G4Media.ro

Președintele Iohannis, despre reintroducerea în lege a majorării cu 40% a pensiilor:…

Președintele Iohannis, despre reintroducerea în lege a majorării cu 40% a pensiilor: Trebuie să așteptăm momentul prielnic, acum nu este. Comisia Europeană a avertizat că ne taie 3 miliarde de euro, agențiile de rating ne retrogradează. Este un scenariu de groază.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că acum nu este momnentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis cu o zi înainte Parlamentul.

El a subliniat că România riscă să piardă 3 miliarde de euro din fondurile europene dacă majorarea pensiilor va intra în vigoare, iar agențiile de rating ne vor retrograda.

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Subnt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim. Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este”, a declarat președintele, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor.

Șeful statului a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

”Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate. De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate. Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”, a avertizat Klaus Iohannis.

Citește și: Creșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD, a trecut la vot în plenul reunit al Parlamentului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. S-a lamurit pana acum cu solicitarea Procurorului european sau inca studiaza problema?
  Pas cu pas…

  • Daca tarile trimit maxim 10 de ce noi sa trimitem 20?!

  • Ar trebui sa trimitem cel putin 20 pentru ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din Europa. Ar trebui vreo 50, oricum avem 3000, deci avem de unde da.

   Nu ma intereseaza ce fac alte tari, tarile occidentale sunt mai putin corupte, trebuie sa facem curatenie la noi in curte, sa scapam de bandele de hoti PSD si PNL.

  • Pe bune! De ce nu taie pensiile speciale făcute din pix cu leafa în ultimul an și cu crescut grila de salarizare ! Le plătește guvernul din impozitele noastre! De ce nu taxează miliardele din statul paral? La cât s au îmbogățit primarii, prefecții și toți acoliții politici au fost bani și sunt bani! Tăierile de salarii ale lui Băsescu le uitați! Cu cât au redus pensiile prostovanilor, ale noaste ale tuturor! Ați uitat! Pensiile cu 14% au crescut de fapt cu vreo 5% că sunt impozitate cu 10%!ce trece peste 2000 lei! Să fim serioși!
   Jumulesc prostimea, o dezbină sa- si umfle buzunarele! Vânzători de țară și popor!

  • Cele mai corupte tari din UE sunt BENELUX si Germania! Asta sa va fie clar, nu Romania!

  • Hai să-ți explic, Stimată Prostime dezbinată..

   Pentru același motiv în urma căruia „Referendumul 300” – deși validat /deși perfect constituțional – nu este pus în aplicare!
   Ar trebui să-și ia bocceluța frumos și să meargă pe tarlaua lui acasă .. v’o 200 și ceva de suflete amărâte, dintre Aleșii Neamului!

   Or ei – Stimată Prostime dezbinată – sunt (de multe ori, sau mai exact în chestiuni ca cea invocată de tine: cu pensiile speciale și/sau cu reducerea numărului de parlamentari) în astfel de chestiuni sunt – sau mai bine zis – devin: un monolit!

   Acum, chiar și Prostimea dezbinată a auzit, cu siguranță de termenul transpartinic..

   Ei bine, dacă n-a reușit să ne „unească” Revoluția.. Dacă nici Comunismul .. nici atât! Dacă nici cele două războaie mondiale – dacă nici covidul nu ne-a „unit” iată că ne unește în mod incredibil .. corupția: goana după ban, și după Putere. „Aici” – devenim în mod paradoxal – „toți pentru unul și unul pentru toți”!
   Iar faptul că nici unul nu se ridică în picioare, în Parlament să arunce cu piatra – în chestiuni de genul celor descrise mai sus..este expresia acestei uniri:
   „Suntem de partea voastră și va sprijinim „la greu” – chiar și când prostimea cere să fie tăiate pensiile speciale – pentru ca și voi să ne sprijiniți când vom fi într-o situație similară”!

   Parlamentul nostru, este mai UNIT /monolit (o singură bucată /entitate) – decât crede Prostimea din țară & diaspora.. și toată Europa, la un loc!! De aceea – chestiuni ca „tăierea pensiilor speciale” nu vor fi supuse nici măcar dezbaterii !
   Îți dai seama, să-i taie unuia din bani, care ăla deține informații prin care mulți din ei ar putea fi înfundați??

   DE CE, crezi, că nu s-a definitivat până acum, Dosarul Revoluției.. PENTRU CĂ RESPECTIVII, SUNT ÎNCĂ IN VIAȚĂ!
   Dar noi, Prostimea – avem timp încă, să ne înțelepțim..

   (Primii o sută de ani, îs mai grei.)

