G4Media.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în timp record legea privind instituirea stării…

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în timp record legea privind instituirea stării de alertă, adoptată miercuri de Parlament / Actul normativ va intra în vigoare abia luni

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri dimineața, în timp record, legea care reglementează instituire stării de alertă în România.

Actul normativ a fost adoptat miercuri de Parlament.

Legea urmează să intre în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică de luni.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări, printre care aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară.

S-au înregistrat 267 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Deputaţii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridică, la propunerea liberalului Florin Roman, ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi Pro România, au precizat că votează în favoarea proiectului.

Actul normativ adoptat mai prevede şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

„Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, prevede textul adoptat.

De asemenea, se mai precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în textul adoptat.

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.

Deputaţii jurişti au reintrodus unele articole referitoare la restricţii propuse în proiectul Guvernului, care fuseseră eliminate marţi de Senat, iar altele au rămas în forma Camerei superioare.

„Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară” – sunt alte prevederi adoptate de deputaţi.

Deputaţii au aprobat introducerea unui amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi.

„Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se arată în document.

Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum şi, după caz, cele de renunţare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalităţii de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile, mai prevede un amendament adoptat de deputaţi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. #iohanisstaiacasa! sa nu faci covid nu de alta!

 2. Daca o promulga la pranz, G4media ar fi scris: „Presedintele nu s-a sinchisit sa promulge in „timp record”, precum CCR zilele trecute, Legea privind Instituirea starii de alerta”…
  Lasati-o balta, deontologilor!!
  Succes, dle Presedinte Johannis!!

  • Se scrie Iohannis tuto!

  • @lili:
   Stai sa vezi titlu la ei cand vor afla ora la care s-a publicat legea in MOf !

   PS. Sau poate titluri : „E ora 11:00 si Legea inca nu a fost publicata” ! „E ora 12:00 si legea tot nu a fost publicata” si tot asa pana cand : „E ora 16:00 si in sfarsit, Legea privind starea de alerta a fost publicata in Monitor !

 3. De fapt voia sa scrie Joiannis !

 4. G4Media, oare nu va pripiti cand spuneti ca Legea va intra in vigoare luni ce vine ?
  Aveti voi informatia ca a fost publicata in MOf ? Nu uitati ca legea pleaca de la Camera condusa de Ciolacu ! Daca Doamne Fereste mai are asta o criza ?

  PS. Si chiar daca pleaca azi, daca e coada mare acolo la tiparnita ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.