G4Media.ro

Președintele Macron anunță organizarea unui referendum pentru introducerea apărării mediului în Constituția…

Președintele Macron anunță organizarea unui referendum pentru introducerea apărării mediului în Constituția Franței

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis luni calea organizării unui referendum privind introducerea apărării mediului în Constituţie, informează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Franţei s-a adresat membrilor Convenţiei cetăţeneşti pentru climă (CCC), precizând că această reformă constituţională va trebui mai întâi să fie adoptată de Adunarea Naţională şi de Senat. Camera superioară a parlamentului francez este însă controlată de dreapta, ceea ce face să planeze o anumită incertitudine în privinţa organizării unui referendum.

CCC, compusă din 150 de cetăţeni traşi la sorţi, a fost creată de guvern pentru a propune măsuri de combatere a încălzirii climatice. Organizarea unui referendum pentru „a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice” conform articolului 1 din Constituţie se numără printre măsurile propuse.

Dacă se va reuşi organizarea sa, acesta va fi primul referendum organizat în Franţa din 2005, când s-a votat în privinţa unei Constituţii Europene, vot soldat cu victoria celor care s-au opus proiectului european.

Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o „lovitură de publicitate” politică al cărei rezultat este considerat incert.

„Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională”, a susţinut senatorul Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte „să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire”.

Adoptată în 2004, Carta Mediului este, începând cu 1 martie 2005, citată în primul paragraf al preambulului Constituţiei.

ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat regretul în legătură cu acest anunţ, pe care l-a calificat ca fiind unul „esenţialmente simbolic” al unui preşedinte care „a strălucit printr-o intervenţie goală, lipsită de noutate”.

Înainte de a discuta despre referendum, Emmanuel Macron nu a făcut anunţuri importante, dar şi-a apărat pe larg politica în domeniu asigurând că „niciun guvern nu a făcut atât de mult pentru mediu”.

Grégoire Fraty, co-preşedinte al asociaţiei Les 150, care reuneşte majoritatea participanţilor la CCC, înfiinţată de preşedintele Macron şi care se întruneşte din octombrie 2019, a salutat ideea organizării unui referendum care, în opinia sa, „va face bine”. „Aveam nevoie de el. Dacă francezii spun un da masiv, poate că va avea un efect stimulator pentru politicieni”, a adăugat el.

În Franţa, referendumurile sunt iniţiate de preşedintele ţării la propunerea guvernului sau a parlamentului.

Orice propunere de revizuire a Constituţiei trebuie mai întâi votată „de cele două adunări în termeni identici”.

În această primăvară, CCC a formulat 149 de propuneri. Emmanuel Macron a susţinut că aproximativ 50 dintre ele au fost deja „implementate sau sunt în curs de a fi” puse în practică. Unele măsuri emblematice sunt încă în în stadiul de evaluare, cum ar fi renovarea energetică a clădirilor sau limitarea publicităţii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. O idee foarte buna. Nivelul de co2 poate scadea in urma unei legi. Nu vad cum o concentartie de elemente chimice se poate opune legii

  • Tinand cont ca oamenii sunt compusi din chimicale, n-au de ales. :X Legea-i Lege.

  • Bine ca franta polueaza in alte tari, mai ales in romania in suceava, unde fabrica franceza de cartoane, importa gunoaie de hartie din toata europa si le arde poluand mediul. Si fabrica aceasta arunca in aer dioxine, furani, oxizi de sulf si azot, otravind atmosfera si cetatenii.
   Interesant e ca niciun oenge de mediu si niciun activist de mediu nu iau nicio atitudine in aceasta privinta. Si nici statul roman. Oare sunt subventionati de poluator?

 2. Apararea nr. 1: Nu mai mancati carne de vita.
  2 : Nu mai produceti dezordine(full spectrum).
  3: Vaccin pt. cretinism si lacomie………………..

 3. Apararea nr. 1: Nu mai mancati carne de vita.
  2 : Nu mai produceti dezordine(full spectrum).
  3: Vaccin pt. lacomie.

 4. Fii tu întâi schimbarea pe care vrei să o vezi în alții.

  • Pai asta este directia pe care o vor adopta cei 150 de, cum zice francezu’, „the chosen ones”: reducerea consumului de carne, taierea brusca a apetitului de a cumpara toate prostiile nefolositoare de prin magazine, trecerea totala a transportului (cu exceptia nevoilor de tip cargo) la trotinete, biciclete si triciclete, precum si repararea bunurilor electrocasnice si a jucariilor coroborata cu achizitia unora de calitate (Miéle, Lego, etc … nu mizerii ieftine din China).

   Intr-un cuvant, renuntarea la confortul personal mai degraba decat restrictio area activitatilor industriale. Odata cu exemplul personal autentic al francezilor de rand, cererea scazand, va scadea si activitatea industriala poluanta, de oriunde ar fi. 💡

   Mie imi place de francezii astia care incep prin exemplul personal si nu incearca japca asupra altora! 👍

 5. Macron încearcă sa distragă atenția de la problemele sale acute.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.