G4Media.ro

Preşedintele mexican cere ca războiul irațional din Ucraina să înceteze: Conflictul a…

Sursa foto: presidente.gob.mx

Preşedintele mexican cere ca războiul irațional din Ucraina să înceteze: Conflictul a provocat suferinţe umane masive

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a cerut luni încetarea războiului „iraţional” din Ucraina, îndemnând ca viitoarele discuţii de pace planificate în Orientul Mijlociu să includă reprezentanţi atât ai Ucrainei, cât şi Rusiei, relatează Reuters conform Agerpres.

Lopez Obrador a spus că Mexicul va lua parte la discuţiile din Arabia Saudită, care ar fi programate să aibă loc în weekend, doar dacă ambele părţi ar fi prezente.

„Dacă există acceptare atât din partea Ucrainei, cât şi a Rusiei să caute soluţii pentru a ajunge la pace, vom participa”, a declarat preşedintele reporterilor într-o conferinţă de presă regulată.

„Nu vrem ca războiul Rusia-Ucraina să continue, este foarte iraţional”, a adăugat Lopez Obrador, menţionând că conflictul a provocat suferinţe umane masive. „Singura care beneficiază de pe urma sa este industria de război”, a notat el.

Înalţi oficiali din până la 30 de ţări sunt aşteptaţi să participe la discuţiile din 5-6 august la Jeddah, a relatat Wall Street Journal sâmbătă. Rusia nu a fost invitată, potrivit ziarului american, citând diplomaţi implicaţi în planificarea evenimentului.

Luni, Kremlinul a declarat că va „urmări” reuniunea, dar că nu vede în prezent condiţii pentru negocieri de pace cu Kievul.

Lopez Obrador a încercat să menţină Mexicul neutru în război, deşi guvernul său a susţinut unele rezoluţii majore ale ONU criticând rolul Rusiei în conflict. Mexicul a refuzat să trimită arme în Ucraina şi nu a impus sancţiuni Rusiei.

În aprilie, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut parlamentarilor mexicani să-i susţină planul de a pune capăt războiului, ceea ce ar include ca Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Lopez Obrador a schiţat un plan de pace separat anul trecut, căruia Ucraina i s-a opus, argumentând că ar fi fost de folos Rusiei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...