G4Media.ro

Președintele haitian Jovenel Moise susține că a dejucat o tentativă de lovitură…

Președintele haitian Jovenel Moise susține că a dejucat o tentativă de lovitură de stat

Autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat duminică un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise care a pretins că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, notează AFP, citată de Agerpres.

Această „tentativă de lovitură de stat” implică un judecător al Curţii de Casaţie şi un inspector general al poliţiei naţionale haitiene, a detaliat ministrul justiţiei, Rockefeller Vincent, într-o conferinţă de presă.

În total, au fost arestate 23 de persoane, a precizat la rândul său premierul Joseph Jouthe în faţa presei.

„Au contactat ofiţeri de poliţie cu rang înalt de la Palatul Naţional a căror misiune era să-l aresteze pe preşedinte, să-l aducă în această clădire la Petit Bois (locul arestării lor în capitală) şi să faciliteze instalarea unui nou preşedinte provizoriu care ar fi asigurat tranziţia”, a detaliat şeful guvernului.

Premierul ţării aflate într-o criză profundă a adăugat că, printre documentele confiscate, se afla discursul pe care judecătorul prevăzuse să îl pronunţe pentru a deveni acest nou preşedinte provizoriu, într-un regim de tranziţie.

Mai devreme în cursul dimineţii, Jovenel Moise a explicat că autorii loviturii de stat eşuate au atentat la viaţa sa.

„Îi mulţumesc responsabilului care se ocupă de securitatea mea la palat. Visul acestor oameni a fost să-mi ia viaţa. Slavă Domnului, nu am văzut asta. Acest plan a fost distrus”, a declarat Moise.

Şeful statului haitian a vorbit de la scara avionului pe aeroportul din Port-au-Prince, înconjurat de soţia sa şi de Joseph Jouthe. Apoi a zburat spre staţiunea Jacmel, pentru deschiderea carnavalului.

Directorul general al poliţiei naţionale, Léon Charles, a precizat că au fost confiscate bani şi arme, inclusiv două puşti de asalt M14, un mini Uzi, trei pistoale de 9 mm şi mai multe macete.

Opoziţia politică a contestat energic scenariul tentativei de lovitură de stat prezentat de autorităţi.

„Nu realizezi o lovitură de stat cu două pistoale, trei sau patru puşti”, a comentat pentru AFP avocatul André Michel. El a subliniat că Jovenel Moise „a ales calea represiunii politice”.

„Dacă nu mai este preşedintele ţării, nu mai putem vorbi despre o lovitură de stat”, a afirmat opozantul.

Moise susţine că mandatul său în fruntea ţării din Caraibe durează până la 7 februarie 2022.

Dar această dată este denunţată de o bună parte a populaţiei haitiene, potrivit căreia mandatul de cinci ani al lui Moise se încheie cu un an mai devreme, chiar duminică, 7 februarie 2021.

Acest dezacord de dată a apărut din faptul că Jovenel Moise a fost ales în cursul unui scrutin anulat pentru fraudă, apoi reales un an mai târziu.

sursa foto: Facebook/ Président Jovenel Moïse

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter