G4Media.ro

Președintele Joe Biden participă virtual la summit-ul flancului de est al NATO,…

Președintele Joe Biden participă virtual la summit-ul flancului de est al NATO, găzduit de Klaus Iohannis la București

Președintele SUA, Joe Biden, și secretarul american de Stat, Antony Blinken, participă luni via videoconferință la summit-ul Formatului București (B9) organizat în capitala României de președintele Klaus Iohannis și președintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit programului oficial al Departamentului de Stat.

Formatul București reunește nouă state membre din flancul estic al NATO: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Ungaria.

”Sunt bucuros să îl avem invitat pe președintele Joe Biden la Summitul București 9 pe care îl găzduiesc astăzi la București. Împreună cu președintele Andrzej Duda îi urăm bun venit și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea summitului NATO”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Formatul „Bucureşti 9 – B9” a fost consacrat prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern desfăşurată la Bucureşti, la data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Principalul obiectiv al participanţilor la B9 îl reprezintă consultarea interaliată în vederea promovării unor poziţii comune în cadrul NATO, ţinând cont de interesele speciale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est pe linia asigurării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în spaţiul cuprins de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Formatul a fost creat în răspuns la politica agresivă a Rusiei în flancul estic al NATO.

Summitul Formatului ”București 9” are loc luni de la ora 16.00, în format videoconferință, cu o zi înainte de un mare exercițiu militar ce are loc în România, la Smârdan (Galați). Aici, peste 2000 de militari şi 500 de mijloace tehnice şi maşini de luptă din cadrul Forţelor Terestre Române participă, în perioada 4-19.05.2021, la exerciţiul JUSTICE SWORD 21, pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de luptă a marii unităţi, structură inclusă în pachetul unic de forţe puse la dispoziţia NATO.

 

Foto: Klaus Iohannis și Joe Biden la o întâlnire din 2015 – sursa Presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Cata naivitate sa crezi ca Ungaria va ataca vreodata Rusia in caz de razboi.
    Astia s-au intrunit sa nu zica Klaus ca sta degeaba , sezonul de schi s-a terminat.

  2. Participă şi oamenii lui Putin, dar ei sunt foarte discreţi, nu vor să deranjeze, aşa că n-au spus nimănui că vor fi acolo.

  3. Sa nu ajungă NATO o alianță „virtuala”…

  4. Convenabil pt Sleepy Joe, pt ca in momentul in care il ia somnul stiu doar ai lui si la nevoie chiar il trezesc !

  5. Bai patrioti rusi dar capsunari in Spania -> era voastra e gata.
    Dronele Nato nu cad la tir cu prastia ruseasca. Banul face diferenta iar rusia miroase a saracie lucie ca au luat magnatii tot.

  6. O actiune excelenta a lui Iohannis.