G4Media.ro

Președintele Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror la…

Președintele Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror la DIICOT Brasov a lui Cătălin Borcoman, în urma numirii sale în cadrul Parchetului European

Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri seară, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov a lui Cătălin Laurenţiu-Borcoman – ca urmare a numirii în funcţia de procuror european al EPPO.

Consiliul a numit luni procurorii europeni ai Parchetului European (EPPO), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Procurorii vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi. România va fi reprezentată de către Cătălin-Laurenţiu Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov.

Acesta a declarat că numirea este o reuşită importantă a cerierei sale.

Procurorii europeni sunt numiţi pentru un mandat de şase ani, care nu poate fi reînnoit. La sfârşitul perioadei de şase ani, Consiliul poate decide să prelungească mandatul cu maximum trei ani.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizează că EPPO îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020 şi va avea sediul la Luxemburg, relatează news.ro

Sursa foto: Agerpres.ro/ Alex Tudor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Succes, Codruta… succes, dle Borcoman, sa moara de ciuda si de frica ciuma rosie!!!!

  2. „Competenta” Diicot ajunge si la Parchetul european. Noroc ca acolo nu vor trebui sa ancheteze jandarmi sau carabinieri. Si da sä aplaudam un procuror care nu va trai (doar) din pensia specială. Trista țarä.

    • poti sa tai ghilimelele. nu toti din diicot sunt praf. dupa cum nici unde lucrezi tu (daca e cazul) nu sunteti toti la fel de buni sau de onesti. generalizarile nu aduc niciun avantaj.

  3. Ce norocos este tipul asta. Faptul ca este neam cu kovesti nu a contat DELOC:))))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.