod tradițional Moscova și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia la scară largă din Ucraina. Cu toate acestea, președintele sârb și-a schimbat poziția, afirmând că era la curent cu raportul guvernului american potrivit căruia muniția sârbă intra în Ucraina prin intermediari și că nu avea nicio intenție de a împiedica acest lucru.

„Este posibil ca acest lucru să se întâmple? Nu am nicio îndoială că s-ar putea întâmpla. Care este alternativa pentru noi? Să nu o producem [muniție – n.r.]? Să nu o vindem?” a declarat Vučić.

Potrivit a trei diplomați occidentali din regiune, canalul prin care muniția sârbă este livrată pe frontul ucrainean a fost un factor decisiv într-o schimbare accentuată de când SUA, NATO și UE au susținut Serbia în timpul recentelor tensiuni din Kosovo.

Răspunzând la întrebarea dacă aceasta a fost o mișcare deliberată menită să obțină aprobarea capitalelor occidentale, Vučić a declarat că Serbia încearcă să acționeze „neutru”.

„Dar eu nu sunt un prost. Sunt conștient de faptul că unele dintre arme ar putea ajunge în Ucraina”, a spus el.

Vučić a recunoscut că se află pe o linie fină între Moscova și puterile occidentale, dar a spus că nu va ajuta eforturile militare ale Rusiei. „Ne-am alăturat tuturor rezoluțiilor ONU”, a spus el, referindu-se la declarațiile ONU care condamnă invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Ne alăturăm interdicțiilor de reexport, cum ar fi [tehnologia] cu dublă utilizare în cazul dronelor . . . Nu vom fi un centru pentru reexportul a ceva către Rusia”, a precizat președintele sârb.

El a adăugat că zilele în care vorbea o dată la trei luni cu președintele rus Vladimir Putin s-au încheiat, menționând că nu a mai fost în contact cu Kremlinul de un an, cu excepția primirii de vizitatori de la Moscova. „Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus el.

Anterior, s-a raportat că Vučić a avut o conversație cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului Comunității Politice Europene din Moldova.

Vučić a mai spus că discuția cu Zelenski nu a afectat poziția Serbiei cu privire la introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Interesant, au inceput sa paraseasca barca, cate unul, cate unul. Numai ungurul orban se pare ca vrea sa stea pana la sfarsit

    • Orban visa la Ungaria Mare după înfăptuirea Rusiei Mari. Cum Rusia s-a ofilit, o să schimbe direcția și Orban.