G4Media.ro

Președintele Poloniei spune că este dispus să discute cu Zelenski ca „prieteni”…

Sursa foto: Twitter/@ZelenskyyUa

Președintele Poloniei spune că este dispus să discute cu Zelenski ca „prieteni” pentru a rezolva disputa privind cerealele din Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi că este dispus să discute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca „prieteni” pentru a rezolva „situațiile dificile” dintre țările lor, după ce Varșovia a semnalat că va înceta să mai trimită arme Kievului pe fondul unei dispute privind importurile de cereale, relatează CNN.

Decizia Poloniei, unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei, a fost o răsturnare majoră care amenință să răstoarne relația strategică a Europei cu Kievul, în timp ce acesta duce o contraofensivă împotriva Rusiei.

Referindu-se la comentariile lui Zelenski, marți, la Adunarea Generală a ONU, potrivit cărora „unii dintre prietenii noștri din Europa joacă solidaritatea într-un teatru politic”, Duda a declarat pentru canalul polonez TVN24 că, deși omologul său ucrainean nu a menționat Polonia în mod specific, „sugestia a existat și am înțeles-o cu toții”.

Întrebat dacă a fost supărat de comentariile lui Zelenski, Duda a spus că „poate supărat este un cuvânt prea puternic”.

„Am fost amărât, aș spune mai degrabă așa. Eu spun acest lucru: ‘haideți să rămânem calmi, vă rog să nu ridicați temperatura, pentru că este o dispută care privește o mică parte din relațiile noastre. Haideți să nu-i permitem să afecteze întregul, pentru că nu există nicio justificare pentru asta și doar alții vor beneficia de pe urma ei'”, a declarat Duda.

De luni de zile, presiunea se intensifică în legătură cu interdicția asupra cerealelor ucrainene, instituită inițial la începutul acestui an de mai multe națiuni din Uniunea Europeană pentru a proteja mijloacele de trai ale fermierilor locali, îngrijorați că sunt defavorizați de prețul scăzut al cerealelor ucrainene.

Săptămâna trecută, UE a anunțat că intenționează să suspende această regulă. Însă trei națiuni – Polonia, Ungaria și Slovacia – au declarat că intenționează să sfideze schimbarea și să mențină restricțiile în vigoare.

„Această chestiune trebuie rezolvată, este o dispută care este, de fapt, o dispută legală”, a declarat Duda pentru TVN24. „Înțeleg că [Ucraina] caută cu orice preț ajutor în situația lor și, prin urmare, nu le pasă unde își vând cerealele, dar nouă nu ne este indiferent, iar noi vrem să îi ajutăm și îi ajutăm.”

Transporturi de arme: Duda a declarat că declarația de miercuri a premierului polonez Mateusz Morawiecki, potrivit căreia Varșovia nu va mai transfera arme către Kiev, a fost „interpretată în cel mai rău mod posibil”.

Duda a precizat că premierul se referea la arme noi destinate modernizării armatei poloneze și că angajamentele existente ale Poloniei față de Ucraina – inclusiv pentru obuziere, muniție și vehicule de deminare – vor fi onorate.

De asemenea, el nu a exclus posibilitatea reluării transferurilor de arme către Kiev în viitor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...