G4Media.ro

Președintele Parlamentului European, David Sassoli: Am cerut Comisiei Europene să verifice dacă…

Președintele Parlamentului European, David Sassoli: Am cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi din Ungaria respectă tratatul UE/ Parlamentele trebuie să rămână deschise, iar presa liberă

Prerședintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a declarat, marți, că a cerut Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor, să verifice în ce măsură noile legi adoptate în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul UE.

”Dorim să ieșim din criză cu democrațiile nostre intacte. Am cerut Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor UE, să verifice în ce măsură noile legi votate în Ungaria respectă articolul 2 din Tratatul UE. Toatele state membre au datoria să susțină și să protejeze valorile fundamentale. Noi credem că parlamentele trebuie să rămână deschise iar presa să rămână liberă. Nimănui nu i se permite să se folosească de pandemie pentru a submina libertățile noastre”, se arată într-o declarație a președintelui Parlamentului UE.

Articolul 2 al tratatului privind Uniunea Europeană prevede că ”Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizatăprin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.

Context

Măsurile de urgență luate din cauza epidemiei de coronavirus nu trebuie să țină pe termen nedefinit și trebuie să respecte libertatea de exprimare, a declarat, marți, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o zi după ce Ungaria a adoptat o lege care îi permite guvernului condus de premierul Viktor Orban să conducă prin ordonanțe fără o limit temporară.

Șefa Comisiei Europene nu a menționat în mod explicit Ungaria în declarație. Dar precizările vizează direct problemele ridicate de criticii măsurilor adoptate în Ungaria, transmite Politico.eu

Parlamentul de la Budapesta a votat luni un proiect care dă guvernului Viktor Orban puteri depline pe durata stării de urgență, potrivit Index.hu. Odată cu votul Parlamentului, Viktor Orban va putea guverna exclusiv prin ordonanțe de urgență și să suspende anumite legi prin decret.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”, ceea ce a dus la protestul Opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Atât Opoziția internă, cât și o parte a societății civile internaționale au criticat inițiativa guvernului Orban, amintind în context filosofia ”iliberală” a acestuia și controlul cu mână de fier exercitat asupra întregii societăți.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Gardianul tratatelor, ieee, gata știu unde am …….

  2. Parlamentul lui peste !!!Doamne fere de ceva mai rau!Stefan cel Mare primea doar scrisori de incurajare de la vestici, in timp ce se lupta cu turcii. Au lalait-o , si acum ne parleste de-ti vine sa vomiti!Si cine, macaronarii care nu au fost in stare sa-si chiverniseasca tara!

    • Dar cine mai ”e in stare sa-si chiverniseasca tara” în afară de Marele Porc Viktator și de Micul Judokan crăcănat? Poate a spus la sputnik și n-am fost pe fază.

  3. Ungaria a luat exact aceleasi masuri antipandemie ca si alte tari UE
    dobitocii stangisto-liberali de la varful UE nu se astampara: virusul oamoara mii de oameni zilnic dar in loc sa se ocupe de problemele structurale din ce in ce mai evidente ale uniunii, nenorocitii astia umbla cu dubla masura

    • Dar papagalul bișnițar vopsit în roșu-alb-verde cu câte ”măsuri umbla” când face combinații? Hai, să aflăm de la cei care știu, ăia care deschid gura la ”po-pulisti”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.