  • @ion din balon,
   Numarul procurorilor nu se coreleaza cu bogatia unei tari sau cu numarul ei de locuitori.
   Se coreleaza cu nr. de dosare de coruptie pe fonduri europene si valoarea fraudelor cu impact asupra bugetului UE.
   Conform statisticilor si datelor ce reies din sondajele pentru calcularea indexului de perceptie a coruptieI, Romania este de cel putin de doua ori mai corupta decat Germania (scor Romania: 44, scor Germania: 80. Un scor mic inseamna un nivel ridicat al coruptiei, Siria, Yemen si Somalia avand un scor intre 9-15 ).
   Deci daca Germania trimite 10 procurori, datele relevante dicteaza ca Romania ar trebui sa trimita 19-20 de procurori. Simplu.

  • Nu din cauza majorarii pensiilor de contributivitate ar putea pierde tara bani de la UE, ci din cauza pensiilor speciale si din cauza celorlalte privilegii nesimtite si nemeritate, platite unor impostori.
   Cand guvernul plateste milioane de euro lunar, pentru niste salarii, pensii si indemnizatii nesimtite si nemeritate, nu poti spune ca nu sunt bani pentru majorarea pensiilor.
   Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
   Atunci nu au pus in pericol fondurile europene ?
   Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
   Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
   Daca guvernul nu stie de unde sa faca rost de bani, fara sa faca imprumuturi, fara sa pe ricliteze fondurile europene, il ajutam noi :
   – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
   – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, de la ANRE, de la ANCOM etc.
   – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
   – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
   – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
   – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
   – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
   – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane
   – sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara
   – sa colecteze mai bine taxele si impozitele

  • @Cozmin,

   Masurile sunt foarte bine punctate. Insa pentru a fi implementate trebuie ca majoritatea din Parlament sa le sustina si CCR-ul sa fie de acord cu ele.
   Deci: La Vot!
   Doar votul poate schimba majoritatea in Parlament si in CCR cu reprezentati carora le pasa de popor nu doar sa privilegieze hotiile din bani publici si protejarea coruptilor.

   As mai adauga la masurile propuse de tine:
   1. Colectarea eficienta a TVA care poate aduce anual ~7 miliarde de euro la buget.
   2. Fiecare companie care a castigat mai mult de $1milion in contracte cu statul in domeniul studiilor de fezabilitate, consultantei si servicii conexe, respectiv fiecare persoana care a incasat mai mult de $200,000 pe toata durata vietii din contracte cu statul si companiile statului, sa fie depunctata 10 puncte la urmatoarea licitatie.

   Avand in vedere ca cei care castiga sunt pe departe de a fi cei mai calificati, inteligenti si eficienti, si cei mai buni nu castiga niciodata – prin astfel de masuri firmele si profesionistii competenti din sectorul privat vor avea acces corect la “finantari” din contracte publice.
   Contractele derulate de autoritatiile si institutiile publice prin licitatii depasesc $30 miliarde anual. Acestea sunt finantate din fonduri publice si fonduri europene. Fiecare firma competenta si profesionist din mediu privat trebuie sa aibe acces la ele, pentru ca ele constituie o sursa de finantare. Cand aceste contracte sunt atribuite exclusiv coruptilor incompetenti, economia romaneasca este sabotata de doua ori: acestia lasa in urma servicii si consultanta slab calitative (sub-standard) si consuma fonduri care ar fi fost mai bine utilizate de firmele si profesionistii competenti.

   Cand mai multe firme merituoase vor avea acces la cele peste 30 de miliarde de euro din licitatii atribuite anual in sectorul privat, ele vor reinvesti cu cap profitul in tara si economia va creste sanatos, nu ca acum cand marii corupti si hotii din fonduri publice isi ascund si cheltuie averile prin alte tari.

  • Nu pot sa nu fiu de acord!

 2. Nimic!Adică chiar nimic!!! Aceeași ieșire în decor si va solicita votul!Am inteles ca e bine asa si ca vom face!!!Asa ca votați PNL!Chiar va roagă…

 3. De data asta spun spun si eu ca presedintele. Nu mai sunt bani, sunt alegeri, ganditiva de ce nu sunt bani(sic) si apoi votati apasat cu cine trebuie sa schimbe acest dezastru economico-medical spre o oarecare normalitate.

 4. Are dreptate presedintele.Infractorii psdsi aliatii lor iau masuri aberante economic,numai din motive electorale pentru a putea fura in continuare.Ajungem cu tara in faliment.Trebuie scapat de acest psd!

 5. Eu astept sa vad cu iuma rosie primste exat pdeapsa pe care a primit-o Saddam Hussein.Nii mi mult dar nii mi butin!

 6. Eu astept sa vad cum ciuma rosie primste exact pdeapsa pe care a primit-o Saddam Hussein. Nici mai mult dar nici mai putin!

