G4Media.ro

Președintele Iranului: Cooperarea dintre Teheran şi Beijing garantează „stabilitatea internaţională”

Sursa foto: Facebook/ Ebrahim Raisi

Președintele Iranului: Cooperarea dintre Teheran şi Beijing garantează „stabilitatea internaţională”

Cooperarea dintre Teheran şi Beijing garantează „stabilitatea internaţională”, a declarat luni preşedintele iranian Ebrahim Raisi, care l-a felicitat pe omologul său chinez Xi Jinping pentru realegerea la conducerea Partidului Comunist din China, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Cooperarea în cadrul instituţiilor şi organizaţiilor multilaterale, în afară de faptul că garantează interesele celor două ţări, permite să se protejeze stabilitatea şi pacea internaţionale”, a transmis Raisi, citat într-un comunicat al preşedinţiei iraniene.

„Îndeplinirea obiectivelor parteneriatului strategic între Iran şi China constituie un model pentru extinderea relaţiilor pe baza respectului reciproc şi a intereselor comune”, a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales duminică la conducerea Partidului Comunist Chinez, înconjurându-se de aliaţi fideli pentru a deveni cel mai puternic lider al Chinei moderne.

Raisi s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său chinez în septembrie la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) organizat la Samarkand, în Uzbekistan.

La acest summit, preşedintele iranian a făcut apel la întărirea relaţiilor economice cu Beijingul, în special în domeniile „petrolului şi energiei, tranzitului, agriculturii, comerţului şi investiţiilor”.

În martie 2021, Iranul a încheiat cu China, ţară „prietenă în vremuri grele”, un acord de cooperare strategică şi comercială pe 25 de ani după ani de discuţii. Înţelegerea conţine „clauze politice şi economice”.

China este, de altfel, unul dintre membrii cheie ai dialogului multilateral – alături de Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi SUA – care urmăreşte relansarea acordului nuclear încheiat în 2015 pentru a limita programul nuclear al Iranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cooperarea dinte Iran și China mai garantează bunăstarea, fericirea și dreptul la religie a uigurilor musulmani din China. Și China comunista mai garantează libertatea Islamului în Iran. Uite cum niște hodorogi fără perspectiva viitorului ajung sa conducă 1/3 de planeta…
    Singurul numitor comun la cele doua tari este dictatura unui regim opresiv. Un regim nu accepta nicio religie, alt regim accepta doar o religie, evident supusa represiunii de primul regim… Dar ei aduc pacea în lume! Bleah!

  2. De remarcat cum a disparut Rusia din aceasta alianta!!! Numele Rusia nu mai este nici macar mentionat! Stiu ei ceva.