 7. Eu aștept ca holera galbenă să dispară ca alt istoric celebru PNȚ-CD. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 8. Mai intai sa taie pensiile speciale si apoi mai discutam. Pana atunci este un mincinos

 9. Au tăiat 3 miliarde când a venit Werner victorios că va primi România 80 miliarde euro în perioada 2021-2027,și atunci nu se votase legea!Acum mai taie încă 3 miliarde,atunci ce fac europarlamentarii usr+Și pnl la UE???Și dacă vom primi 75 miliarde ar fi bine dar,UE caută motive să taie României,Poloniei,Ungariei deci ce ne amețitor atât că să nu zic,MINTITI cu nerusinare!!!Taie din ce nu dau!!!!

 10. Doar prostii muncesc pentru salariu (*pensie)

 11. Ne taie 3 mld….lol. Oricum erau date de China, așadar nu da UE din buzunarul ei.

 12. Ce poate spune un escroc ordinar ce si-a schizitionat case cu documente falsifificate…

  • Sa ai parte de tot atatea case cate si-a achizitionat Klaus cu documente falsificate…!
   PS. Blestemul nu se refera la casele inchiriate sau la cele din carton de tip ”homeless”…

 13. Dincolo de distrugerile economice, libertatea e confiscata peste tot. Fara dracia aia de masca nu mai poti intra pe nicaieri, toti paznicii te apostrofeaza din cauza ei, tineretul este supus practicii degradante a scanarii ca in China. Psihoza s-a intins in societate. Va place? Nu-i asa ca era mai bine pe vremea lui Dragnea.

 14. A fost Congerinta de Presa, adica Johannis a raspuns la intrebari?!
  Pai, cum de NU l-a intrebat nici un jurnalist nimic, dupa ce Johannis a declarat: „Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sa luăm bani din altă parte, dar de PESTE TOT banii au fost REDUSI la MINIM.”, cum de nimeni nu l-a intrebat: De UNDE s-au TAIAT BANI, dle Johannis??!!!!
  NU am auzit in approape 1 AN de guvernare PNL nici macar o MASURA de REDUCERE a Cheltuielilor PUBLICE, nici macar UNA, Johannis, pe cine aburesti??!
  V-ati imprumutat zi de zi(ca si Guvernul Dancila!) ca sa faceti fata Cheltuielilor CURENTE, adica NU va ajung BANII nici pentru Salariile bugetarilor, salariile sis porurile alea URIASE, dle Johannis(aproape DUBLE fata de cele din mediul privat, ca nicaieri in Lume!) si nici pentru Pensii, adica un Stat falimentar, care NU are BANI nici de salarii si Pensii!!!
  Crezi ca suntem votantii analfabeti ai PSD pe care ii abureau si ii aburesc alde Dragnea si Veorica si Ciolacu &company cu bazaconii care mai de care?!
  NICI o masura, Johannis de Reducere a Cheltuielilor desantate ale Statului roman stufos, clientelar si ineficient!
  Nici una, Johannis!!!
  Rusine, vorbe goale!!!!!!

  • Abs corect comentariul! Nu au avut curajul sa taie absolut nimic!

  • Asa da, lili! Acesta este un adevărat comentariu!

  • Pai de ce sa taie? au mai taiat unii acum 10 ani si si-au luat-o la bot….da,Emil Boc. Cel mai bun prim ministru si primar pe care la dat Romania in ultimii 30 de ani.Si nu radeti ca asa este… acum sunt mai multi prosti in tara decat cu 10 ani in urma…Tai si esti teminat..mergi pe burta si castigi alegerile si dupa tai….hai sa fim putin rationali,aici!!!!

 15. Excelenta sinteza Lili👍

 16. Soluția este evidentă: mărirea pensiilor cu o sumă fixă de 300-400 de lei. Nu înțeleg de ce nu văd politicienii această cale de a rezolva măcar parțial problema pensiilor, dacă s-ar mări cu această sumă fixă ar fi o binecuvântare pentru toți cei cu pensie mică și care abia trăiesc de pe o zi pe alta, iar pensiile care sunt deja suficient de mari pentru asigurarea unui trai decent nu vor mai fi mărite extrem de mult… Dacă interzicem cumulul salariului la stat cu pensia, mai dăm afară din bugetarii care stau degeaba, mai scădem din pensiile speciale și recuperăm ăia 80 de milioane de euro de la Dan Voiculescu sistemul de pensii va merge ca uns.

  • Cu 400 lei sumă fixă acordată în plus fiecărui pensionar, efortul bugetar este același pentru stat, deci nu rezolva problema sustenabilitatii!

 17. Băi balast al societății, așteptați, dreaq, momentul ăla prielnic al Președintelui și al PNL – ului! Ce vă grăbiți așa? Că timp aveți destul!!! Momentul acela va fi când nivelul de dezvoltare a României va fi la media europeană ( am auzit-o undeva…), adică niciodată.

 18. Majoritatea pensionarilor n-au rabdare si pleaca pana veni momentul prielnic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.